Р    Е    Ш    Е    Н    И    Е

 

37                                         05.05.2017г.                                   гр.Ямбол

 

В  И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

 Ямболският Окръжен съд                                                I-ви наказателен  състав

 На 05 април  2017 година,

 В публично заседание в следния състав:

                                                                                                                            

                                                ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДИАНА ФАРФАРОВА

                                                          ЧЛЕНОВЕ: ПЕТРАНКА ЖЕКОВА

                                                                                ИВАН ИВАНОВ

                                                                                 

                                                                                     

 

                                                             

 Секретар: М.К.

 Прокурор: М.Б.

 Сложи на разглеждане докладваното  от съдия И.Иванов

 ВНОХД № 91 по описа за 2017 год.

 И   ЗА   ДА    СЕ  ПРОИЗНЕСЕ  ВЗЕ  ПРЕДВИД СЛЕДНОТО:

Производството е по реда на глава XXI от НПК.

С Присъда №20/08.02.2017г., постановена по НОХД № 1315/2016г. , Ямболският районен съд е признал за виновен И.К.Г. *** ЕГН **********  в това , че на *****г. около 16,49ч. по път II-53км.137, в посока гр.Ямбол , управлявал личен автомобил "О.А." с рег.№ *****, без да притежава свидетелство за управление на МПС , в едногодишен срок от наказването му по административен ред с Наказателно постановление № **********. на Началник сектор "ПП" при ОДМВР - С. , влязло в сила на 19.6.2015г. за управление на МПС без свидетелство за управление на МПС , поради което и на основание чл.343в ал.2 вр. с чл.54 от НК го е осъдил на една година и шест месеца "лишаване от свобода" , и глоба в размер на 500лева.

На основание чл.57 ал.1 т.3 и чл.58 т.3 от ЗИНЗС /ДВ бр.13 от 07.02.2017г./ така определеното наказание "лишаване от свобода" да бъде изтърпяно при първоначален общ режим в Затворническо общежитие от открит тип.

На основание чл.68 ал.1 от НК привежда в изпълнение наказанието от три месеца "лишаване от свобода" наложено му по НОХД № ********. по описа на РС С. , което да бъде изтърпяно при първоначален общ режим в Затворническо общежитие от открит тип.

Срещу Присъдата в законоустановения срок е постъпила въззивна жалба от И.К.Г..Твърди се , че атакуваната присъда е неправилна и необоснована.Обвинението не е доказано по несъмнен начин.Жалбата е бланкетна.Настоява се за отмяна на атакуваната присъда и постановяване на нова с която подсъдимия Г. следва да бъде оправдан

 В съдебно заседание въззивникът Г. редовно призован се явява лично и със защитници - адвокатите Г. и К..Поддържа се жалбата. Настоява се да бъде изменена атакуваната присъда , като се намали размера на наложеното наказание на подсъдимия Г. , като съдът следва да вземе предвид младата му възраст , обстоятелството че е баща на три малолетни деца, че  единствено той работи в семейството , добрите характеристични данни.

В съдебно заседание подсъдимия Г. дава обяснения , като признава , че той е управлявал автомобила , когато е бил спрян от полицаите за проверка.

    В съдебно заседание представителят на ЯОП ,намира атакуваната присъда на ЯРС за правилна и законосъобразна и настоява да бъде потвърдена , като единствено предвид последните изменения в ЗИНЗС /ДВ бл.13 от 2017г./ счита , че са налице основанията на чл.334 т.3 и т.6 от НПК за изменение на оспорената присъда единствено и само в частта с която е определено като място за изтърпяване на наказанието "затворническо общежитие от открит тип", като в тази и част настоява същата да бъде отменена.

Въззивният съд, наказателно отделение, като се запозна с изложеното в   жалбата и доводите на страните, обсъди доказателствата по делото поотделно и в тяхната съвкупност, и извърши цялостна проверка на атакувания съдебен акт в пределите по 313 и сл. от НПК , установи следното:

          Въззивната жалба е допустима, подадена в процесуалните срокове, а разгледана по същество се явява неоснователна.

          Съдът като прецени събраните по делото доказателства поотделно и в тяхната съвкупност, приема за установена следната фактическа обстановка:

         Подсъдимият Г. притежавал СУМПС № ******* , издадено на *******г.

         Със ЗППАМ № *******. на ОДМВР - С. връчена на Г. на *******. е иззето свидетелството му за управление на МПС на основание чл.171 т.4 от ЗДвП, поради отнемане на всички контролни точки.

С Наказателно постановление № **********. на Началник сектор ПП при ОД на МВР - С. , влзло в сила на 19.06.2015г. подсъдимия Г. бил наказан по административен ред затова, че управлявал МПС без да е правоспособен водач , за нарушение по чл.150 от ЗДвП.

На *****г. около 16,49ч. по път 11-53, км.137 , обл.Ямбол в посока гр.Ямбол подсъдимия Г. управлявал МПС - л.а. "О.А." с рег.№ *****.Същият бил спрян от полицейски автопатрул в състав : свидетелите Б.М. и Х.С. за извършване на проверка.В хода на последната водача на автомобила - подсъдимия Г. не представил свидетелство за управление на МПС , като заявил , че не притежава такова.При извършената от полицейските служители справка в ОДМВР-Ямбол се установило , че подсъдимия Г. не притежава свидетелство за правоуправление, тъй като същото му е взето , поради отнемане на всички контролни точки.

На подсъдимия Г. бил съставен АУАН № ******/*****г. на РУ Тунджа - Ямбол , за това че управлява МПС без свидетелство за управление , за нарушение по чл.150 от ЗДвП .Подсъдимият Г. не направил възражения по предявения му АУАН.

От приложената по делото справка за съдимост се установява , че И.К.Г. е осъден по НОХД ********. на РС - С. със споразумение , влязло в сила на 23.06.2014г. на три месеца "лишаване от свобода" , като изпълнението му е отложено на основание чл.66 ал.1 от НК за срок от три години, за извършено престъпление по чл.343в ал.2 от НК на 09.06.2014г.

От приложената по делото справка за нарушител се установява ¸че срещу подсъдимия Г. има издадени 50 наказателни постановления и съставени 18 фиша за извършени нарушения на ЗДвП.

Приетата и от настоящия състав на ЯОС фактическа обстановка се установява отчасти от обясненията на подсъдимия Г. , дадени пред Окръжен съд - Ямбол ,  изцяло от показанията на свидетелите М. и С. , които са логични , последователни и безпротиворечиви, както и от приложените по делото писмени доказателства.

При така установената фактическа обстановка правилно и законосъобразно ЯРС е приел, че подсъдимият И.К.Г. е осъществил както от обективна така и от субективна страна състава на престъплението по чл.343в ал.2 вр. с ал.1 от НК ¸тъй като на *****г. около 16,49ч. по път II-53км.137, в посока гр.Ямбол , управлявал личен автомобил "О.А." с рег.№ *****, без да притежава свидетелство за управление на МПС , в едногодишен срок от наказването му по административен ред с Наказателно постановление № **********. на Началник сектор "ПП" при ОДМВР - С. , влязло в сила на 19.6.2015г. за управление на МПС без свидетелство за управление на МПС.

По настоящото дело е безспорно установено както авторството на деянието , така и факта че същото е извършено в рамките на едногодишния срок от влизане в сила на цитираното НП на Началник сектор "ПП" при ОД на МВР С. , с което подсъдимия е бил наказан за управление на МПС без СУ на МПС.Същото е влязло в сила на 19.06.2015г.Деянието предмет на настоящото дело е извършено на *****г. т.е.девет месеца след предходното му наказване по административен ред за управление на МПС без да притежава свидетелство за управление на МПС.

При осъществяване на деянието подсъдимият Г. е действал с пряк умисъл , тъй като ясно е съзнавал общественоопасния и противоправен характер на извършеното , както и неговите общественоопасни последици , но въпреки това е искал настъпването на тези последици.

При определянето на вида и размера на наложеното наказание на подсъдимия Г.  ЯРС правилно е взел предвид от една страна високата степен на обществена опасност на деянието , обстоятелството че е осъждан за друго такова престъпление по чл.343в ал.2 от НК а също и че е наказван многократно по административен ред за нарушаване на правилата за движение по пътищата  , а от друга страна е взел предвид като смекчаващи вината обстоятелства - младата му възраст  и семейното му положение - с три малолетни деца , като законосъобразно прилагайки чл.54 от НК е наложил на подсъдимия Г. наказание  от една година и шест месеца  "лишаване от свобода" и глоба в размер на 500лв.

Правилно и законосъобразно ЯРС не е приложил разпоредбата на чл.55 от НК , тъй като по делото не са налице нито многобройни нито изключителни смекчаващи отговорността обстоятелства.

Правилно и законосъобразно съдът е приложил чл.68 ал.1 от НК по отношение на постановената по НОХД ********. присъда на РС - С. с която на основание чл.343в ал.2 врс чл.54 от НК същият е осъден на три месеца "лишаване от свобода , отложено за изтърпяване за срок от три години.Присъдата е влязла в сила на 23.06.2014г.Деянието по настоящото дело е извършено в изпитателния срок по посочената присъда.

ЯРС е постановил подсъдимия Г. да изтърпи наложеното му наказание от една година и шест месеца "лишаване от свобода" да бъде изтърпяно при първоначален общ режим в затворническо общежитие от открит тип както и преведеното наказание от три месеца лишаване от свобода.Първоинстанционният съд неправилно е посочил в присъдата си мястото за изтърпяване на наказанието "лишаване от свобода" .С измененията на ЗИНЗС /ДВ 13/25.01.2017г./мястото за изпълнение на наказанието "лишаване от свобода на основание чл.58  от ЗИНЗС се определя от Главния директор на Главна дирекция "изпълнение на наказанията".

Предвид изложеното и на основание 334 т.3 от НПК,Ямболският окръжен съд ,

 

 

 

 

             

Р    Е    Ш    И  :

 

 

 

             ИЗМЕНЯ Присъда № 20/08.02.2017г., постановена по НОХД № 1315/2016г. по описа на Районен съд-Ямбол.,

             В ЧАСТТА  в която е определено мястото за изтърпяване на наложеното наказание , като

             ОТМЕНЯ изречението "в затворническо общежитие от закрит тип".

             Потвърждава присъдата в останалата и част.

             Решението не подлежи на обжалване и протестиране. 

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                          ЧЛЕНОВЕ: 1.

 

 

 

 

                                                                                            2.