П Р О Т О К О Л

 

 

09.05.2017  година                                                                            гр. Ямбол

 

Ямболският окръжен съд,                                     I-ви   Наказателен състав

На девети май                                                                               2017  година

В публично заседание в следния  състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:  ДИАНА ФАРФАРОВА

                           СЪД. ЗАСЕДАТЕЛИ: 1. М.А.

                                                                    2. Й.Й.

 

 

Секретар Ив. З.

Прокурор  Д. Г.

Сложи за разглеждане докладваното от съдия ФАРФАРОВА

НОХД № 125 по описа за 2017 година

На именното повикване в  09.30 часа се явиха :

 

Подсъдимият М.С.И. се явява лично и с адв. К., редовно упълномощена.

 

Подсъдимият М.Х.Р., редовно призован, не се явява, за него се явява адв. Н.  Л. - служебно назначен.

 

От свидетелите, всички редовно призовани, не се явяват Д.М.П., Р.И.Й., М.С.И. и В.В.К..

Вещите лица М.М. и Ф.С. - налице.

 

В момента се явяват свидетелите Д.М.П., М.С.И. и В.В.К..

В момента се явява подсъдимият М.Х.Р..

 

Прокурорът - Моля, да се даде ход на делото.

Адв. К. - Да се даде ход на делото.

Адв. Л. - Да се даде ход на делото.

Подсъдимият М.Х.Р. - Нямам възражения по отношение срока на връчването ми на обвинителния акт и на призовката. Да се даде ход на делото.

 

Съдът счита, че липсват пречки по даване ход на делото, поради което

ОПРЕДЕЛИ:

ДВА ХОД НА ДЕЛОТО

 

СНЕМА САМОЛИЧНОСТ НА ПОДСЪДИМИТЕ, КАКТО СЛЕДВА:

М.С.И. - роден на *** ***,   български гражданин, живущ ***, с н.о., неженен,  не работи, о., ЕГН **********,

 

М.Х.Р. - роден на *** г. в гр. С.,  български гражданин, живущ ***, с н.о., неженен, не работи, о., ЕГН **********.

 

СНЕМА САМОЛИЧНОСТ НА СВИДЕТЕЛИТЕ, КАКТО СЛЕДВА:

Д.М.П. -  45 г., нео., ЕГН **********.

И.Р.И. - 51 г., нео., ЕГН  **********.

И.В.В. - 27 г., о..

А.М.С. - ** г.,  нео., ЕГН **********.

М.С.И. - 31 г., нео.а, ЕГН  **********.

А.Г.В. - 57 г., нео., ЕГН  **********.

В.В.К. - 25 г., о..

Свидетелите се предупредиха за наказателната отговорност по чл. 290 от НК.

Свидетелите обещават да говорят истината, след което се отстраниха от съдебната зала.

 

СНЕМА САМОЛИЧНОСТ НА ВЕЩИТЕ ЛИЦА, КАКТО СЛЕДВА:

М. Л. И.- М. -  43 г., нео., без родство с подсъдимите.

Ф.Т.С. - 55 г., нео., без родство с подсъдимите.

На вещите лица се напомни наказателната отговорност по чл. 291 от НК.

Вещите лица дават обещание да дадат заключение по знание и съвест.

 

 

 

 

Съдът разясни правата на страните по чл. 274 и чл. 275 от НПК, по повод на което:

Прокурорът - Нямам искания, бележки, възражения. Не правя отвод на състава на съда. Със защитата на подсъдимите евентуално имаме готовност за сключване на споразумение, но с оглед неявяване на подсъдимия Р. до момента, моля, да ни дадете възможност да обсъдим параметрите на споразумението.

 

Адв. К. - Нямам искания, бележки, възражения. Не правя отвод на състава на съда. Действително, с оглед постигане на споразумение с държавното обвинение, моля, да ни бъде дадена възможност да обсъдим параметрите на споразумението.

 

Адв. Л. - Нямам искания, бележки, възражения. Не правя отвод на състава на съда. Моля да ни дадете възможно е да обсъдим възможността за сключване на споразумение с прокуратурата.

