П Р О Т О К О Л

 

 

19.05.2017  година                                                                            гр. Ямбол

 

Ямболският окръжен съд,                                      I-ви   Наказателен състав

На деветнадесети май                                                                   2017  година

В публично заседание в следния  състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:  ДИАНА ФАРФАРОВА

                           

 

Секретар Ив. З.

Прокурор Г. Г.

Сложи за разглеждане докладваното от съдия ФАРФАРОВА

НОХД № 172 по описа за 2017 година

На именното повикване в  14.00 часа се явиха :

 

Обвиняемия А. Х.К. се явява лично и с адв. В.Д. *** залата се намира и преводача А.М..

 

Съдът намира, че предвид обстоятелството, че обв. К. не владее български език на същия в  съответствие с разпоредбата на чл. 21 ал. 2 от НПК следва да бъде назначен преводач от п.език на български език и от български език на п.език, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

НАЗНАЧАВА в качеството на преводач на обвиняемия А.К. - А.М. от български език на п.език и от п.език на български език.

СНЕМА САМОЛИЧНОСТ НА ПРЕВОДАЧА:

А.М. - 48 г., неоъсждан.

На основание чл. 290 ал2 от НК се разясни на преводача отговорността за даване на неверен превод.

Преводача  дава обещание за да даде верен и точен превод.

 

Прокурорът - Да се даде ход на делото.

Адв. Д. - Да се даде ход на делото.

 

Съдът счита, че липсват пречки по даване ход на делото, поради което

ОПРЕДЕЛИ:

ДВА ХОД НА ДЕЛОТО

 

СНЕМА САМОЛИЧНОСТ НА ОБВИНЯЕМИЯ, КАКТО СЛЕДВА:

А. Х.К. - роден на ******г. Т., И.република И., гражданин на същата република, със средно образование, неосъждан, женен, притежаващ паспорт № ******, издаден на ******г.

 

На основание чл. 274 и чл. 275 от НПК съдът разясни правата на страните, по повод на което:

Прокурорът - Нямам искания, бележки, възражения. Не правя отвод на състава на съда.

Адв. Д. - Нямам искания, бележки, възражения. Не правя отвод на състава на съда.

 

ДОКЛАДВА СЕ СПОРАЗУМЕНИЕТО

Прокурорът - Съгласно сключеното споразумение между защитника на обвиняемия и наблюдаващия прокурор по делото от Окръжна прокуратура- Ямбол, обвиняемият А. Х.К., роден на *** г. в гр. Т., И.република И., гражданин на същата република, притежаващ паспорт № ******, издаден на ******г., понастоящем задържан под стража в PC „Изпълнение на наказанията“ - Ямбол, сектор „Арести“ - гр. Елхово, със средно образование, женен, неосъждан, работи като професионален шофьор към фирма „Р.Т.“ със седалище в гр. Т., И.република И., СЕ ПРИЗНАВА ЗА ВИНОВЕН В ТОВА, ЧЕ:

На 05.07.2016 г., около 17.30 ч., през ГКПП Лесово, обл. Ямбол, с товарен автомобил - влекач, марка „S.“, модел „*********“ с И. № *********и с полуремарке марка „M.“, модел „******“ с И. № ******, без надлежно разрешително,  е пренесъл през границата на страната - от Р Турция в Р България, високорисково наркотично вещество - хероин - 400 бр. кутии с общо нетно тегло 198 616,210 грама /сто деветдесет и осем хиляди, шестстотин и шестнадесет грама и двеста и десет милиграма/ със съдържание на активния наркотично действащ компонент диацетилморфин, с концентрация 58%, на обща стойност 17 875 458,90 лв. /седемнадесет милиона, осемстотин седемдесет и пет хиляди, четиристотин петдесет и осем лева и деветдесет стотинки/, съгласно Постановление № 23 на Министерския съвет от 29.01.1998 г. за определяне на цени на наркотичните вещества за нуждите на съдопроизводството, като предметът на контрабандата е в особено големи размери и случаят е особено тежък - престъпление по чл. 242, ал. 4, предл. 1, вр. ал. 2, предл. 1 от НК

 

На основание чл. 55, ал. 1, т. 1 от НК МУ СЕ ОПРЕДЕЛЯ наказание “Лишаване от свобода“ в размер на 2 (две) години и 2 (два) месеца, което наказание да изтърпи при първоначален ОБЩ режим.

На основание чл. 55, ал. 3 от НК на обвиняемия К. НЕ СЕ НАЛАГА наказание „Глоба“.

На основание чл. 59, ал. 2, вр. ал. 1 от НК ЗАЧИТА времето, през което обв. К. е бил задържан, считано от 05.07.2016 г. до привеждане в изпълнение на влязлото в сила определение за одобряване на споразумението.

На основание чл. 242, ал. 7 от НК предметът на контрабандата -високорисково наркотично вещество - хероин, с общо нетно тегло 198 616,210 грама /сто деветдесет и осем хиляди, шестстотин и шестнадесет грама и двеста и десет милиграма/ със съдържание на активния наркотично действащ компонент диацетилморфин, с концентрация 58%, на съхранение в Агенция Митници, ЦМУ, съгласно приемо-предавателни протоколи №№ 45117/22.12.2016 г. и 45118/22.12.2016 г., СЕ ОТНЕМА в полза на държавата.

