О  П  Р  Е  Д  Е Л  Е  Н  И  Е

 

ЯМБОЛСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД,        ІІ-ри Въззивен  граждански  състав    

На 24 март 2017 година

В закрито заседание в следния състав:

                                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДОБРИН КЮЧУКОВ

                                    ЧЛЕНОВЕ: ЖЕНИ БОЗУКОВА

                                                          НИКОЛАЙ ИВАНОВ

                                                         

Като разгледа докладваното от съдия Н.Иванов

възз. гр. дело №89  по описа за 2017 година

За да се произнесе взе предвид:

 

Производството е по реда на чл. 435 от ГПК.

Образувано е по жалба на С.К.С.,***- длъжник по изп. дело №20168780401463, против действията на ЧСИ  №878- И.Х., с район на действие ЯОС. В жалбата се сочи, че при образуването на изп. дело №20168780401463 и при изчисляване на задълженията по него, ЧСИ-И. Х. не е могла да прецени следните обстоятелства: 1. Изминалия период от почти 5 години от изваждането на изпълнителния лист срещу жалбоподателката до образуване на изп. дело. Направено е позоваване на разпоредбите на чл. 111, буква „в" от ЗЗД за изтекла тригодишна погасителна давност. 2. Твърди се, че сумите, за които взискателя сочи като дължими по изп.дело, са прекомерно високи и същите произтичат от неравноправни клаузи по смисъла на чл.146 от Закона за защита на потребителите, следователно са нищожни и подлежат на преизчисляване. 3. Твърди се, че след прилагане на погасителната давност общата сума по изпълнителният лист ще претърпи промяна, а от там и таксите за изпълнение ще бъдат намалени. Изразено е становище, че присъдената сума е твърде голяма и не съответства на получаваните от жалбоподателката и семейството и доходи. Претендира се да се преразгледат и намалят сумите по изп. дело, като се приложат разпоредбите на чл. 111, буква „в" от ЗЗД и на чл.146 от Закона за защита на потребителите.

По жалбата не е постъпило възражение от насрещната страна.

На основание чл.436 ал.3 ГПК са постъпили мотиви по обжалваните действия, от ЧСИ при ЯРС, в които се сочи, че жалбата е недопустима.

ЯОС, след като се запозна с оплаквания в жалбата и изп.д. №20168780401463, намира за установено следното:

Жалбата е процесуално недопустима. Същата е подадена от един от длъжниците в изпълнителното производство С.К.С., 14 дни, след получаване на поканата за доброволно изпълнение- ПДИ е била получена по пощата с обратна разписка на 19.01.2017г., като жалбата е била подадена до ЧСИ на 02.02.2017г.

Следва да се посочи, че съгласно чл.428 ГПК, когато пристъпва към изпълнение, съдебният изпълнител е длъжен да изпрати на длъжника покана, с която му дава двуседмичен срок за доброволно изпълнение. Последната има за цел да уведоми длъжника за започналия изпълнителен процес и да го предупреди, че ако не изпълни задължението си в двуседмичен срок от уведомяването, ще се пристъпи към принудително изпълнение. Задачата на призовката е да стимулира длъжника към доброволно изпълнение. Едва след изтичане на визирания от законодателя двуседмичен срок, съдебният изпълнител може да започне принудителни действия, т.е. реални изпълнителни действия, които подлежат на съдебен контрол и проверка, се предприемат след този срок.

Съгласно разпоредбата на чл.435 ал.2 ГПК, длъжникът може да обжалва постановлението за глоба и насочване на изпълнението върху имущество, което смята за несеквестируемо, отнемането на движима вещ или отстраняването му от имот, поради това, че не е уведомен надлежно за изпълнението, както и постановлението за разноските. Следователно в нормата на ал.2 на чл.435 от ГПК са посочени изчерпателно хипотезите, в които длъжникът може да обжалва действията на съдебния изпълнител.

Друга хипотеза, при която определено изпълнително действие да подлежи на обжалване от страна на длъжника по изпълнението, не е предвидена. Тълкуването на подадената от длъжника С.К.С. жалба, налага извода, че тя не сочи нито едно действие на ЧСИ, което да попада в хипотезите на чл. 435, ал. 2 и 3 от ГПК, при които да е налице право от страна на длъжника да обжалва извършените от съдия-изпълнителя действия.

Що се отнася до наведените в жалбата доводи, за недължимост на сумите до размерите посочени в ИЛ, следва да се посочи, че С. разполага със самостоятелен ред за защита на правата си, различен от този предвиден в Глава 39, Раздел I "Обжалване на действията на съдебния изпълнител" от ГПК.

Ето защо, ЯОС счита, че жалбата следва да се остави без разглеждане, като недопустима и производството по делото да се прекрати.

Водим от изложеното, ЯОС

 

 О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И:

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ жалбата на С.К.С.,***, об.Я., ул."*********" №*, длъжник по изп. дело №20168780401463, против действията на ЧСИ  №878- И.Х., с район на действие ЯОС, като процесуално недопустима.

ПРЕКРАТЯВА производството по възз. гр. дело №89/2017г. по описа на Ямболски окръжен съд

Определението подлежи на обжалване пред Апелативен съд гр.Бургас, в едноседмичен срок от връчването му на страните.

 

 

  ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                   ЧЛЕНОВЕ: 1.                               

 

 

 

 

                                                                                          2.