 

Съдът дава почивка до 09.55 ч.

В 09.55 часа съдебното заседание продължи в присъствието на страните.

 

СЪДЪТ ДАДЕ ДУМАТА НА ПРОКУРОРА ЗА ПРОЧИТАНЕ НА ОБВИНИТЕЛНИЯ АКТ.

Прочете се.

 

Прокурорът - Уважаема г-жо Председател, със защитата на подсъдимите постигнахме споразумение, както следва:

Признава подсъдимия М.С.И. - роден на *** ***, българин, с българско гражданство, живущ ***, без о., неженен, не работи, о., ЕГН **********,

ЗА ВИНОВЕН в това, че през периода от ******** г. до ****** г. в гр.Ямбол, действайки при условията на продължавано престъпление като извършител и в съучастие с М.Х.Р., ЕГН: **********,***, като подбудител, без надлежно разрешително е придобил и държал с цел разпространение и разпространил високорисково наркотично вещество -хероин, като деянието е осъществено при условията на опасен рецидив по смисъла на чл. 29, ал. 1, б. „Б“ от НК, както следва:

- На ******** г. в гр. Ямбол, на ул. „Т.“ № **, без надлежно разрешително е държал с цел разпространение високорисково наркотично вещество - 15 броя пакетчета хероин, с общо тегло 0,253 грама със съдържание на активния наркотично действащ компонент диацетилморфин 36%, на стойност 22,77 лв. и разпространил високорисково наркотично вещество хероин, с общо тегло 0.068 грама със съдържание на активния наркотично действащ компонент диацетилморфин 36 %, на стойност 6.12 лв., като продал на Р.И.Й., ЕГН: **********,*** 2 бр. пакетчета хероин с тегло 0,035 грама за 10,00 лв. и на И.В.В., ЕГН: **********,***, 2 бр. пакетчета хероин с тегло 0,033 грама за 10,00 лв.;

На ****** г. в гр.Ямбол, подбудил М.Х.Р., ЕГН: **********,***, да закупи от гр. Н.З. и да държи с цел разпространение високорисково наркотично вещество - общо 50 бр. пакетчета хероин, с общо тегло 0,996 грама със съдържание на активния наркотично действащ компонент диацетилморфин 50% на обща стойност 119,52 лв., поради което и на основание по чл. 354а, ал. 2, т. 4, вр. ал. 1, изр. 1, предл. 3, 4 и предл. 5, вр. чл. 26, ал. 1 от НК и във вр. чл. 20, ал. 3, от НК за деянието в съучастие с М.Х.Р., вр. с чл. 55 от НК му се определя наказание ЕДНА ГОДИНА И ШЕСТ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА, при първоначален СТРОГ режим.

          Кумулативното наказание ГЛОБА не се налага.

          На основание чл. 59 от НК ПРИСПАДА предварителното задържане под стража взето с определение №****** г. По ЧНД №**/2017 г. По описа на Окръжен съд-ЯМбол в сила от 24.01.2017 г.

 

Признава подсъдимия М.Х.Р. - роден на *** г. в гр. С., българин, с българско гражданство, живущ ***, с н.о., неженен, не работи, о., ЕГН **********

ЗА ВИНОВЕН

в това, че на ****** г. в гр. Н.З. и в гр.Ямбол, действайки в съучастие с М.С.И., ЕГН: **********,***, като М.С.И. е действал като подбудител, а М.Х.Р. като извършител, без надлежно разрешително е придобил в гр. Н.З. и държал до пристигането си в гр. Ямбол, с цел разпространение високорисково наркотично вещество - общо 50 бр. пакетчета хероин, с общо тегло 0,996 грама със съдържание на активния наркотично действащ компонент диацетилморфин 50% на обща стойност 119,52 лв., поради което и на основание чл. 354а, ал. 1, изр. 1,предл. 3 и 4, вр. чл. 20, ал. 2, вр.с чл. 55 от НК му се определя наказание ЕДНА ГОДИНА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА, при първоначален ОБЩ режим.

Кумулативното наказание ГЛОБА не се налага.

ПРИВЕЖДА в изпълнение присъда №91/02.07.2015 г. по НОХД №******* г. на ЯРС в сила от 18.07.2015 г. - ДВЕ ГОДИНИ ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА и ГЛОБА в размер на  ДВЕ ХИЛЯДИ ЛЕВА.

 

ВЕЩЕСТВЕНИ ДОКАЗАТЕЛСТВА - 0.996 грама хероин, предаден на ЦМУ с приемо-предавателен протокол № 45737/02.02.2017 г. ОТНЕМА в полза на държавата.

ВЕЩЕСТВЕНИ ДОКАЗАТЕЛСНТВА -1 брой мобилен телефон „Нокия", ОТНЕМА в полза на държавата.

ВЕЩЕСТВЕНИ ДОКАЗАТЕЛСТВА - 14 броя бели хартиени пликчета и 1 брой портмоне от плат, като вещи без стойност да бъдат унищожени след влизане на присъдата в сила.

Разноските по делото - 661,70 лв. - за възнаграждение на вещи лица да се заплатят от двамата подсъдими солидарно в полза на ОД на МВР- Ямбол.

С престъплението няма причинени щети.

 

Адв. К. - Съгласни сме с така постигнатото споразумение. Моля съдът да одобри споразумението. Същото не противоречи на закона и морала.

 

Адв. Л. - Моля, да одобрите постигнатото между прокурора, защитниците и подсъдимите споразумение като непротиворечащо на закона и морала.

 

 Подс. М.С.И.- Разбирам обвинението. Признавам се за виновен. Разбирам последиците от споразумението и съм съгласен с тях. Доброволно ще подпиша споразумението. Отказвам се от разглеждане на делото по общия ред.

 

Подс. М.Х.Р. - Разбирам обвинението. Признавам се за виновен. Разбирам последиците от споразумението и съм съгласен с тях. Доброволно ще подпиша споразумението. Отказвам се от разглеждане на делото по общия ред.

 

 

На основание чл. 382 ал. 6 от НПК се вписа окончателното споразумение:

 

ПРИЗНАВА подсъдимия М.С.И. - роден на *** ***, българин, с българско гражданство, живущ ***, без о., неженен, не работи, о., ЕГН **********,

 

ЗА ВИНОВЕН В ТОВА, ЧЕ:

 

През периода от ******** г. до ****** г. в гр.Ямбол, действайки при условията на продължавано престъпление като извършител и в съучастие с М.Х.Р., ЕГН: **********,***, като подбудител, без надлежно разрешително е придобил и държал с цел разпространение и разпространил високорисково наркотично вещество -хероин, като деянието е осъществено при условията на опасен рецидив по смисъла на чл. 29, ал. 1, б. „Б“ от НК, както следва:

- На ******** г. в гр. Ямбол, на ул. „Т.“ № **, без надлежно разрешително е държал с цел разпространение високорисково наркотично вещество - 15 броя пакетчета хероин, с общо тегло 0,253 грама със съдържание на активния наркотично действащ компонент диацетилморфин 36%, на стойност 22,77 лв. и разпространил високорисково наркотично вещество хероин, с общо тегло 0.068 грама със съдържание на активния наркотично действащ компонент диацетилморфин 36 %, на стойност 6.12 лв., като продал на Р.И.Й., ЕГН: **********,*** 2 бр. пакетчета хероин с тегло 0,035 грама за 10,00 лв. и на И.В.В., ЕГН: **********,***, 2 бр. пакетчета хероин с тегло 0,033 грама за 10,00 лв.;

На ****** г. в гр.Ямбол, подбудил М.Х.Р., ЕГН: **********,***, да закупи от гр. Н.З. и да държи с цел разпространение високорисково наркотично вещество - общо 50 бр. пакетчета хероин, с общо тегло 0,996 грама със съдържание на активния наркотично действащ компонент диацетилморфин 50% на обща стойност 119,52 лв., поради което и на основание по чл. 354а, ал. 2, т. 4, вр. ал. 1, изр. 1, предл. 3, 4 и предл. 5, вр. чл. 26, ал. 1 от НК и във вр. чл. 20, ал. 3, от НК за деянието в съучастие с М.Х.Р., вр.с чл. 55 от НК му се определя наказание ЕДНА ГОДИНА И ШЕСТ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА, при първоначален СТРОГ режим.