На основание чл. 242, ал. 8 от НК превозното средство, послужило за превозването на високорисковото наркотично вещество - хероин, предмет на контрабандата - товарен автомобил-влекач, марка „S.“, модел „*********“ с И. № *********и с полуремарке марка „M.“, модел „******“ с И. № ******, свидетелствата за регистрация на товарния автомобил-влекач и полуремаркето, както и ключовете за товарната композиция, на съхранение в ГКПП Лесово, обл. Ямбол, СЕ ОТНЕМАТ в полза на държавата.

Веществените доказателства по делото:

-   Мобилен телефон марка Нокия, модел 101, ИМЕИ: **********, ИМЕИ: **********с 2 бр. СИМ карти;

-   Мобилен телефон марка Нокия, модел 101, ИМЕИ: **********, ИМЕИ: **********с 1 бр. СИМ карта;

-   Мобилен телефон марка Нокия, модел С1, ИМЕИ: **********с 1 бр. СИМ карта;

-   Паспорт за задгранични пътувания;

-   28 бр. тахографски шайби;

-   Навигационна система марка „Tomtom“ № 14644;

-   2 бр. тефтери с твърди корици.

Всички гореизброени вещи, собственост на обв. К. - на съхранение в Окръжна прокуратура - Ямбол, да се върнат на същия след влизане в сила на определението за одобряване на споразумението.

Веществените доказателства по делото - 400 бр. празни консервни кутии, на съхранение в Митница Бургас, като вещи без стойност, след влизане в сила на определението за одобряване на споразумението, да се унищожат.

Разноските по делото в размер на 1 294,31 лв. за изготвени експертизи по делото, без тези по чл. 189, ал. 2 от НПК за преводач по досъдебното производство, се възлагат на обвиняемия А. Х.К., който следва да ги заплати в полза на Републиканския бюджет по депозитна сметка на Митница Бургас.

Имуществени вреди от престъплението не са причинени.

 

На основание чл. 382 ал. 5 от НПК съдът предлага промени в споразумението досежно размера на наказанието. Против обвиняемия А.К. е предявено обвинение за престъпление по чл. 242 ал. 4 предл. 1, вр. с ал. 2 предл. 1 от НК. Конкретно осъщественото деяние представлява такова с висока степен на обществена опасност предвид начина си на осъществяване, предмета на престъплението, а именно 198 616,210 гр. високорисково наркотично вещество със съдържание на диацетилморфин 58%, както и по отношение на стойността на същото в размер на 17 875 458,90 лв. Тежестта на осъщественото деяние не съответства на размера на наказанието договорен между защитата на подсъдимия и представителя на обвинението. Същото не би могло да изиграе ролята, посочена в чл. 36 от НК и противоречи на закона и морала.

По изложените съображения съдът намира, че следва  наказанието, съобразено с тежестта на осъщественото деяние и с личността на обвиняемия да бъде определено при условията на чл. 55 ал. 1 т. 1  от НК, но в размер на 12 години „лишаване от свобода“ и „глоба“ в размер на 150 000 лв. По изложените съображения съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Предлага изменение на споразумението с определяне на наказание във връзка с чл. 55 ал. 1 т. 1 от НК в размер на 12 години „лишаване от свобода“ при първоначален СТРОГ режим и „глоба“ в размер на 150 000 лв.

 

Предвид направеното предложение и необходимостта от обмислянето на същото, съдът дава 30 минутна почивка. Съдебното заседание ще продължи в 14.45 часа.

 

В 14.45 часа съдебното заседание продължи в присъствието на страните.

 

Прокурорът - По принцип аз като представител на прокуратурата съм съгласен с предложените от съда промени, но защитата не е съгласна.

Адв. Д. - Не сме съгласни с промените предложени от съда. Размера на наказанието не съответства на тежестта на престъплението.

А.К. - Разбрах предложението на съда. Не съм съгласен с предложените промени.  Преди всичко искам да кажа, че съм благодарен на Вас правосъдието, на българската полиция, на българската прокуратура и на посолството да обърнете внимание на моето положение.  Според мен това наказание не е справедливо и не мога да го приема. Не съм съгласен с предложеното от съда наказание.

 

Предвид обстоятелството, че обвиняемият А.К. не е съгласен с предложеното от съда изменение, на основание ал. 5 на чл. 382 от НПК и с оглед изложените съображения при направеното предложение съдът намира, че не може да бъде одобрено постигнатото между прокуратурата, защитата на обвиняемия и обвиняемия споразумение като противоречащо на закона и морала. Делото следва да бъде прекратено и върнато на Окръжна прокуратура- Ямбол.

По изложените съображения съдът

ОПРЕДЕЛИ: №57

 

НЕ ОДОБРЯВА постигнатото между прокурор Г.от Окръжна прокуратура- Ямбол, защитата на обвиняемия - адв. Д. и обвиняемия А. Х.К. споразумение .

ПРЕКРАТЯВА производство по НОХД №172/2017 г. по описа на Окръжен съд- Ямбол и ВРЪЩА делото на Окръжна прокуратура- Ямбол.

  ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е окончателно.

 

На преводача А.М. да бъда заплатен хонорар от сметката на Окръжен съд- Ямбол в размер на 80 лв. за извършен превод в днешното съдебно заседание.

Протоколът се изготви в съдебно заседание , което приключи в  14.50 ч.

 

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                                                       СЕКРЕТАР: