О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

                       191                                                                  19.05.2017 г.                                           гр.Ямбол

 

 

Ямболският окръжен съд                                                                     І-ви наказателен състав

На 19 май                                                                                                           2017 година

В закрито заседание в следния състав:

 

 

                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ: Д.Фарфарова

                                                ЧЛЕНОВЕ: 1. Д.Кючуков

                                                                  2. Н.И.

 

 

като разгледа докладваното от съд. Фарфарова

 ВЧНД №132 по описа за 2017 година

за да се произнесе взе предвид следното:

 

 

ВЧНД №132/2017 г.  е образувано по протест на Районна прокуратура Ямбол срещу Определение №335/04.04.2017 г. постановено по ЧНД №397/2017 г. по описа на ЯРС, с което е отменено постановление на ЯРП от 14.03.2017 г. за прекратяване на наказателно производство по  ДП №54/2016 г. по описа на ОСлО при Окръжна  прокуратура Ямбол.

 В протеста се излагат доводи за неправилност и незаконосъобразност на протестираното определение.Сочи се, че първоинстанционния съд неправилно се е позовал на последващи действия на въззиваемия Д.С.през месец ноември 2016 г., за които има образувано ново ДП за престъпление по чл.323 ал.1 от НК срещу Д. С.. Излагат се съображения и за неправилност на извода на съда, че не е установено дали С.  е възстановил първоначалното  фактическо  положение отпреди 24.09.2014 г., при наличието на протокол за извършена проверка от 12.10.2016 г. и свидетелски показания на свид.П. установяващи, че съоръжението е в изправност. Прави се искане за отмяна на  Определение №335/04.04.2017 г. постановено по ЧНД №397/2017 г. на ЯРС и потвърждаване на постановление на  РП Ямбол за прекратяване на наказателно производство по ДП №54/2016 г. по описа на ОСлО при ОП Ямбол.

 В   писмени възражения, приложени по делото П.О." АД излагат съображения за обоснованост  на протестирания съдебен акт, като излагат подробни съображения  за  постановяване на  отмененото постановление на ЯРП при неизяснена фактическа обстановка. Правят искане за потвърждаване на атакуваното определение на ЯРС.

ЯОС след цялостна проверка на доказателствата по делото,становищата на страните и атакувания съдебен акт  намира следното:

Протеста е процесуално допустим като подаден в законния срок от страна имаща право и интерес от това. Разгледана по същество  е  неоснователен.

С обжалваното определение ЯРС  е отменил постановление на ЯРП за прекратяване на   досъдебно производство по ДП №54/2016 г. по описа на ОСлО при ОП Ямбол водено срещу Д.С.за осъществено по чл.323 ал.1 от НК деяние. В мотивите на определението си  от прегледа на  доказателствата по делото решаващия съд е приел за установено, че от доказателствата по делото не се установява дали С. е  възстановил  първоначалното фактическо положение отпреди 24.09.2014 г., излагайки съображения, че  становището на прокурора е необосновано, тъй като се  основава на показанията на лице извършвало проверка на възстановен от него  ж.п. участък - свид.П. и  протокол от извършена проверка в състава на която отново е  този свидетел, както и  Я.М., без да е ясно какви  технически познания има.

 Настоящия състав на въззивния съд счита, че приетите фактически обстоятелства от  ЯРП и първоинстанционния съд касателно  осъществените действия от Д.С.на 24.09.2014 г., безспорно установени от доказателствата по делото сочат на осъществено от същия престъпно по смисъла на чл.323 ал.1 от НК  деяние. Правилен и законосъобразен е и извода на решаващия съд, че ЯРП в постановлението си при неизяснени фактически обстоятелства, на базата на противоречиви доказателства  е приела за безспорно установено възстановяване на  първоначално фактическо положение и е приложила разпоредбата на ал.3 на чл.323 от НК, като на това основание е и прекратила   наказателното производство по делото.

Безспорно  в доказателствата по делото са налице  приложени показанията на свид.П. дадени  в разпита му проведен на  12.09.2016 г., в които същия сочи, че по молба на Д.С.в края на м.август 2016 г. да извърши проверка за техническа изправност на  процесния ж.п. участък, което  той е сторил, както и, че при огледа е констатирал, че липсват четири джонтови връзки и подложка, които монтирал. Едновременно с това  в тези си показания свидетеля дава становище, че  съоръжението е в изправност и при нужда от заинтересованата страна може да бъде вкарано в експлоатация.

 Видно от Протокол за извършена проверка от 18.10.2016 г. от комисия в състава на която  е включен и свид.М.П., в графа констатации и нередности са посочени констатирани неизправности между които  в т.I - текущ път  е посочено - пред стрелка №101 да се поправи по  ос и ниво.

 В техническа експертиза  приложена по делото, изготвена на 31.10.2016 г., в констатации на експертизата - т.IV като констатирана нередност отново е посочено  в т.I - текущ път пред стрелка №101 да се поправи трасето по ос и ниво, като са посочени и всички необходими строителни и технически дейности по възстановяване на  подобен ж.п. клон, предмет на експертизата. Експертизата дава заключение и, че железопътната инфраструктура на индустриалния ж.п. клон да се приеме, че е технически изправна, съответства на изискванията, съдържащи се  в нормативните и административни актове и годна за експлоатация по предназначение, след  отстраняване на  посочените констатации и нередности. По делото не са налице доказателства от които може да се направи извод за такова отстраняване, съобразно установеното от заключението на експертизата.

Настоящия състав на въззивния съд  намира, че от визираните доказателства  не се установява по безспорен начин   обстоятелството на възстановяване на  първоначалното фактическо положение - такова преди  24.09.2016 г., доколкото  са налице противоречиви доказателства в тази насока. Извода направен от  ЯРП  в постановлението си правилно е приет и от решаващия съд като необоснован, на това основание. Същия е направен при неизяснени фактически обстоятелства  по отношение на пълното възстановяване на  прекъснатия с действията на  С. ж.п. участък, респективно изискуемото възстановяване на първоначалното  фактическо положение съобразно разпоредбата на ал.3 на чл.323 от НК, на което основание е прекратено производството от  ЯРП.

По изложените съображения въззивния съд намира, че  атакуваното определение на ЯРС е обосновано и законосъобразно, поради което същото следва да се потвърди.

Водим от горното ЯОС

 

                                                      О П Р Е Д Е Л И:

 

ПОТВЪРЖДАВА Определение №335/04.04.2017 г. постановено по ЧНД №397/2017 г. с което е отменено  Постановление за прекратяване на  досъдебно производство на ЯРП от 14.03.2017 г. по ДП №54/2016 г. по описа на ОСлО при ОП - Ямбол.

Определението е окончателно.

       

                   ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                 ЧЛЕНОВЕ: 1.

                                                            

 

 

                                                                                               2.