ПРИСЪДА


20.04.2017 година

 

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

 

Я.ският окръжен съд                                          IV-ти   Наказателен състав

На двадесети април                                                                          2017 година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ВАСИЛ ПЕТКОВ

 СЪД. ЗАСЕДАТЕЛИ: 1. Й.Г.

2. П.Т.

 

 

Секретар М. К. Прокурор Д. Л.

Като разгледа докладваното от съдия ПЕТКОВ НОХД № 357 по описа на 2016 година

 

ПРИСЪДИ:

 

ПРИЗНАВА подсъдимия И.П.Н. - роден на *** ***, област Я., ул. В. № 6, б., б.г., Н., с о.о., б., н., ЕГН **********

 

ЗА ВИНОВЕН в това, че на 10.03.2016 г., около 16,00 часа, в с. Г., община Е., област Я., в частен дом /къща/, находящ се на ул. Г. № **, умишлено умъртвил Д. И.Д., ЕГН **********,*** чрез, наръгване с нож в областта на шията, като убийството е извършено в състояние на силно раздразнение, предизвикано от пострадалия с насилие - Д. И.Д. хванал и стискал с ръка И.П.Н. за слабините, от което е било възможно да настъпят тежки последици за виновния, поради което на основание чл. 118, вр. чл. 115 НК и чл. 58а, ал. 1 вр. чл. 54 от НК МУ НАЛАГА наказание ТРИ ГОДИНИ ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА, което да изтърпи при първоначален ОБЩ режим.

На основание чл. 59, ал. 1 от НК ПРИСПАДА времето през което осъденият И.П.Н. е бил задържан под стража, считано от 12.03.2016 г. до влизане в сила на присъдата.

 

ОСЪЖДА подсъдимия И.П.Н., с установена по делото самоличност, ДА ЗАПЛАТИ на гражданските ищци И.Д.И., ЕГН: ********** ***, Д.Д.Б., ЕГН: ********** *** и Д.С.Д., ЕГН: ********** *** суми в размер от по 50 000 лв. за всеки един от тях, обезщетение за причинените им от престъплението неимуществени вреди, ведно със законната лихва за всяка сума, считано от 10.03.2016 г. до окончателното изплащане на сумите, като исковете над посочения размер до размера от по 100 000 лв. за всеки един от тях ОТХВЪРЛЯ като недоказани.

 

ОСЪЖДА подсъдимия И.П.Н., с установена по делото самоличност, ДА ЗАПЛАТИ Държавна такса върху уважения размер на гражданските искове - сума в размер на 6 000 лева в полза на Бюджета на съдебната власт по сметката на Окръжен съд - Я..

 

ОСЪЖДА подсъдимия И.П.Н., с установена по делото самоличност, ДА ЗАПЛАТИ на гражданските ищци и частни обвинители И.Д.И., Д.Д.Б. и Д.С.Д. напправените по делото разноски - суми от по 5 530 лева за всеки един от тях.

 

ОСЪЖДА подсъдимия И.П.Н., с установена по делото самоличност, ДА ЗАПЛАТИ направените по делото разноски в размер на 1**3,62 лв. в приход на Републиканския бюджет по сметка на ОД на МВР - Я..

 

Веществените доказателства по делото - 1 брой чаша с надпис „Мастика Пещера" - ВД е поставено в хартиен плик с изписан върху плика № 1; 1 брой чаша с надпис „Пещерска гроздова" в хартиен плик с № 2; 1 брой чаша с надпис „Я.ска гроздова" в хартиен плик с № 3; 1 брой чаша с изображения на цветя - в хартиен плик с № 4; 4 броя дактилоскопни следи /същите не са годни според ЕС № 7 от 28.03.2016 г. /л. 158-159 от ДП/ в хартиен плик с № 5; 3 броя вилици, намерени на масата в хартиени пликове с № 6,7,8; 1 брой нож с дръжка с черно тиксо, намерен върху тава с храна на масата - в хартиен плик с № 9; 1 брой нож с кафява дървена дръжка в хартиен плик с № 10; 1 брой фас /угарка/ от цигара от пепелник на масата - в хартиен плик с № 11; 1 брой угарка от цигара със син цвят с надпис „ГЪК" в хартиен плик с № 12; 1 брой угарка от цигара, намерена върху тенджера на печката - в хартиен плик с № 13; Обтривка от червеникаво засъхване, намерено на входната врата на къщата - в хартиен плик с № **; Обтривка от червеникаво засъхване, намерено върху фаянсова плочка - в хартиен плик с № 15; Обтривка от крана /врътката/ на чешмата в коридора в къщата - в хартиен плик с № 16; Кръв от трупа, накапана върху два броя марлени тампони - в хартиен плик с № 17; Горните части от ноктите от всеки от петте пръста на лява и дясна ръка - в хартиени пликове с № 18 и № 19; Дактилоскопни отпечатъци от петте пръста на лявата ръка и петте пръста на дясната ръка на трупа - в хартиен плик с № 20; Иззетата при оглед на труп от 11.03.2016 г. около 10 милилитра кръв от трупа, поставена в стъклено шише и остатъкът от нея - изсушена върху стерилна марля и запечатана в хартиен плик за ВД - в хартиен плик с № 21; Един брой сива вълнена блуза; 1 брой сини панталони; 1 брой тъмносиньо долнище на анцуг; два чорапа с тъмен цвят, поставени в найлонов черен чувал с № 28; Два ботуша със зеленикав цвят - поставени в найлонов черен чувал с № 27; Горните части на ноктите от петте пръста на лява и дясна ръка - в хартиени пликове № 22 и 23; Горните части на ноктите от петте пръста на лява и дясна ръка - в хартиени пликове с № 24 и 25; Зимно шушлеково яке, сива текстилна жилетка, долнище на анцуг с черен цвят, чифт терлици, два броя чорапи, черни гумени обувки тип цървули - всички поставени в найлонов черен чувал с № 26, като вещи без стойност, ДА СЕ УНИЩОЖАТ след влизане в сила на присъдата.

 

ПРИСЪДАТА подлежи на обжалване и протестиране в 15-дневен срок от днес пред Апелативен съд - Бургас.