          Кумулативното наказание ГЛОБА не се налага.

          На основание чл. 59 от НК ПРИСПАДА предварителното задържане под стража взето с определение №****** г. по ЧНД №**/2017 г. по описа на Окръжен съд-Ямбол, в сила от 24.01.2017 г.

 

Разноските по делото в размер на  330,85 лв.  да се заплатят от подс. И. в полза на Републиканския бюджет по сметка на ОД на МВР- Ямбол.

ВЕЩЕСТВЕНИ ДОКАЗАТЕЛСТВА - 0.996 грама хероин, предаден на ЦМУ с приемо-предавателен протокол № 45737/02.02.2017 г. ОТНЕМА в полза на държавата.

ВЕЩЕСТВЕНИ ДОКАЗАТЕЛСТВА -1 брой мобилен телефон „Нокия", ОТНЕМА в полза на държавата.

ВЕЩЕСТВЕНИ ДОКАЗАТЕЛСТВА - 14 броя бели хартиени пликчета и 1 брой портмоне от плат, като вещи без стойност да бъдат унищожени след влизане на присъдата в сила.

 

С престъплението няма причинени щети.

СПОРАЗУМЕЛИ СЕ:

 

ПРОКУРОР:

               Д. Г.

 

ЗАЩИТНИК:

              Адв. И.К.

 

ПОДСЪДИМ:

               М.С.И.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ПРИЗНАВА подсъдимия М.Х.Р. - роден на *** г. в гр. С., българин, с българско гражданство, живущ ***, с н.о., неженен, не работи, о., ЕГН **********

ЗА ВИНОВЕН В ТОВА, ЧЕ:На ****** г. в гр. Н.З. и в гр.Ямбол, действайки в съучастие с М.С.И., ЕГН: **********,***, като М.С.И. е действал като подбудител, а М.Х.Р. като извършител, без надлежно разрешително е придобил в гр. Н.З. и държал до пристигането си в гр. Ямбол, с цел разпространение високорисково наркотично вещество - общо 50 бр. пакетчета хероин, с общо тегло 0,996 грама със съдържание на активния наркотично действащ компонент диацетилморфин 50% на обща стойност 119,52 лв., поради което и на основание чл. 354а, ал. 1, изр. 1,предл. 3 и 4, вр. чл. 20, ал. 2, вр.с чл. 55 от НК му се определя наказание ЕДНА ГОДИНА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА, при първоначален ОБЩ режим.

Кумулативното наказание ГЛОБА не се налага.

ПРИВЕЖДА в изпълнение Присъда №91/02.07.2015 г. по НОХД №******* г. на ЯРС, влязла в сила от 18.07.2015 г. - ДВЕ ГОДИНИ ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА и ГЛОБА в размер на  ДВЕ ХИЛЯДИ ЛЕВА.

Разноските по делото в размер на  330,85 лв.  да се заплатят от подс. И. в полза на Републиканския бюджет по сметка на ОД на МВР- Ямбол.

ВЕЩЕСТВЕНИ ДОКАЗАТЕЛСТВА - 0.996 грама хероин, предаден на ЦМУ с приемо-предавателен протокол № 45737/02.02.2017 г. ОТНЕМА в полза на държавата.

ВЕЩЕСТВЕНИ ДОКАЗАТЕЛСТВА -1 брой мобилен телефон „Нокия", ОТНЕМА в полза на държавата.

ВЕЩЕСТВЕНИ ДОКАЗАТЕЛСТВА - 14 броя бели хартиени пликчета и 1 брой портмоне от плат, като вещи без стойност да бъдат унищожени след влизане на присъдата в сила.

С престъплението няма причинени щети.

СПОРАЗУМЕЛИ СЕ:

ПРОКУРОР:

               Д. Г.

