О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

                            31.03.2017 г.               гр.Ямбол

 

 

 

 

ЯМБОЛСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД,      ІІІ-ти граждански  състав

на       31     март        2017   година

в закрито заседание в следния състав:

 

 

                                         ПРЕДСЕДАТЕЛ: РОСИЦА СТОЕВА      

 

 

секретар

като разгледа докладваното от съдия   Росица Стоева

възз.ч.гр.дело №102  по описа на 2017 г.,

за да се произнесе взе предвид следното:

 

Производството е по реда на чл.255 - 257 от ГПК.

Образувано е по молба, вх.№1977/30.03.2017 г. на ЯОС, подадена от адв.М.К., в качеството на пълномощник на Н.Т.У. ***, с която се  иска "да бъде определен подходящ срок за и.д.съдия по вписванията при ТРС - Ж. Б. да извърши действия по изпращане на частната ни жалба срещу отказ да се извърши нотариално удостоверяване на продажба на имот №301004 в землището на с.Устрем, Община Тополовград от 13.02.2017 г. на изпълняващ нотариални функции и.д.съдия по вписванията при ТРС, видно с всички документи, за разглеждане от ЯОС". Претенцията си молителя мотивира с обстоятелството, че е депозирал частната жалба срещу отказа на 21.02.2017 г., внесъл е дължимата ДТ, но въпреки това повече от месец жалбата и цялото дело не е изпратено на компетентния съд за разглеждане.

ЯОС, след като се запозна с молбата и приложенията към нея, констатира, че тъй като последната е подадена директно в ЯОС, не е свързана с преписката и не е придружена от становище на и.д.съдия по вписванията при ТРС - Ж. Б., така както изисква нормата на чл.255, ал.2 ГПК. При това положение настоящото производството следва да се прекрати, а делото да се изпрати на и.д.съдия по вписванията при ТРС за изпълнение на задълженията му по чл.255, ал.2 ГПК.

ЯОС счита за уместно да напомни, че в случая е налице възможност за прилагане на чл.256 ГПК, в частност своевременно и надлежно администриране и изпращане на компетентния съд на частната жалба от 21.02.2017 г. срещу отказа на и.д.съдия по вписванията при ТРС - Ж. Б. да извърши нотариално удостоверяване на продажба на имот №301004 в землището на с.Устрем, което е в правомощията на последната.

Водим от изложеното Ямболският окръжен съд

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ПРЕКРАТЯВА  производството по в.ч.гр.д.№102/2017 г. по описа на ЯОС.

 

ИЗПРАЩА делото на и.д.съдия по вписванията при ТРС за изпълнение на указанията, дадени в обстоятелствената част на настоящото определение, след което да се върне на ЯОС за произнасяне по молбата.

 

Определението не подлежи на обжалване.

 

 

 

                                         ПРЕДСЕДАТЕЛ: