О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

 

                          12.05.2017 година                        гр.Ямбол

 

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

 

Ямболският окръжен съд,  І-ви въззивен граждански състав, 

на  12.05.2017  година, в закрито заседание в следния състав:

 

        ПРЕДСЕДАТЕЛ: РОСИЦА СТОЕВА

       ЧЛЕНОВЕ: КАЛИНА ПЕЙЧЕВА                                                                        

                                                                   ГАЛИНА ВЪЛЧАНОВА

 

като разгледа докладваното от съдия К. Пейчева

в.ч.гр.д. 130 по описа на ЯОС за 2017 година,

за да се произнесе взе предвид следното:

 

Производството е по чл.407 от ГПК.

Подадена е частна жалба от М.А.Х. ***, против разпореждане от 10.03.2017г. на ЯРС по гр.д.№2935/2016г. по описа на ЯРС за издаване на изпълнителен лист относно постановения режим за лични контакти на бащата Г.И Д с детето Д.Г Д. Жалбоподателката смята обжалваното разпореждане за незаконосъобразно, излага съображения и моли да бъде отменено.

В срока за отговор на частната жалба е постъпил такъв от Г.И Д, чрез адв.Г от АК - Ямбол, в който жалбата се оспорва като неоснователна и се излагат съображения. Претендира направените в това производство разноски.

ЯОС намира частната жалба за допустима като подадена в срок от надлежна страна срещу подлежащ на обжалване съдебен акт.

Разгледана по същество, частната жалба е неоснователна.

Гр.д.№2935/2016г. по описа на ЯРС е приключило с влязло в сила решение, с което ЯРС прекратява брака между М.А.Х. и Г.И Д, от който имат родено на ***г.  дете Д.Г Д, по взаимно съгласие; утвърждава споразумението по чл.51 от СК, както следва: Упражняването на родителските права върху малолетното дете се предоставя на майката М.А.Х., като на детето се определя местоживеене при майката, а бащата има право на лични контакти с детето до навършване на 3-годишна възраст: всяка първа и трета събота от месеца от 9,00 ч. до 16,00 ч. в присъствието на майката, а след тази възраст: всяка първа и трета събота от месеца от 9,00 ч. до 17,00 ч. на неделния ден с преспиване, както и по отношение на летния сезон – след навършване на 2-годишна възраст- 15 дни непрекъснато, а след 3-годишна възраст- един месец непрекъснато, когато майката не е в платен годишен отпуск; Г.И Д се задължава да заплаща на М.А.Х. като майка и законен представител на малолетното дете Д.Г Д, родено на ***г., месечна издръжка в размер на 140 лв., считано от 01.06.2016г., ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска.  Решението на ЯРС не подлежи на обжалване.

С молба от 10.03.2017г. Г.И Д е поискал издаване на изпълнителен лист досежно постановения режим на лични контакти с детето. С разпореждане от същата дата ЯРС е разпоредил да бъде издаден изпълнителен лист. ЯРС не е указал за обжалването на разпореждането за издаване на изпълнителен лист, съгласно чл.407 от ГПК.

Настоящият състав на ЯОС намира, че решението на ЯРС по гр.д.№2935/2016г. по описа на ЯРС е влязло в сила. Налице е подлежащ на принудително изпълнение по смисъла на чл.404, т.1 от ГПК съдебен акт. Тук следва да се отбележи, че когато определя мерките относно упражняването на родителските права и личните отношения между родители и деца съдът не правораздава, а администрира гражданските правоотношения, тъй като, когато правораздава съдът признава или отрича материални субективни права, а когато администрира гражданските правоотношения той определя реда за упражняването им. Следователно, когато между родителите няма съгласие за реда, по който да бъдат упражнявани родителските права, този ред се определя от съда в производство по спорна администрация, поради което решението, с което съдът администрира гражданските правоотношения има осъдителен характер и подлежи на изпълнение. В този смисъл е определение № 655 от 15.09.2014 г. на ВКС по ч. гр. д. № 4184/2014 г., III г. о., ГК, докладчик съдията С Д. Разпореждането за издаване на изпълнителен лист, издадено въз основа на влязло в сила решение за развод, с което съдът е утвърдил споразумението за упражняване на родителските права и режимът на лични контакти с детето, е правилно и следва да бъде потвърдено. Тук е мястото съдът да отбележи, че обжалваното разпореждане за издаване на изпълнителен лист, макар и правилно и ясно като краен акт, не съдържа мотиви и в него няма указание за обжалването му, съгласно чл.407 от ГПК, които настоящият състав намира, че следва да съдържа разпореждането на съда за издаване на изпълнителен лист.

 

Ето защо, частната жалба срещу разпореждането за издаване на изпълнителен лист, издаден въз основа на влязло в сила решение за развод, с което съдът е утвърдил споразумението за упражняване на родителските права и режимът на лични контакти с детето, е неоснователна и следва да бъде оставена без уважение.

При този изход на делото на Г.И Д следва да се присъдят направените разноски за адвокатско възнаграждение в размер на 200лв., съобразно представения договор за правна защита от 20.04.2017г.

Настоящото определение на въззивния съд не подлежи на обжалване и е окончателно, тъй като проверката на разпореждането на съда по чл.407, ал.1 от ГПК е двуинстанционна и с произнасянето на въззивния съд е изчерпан предвидения в тази разпоредба ред, а постановеното определение не попада и в обхвата на съдебните актове по чл.274, ал.3, т.1 от ГПК, тъй като не потвърждава преграждащо развитието на производството определение или разпореждане. Определението на въззивния съд не е и от категорията на определенията, с които се дава разрешение по същество на други производства (чл.274, ал.3, т.2 от ГПК). В този смисъл е Определение № 106 от 5.04.2017 г. на ВКС по ч. гр. д. № 973/2017 г., III г. о., ГК, докладчик председателят Е Т, Определение № 295 от 15.07.2016 г. на ВКС по ч. гр. д. № 1512/2016 г., III г. о., ГК, докладчик председателят С Ч, Определение № 101 от 11.03.2016 г. на ВКС по ч. гр. д. № 936/2016 г., III г. о., ГК, докладчик съдията Д Д  и др.

На основание горното, ЯОС

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

Оставя без уважение частна жалба от М.А.Х. ***, против разпореждане от 10.03.2017г. на ЯРС по гр.д.№2935/2016г. по описа на ЯРС за издаване на изпълнителен лист относно постановения режим за лични контакти на бащата Г.И Д с детето Д.Г Д.

Осъжда М.А.Х. с ЕГН ********** ***, да заплати на Г.И Д с ЕГН ********** от гр.Ямбол, направените разноски в размер на 200лв. по това производство.

Определението е окончателно.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                              ЧЛЕНОВЕ:1.                           2.