 

ЗАЩИТНИК:                                              ПОДСЪДИМ:

              Адв. Н.Л.                       М.Х.Р.

Съдът намира, че така постигнатото споразумение между обвинението - прокурор Г. и защитата на подсъдимите - адв. И.К. и адв. Н.Л. и подсъдимите М.И. и М.Р. не противоречи на закона и морала. Съдът намира, че по отношение на подс. М.Р. следва да бъде приложена разпоредбата на чл. 68 ал. 1 от НК. Видно от приложената по делото Справка за съдимост рег. №******* г. на РС-Ямбол, Бюро съдимост, подс. М.Р. с присъда №******* г. постановена по НОХД №******* г., влязла в сила на 18.07.2015 г., е признат за виновен за осъществени престъпления по чл. 354в, ал. 1 и 354а, ал. 3 т. 1 от НК , като са наложени наказания  за първото от тях -ДВЕ ГОДИНИ ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА и 1000 лв. ГЛОБА и за второто - ЕДНА ГОДИНА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА и 2000 лв. ГЛОБА. На осн. чл. 23 ал. 2 от НК на подс. М.Р. е определено едно общо наказание от ДВЕ ГОДИНИ ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА като на осн. чл. 23 ал. 3 от НК към същото е присъединено и наказание ГЛОБА в размер на 2000 лв. Със същата присъда на осн.чл. 66 ал. 1 от НК е отложено изтърпяването на наложеното наказание от ДВЕ ГОДИНИ ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА с изпитателен срок от ТРИ ГОДИНИ. Изпитателния срок по чл. 66 ал. 1 от НК, предвид влизане в сила на присъдата на 18.07.2015 г., изтича на 18.07.2018 г. Деянието по настоящото обвинение подсъдимия Р. е осъществил на ****** г., т. е. в този срок. Касае се за осъществено умишлено престъпление, за което на М.Р. по настоящото дело му е наложено наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА при ефективно изтърпяване, поради което са и налице условията на чл. 68 ал. 1 от НК. Следва да се приведе в изпълнение и наложеното му такова с Присъда №91/02.07.2015 г. постановена по НОХД №******* г. на РС-Ямбол.

По изложените съображения съдът

                                           ОПРЕДЕЛИ:  №51

ОДОБРЯВА постигнатото между прокурор при ОП-Ямбол - прокурор Г. , защитниците на подсъдимите- адв. К. и адв. Л. и подсъдимите М.И. и М.Р. при изложените по- горе параметри споразумение.

На основание чл. 59 ал. 1 от НК ПРИСПАДА времето през което  подсъдимия М.С.И. е бил с мярка за неотклонение ЗАДЪРЖАНЕ ПОД СТРАЖА , считано от 24.01.2017 г.

ПОТВЪРЖДАВА взетата по отношение на М.С.И. мярка за неотклонение ЗАДЪРЖАНЕ ПОД СТРАЖА.

 

ОСЪЖДА подсъдимите М.Х.Р. и М.С.И. да заплатят всеки един от тях разноски в размер на от по 330,85 лв. в полза на Републиканския бюджет по сметка на ОД МВР- Ямбол.

На основание чл. 68 ал. 1 от НК привежда в изпълнение наложеното на подс. М.Х.Р. наказание в размер на ДВЕ ГОДИНИ ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА, което да изтърпи при първоначален СТРОГ режим и ГЛОБА в размер на 2000 лв., с присъда №******* г. Постановена по НОХД №******* г. по описа на Районен съд- Ямбол.

ПРЕКРАТЯВА производството по НОХД №125/2017 г. по описа на Окръжен съд- Ямбол.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО не подлежи на обжалване и протестиране, в частта му с която е одобрено постигнатото споразумение, като в останалата му част подлежи на обжалване и протестиране в 7-дневен срок от днес пред  Апелативен съд- Бургас.

 

Протокола се изготви в съдебно заседание , което приключи в 11.10 ч.

 

 

 

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

      СЪД. ЗАСЕДАТЕЛИ:   1.                                   2.

 

 

                                                      СЕКРЕТАР: