О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е

 

                                                                           13.12.2016г.                                гр.Ямбол

 

Ямболският окръжен съд,                                                                    гражданско отделение

На 13.12.2016 година

В закрито съдебно заседание в следния състав:

                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ: КРАСИМИРА ТАГАРЕВА

                                                ЧЛЕНОВЕ:

Секретар

Прокурор

Като разгледа докладваното от съдия Тагарева

Т. дело №54 по описа за 2016г.

За да се произнесе, взе предвид следното:

Производството пред ЯОС е образувано по исковта молба на търговското дружество „Ванина Трейдинг”ЕООД гр.Ямбол, подадена от пълномощника адв.И.П., с която  против „Понсстройинженеринг”АД гр.София е предявен иск за реално изпълнение на договорни задължения по чл.79, ал.1 ЗЗД в размер на сумата 72 662,94лв.

С отговора на исковата молба ответното търговско дружество е направило възражение за местна неподсъдност на спора пред ЯОС, с искане за изпращане на делото за разглеждане на СГС, в чийто съдебен район е седалището на дружеството.

ЯОС намира, че възражението на ответната страна следва да се уважи. Съгласно чл.108, ал.1 ГПК искове срещу юридически лица се предявяват пред съда, в чийто район се намира тяхното управление или седалище. Видно е от исковата молба и от намиращата се на л.50 от делото справка от АВп. - ТР за актуално-правно състояние на „Понсстройинженеринг”АД, че ответникът е със седалище и адрес на управление в гр.София, р-н „Оборище”, ул. „Чаталджа”№3. С оглед на това, възражението за прекратяване на производството пред ЯОС и изпращането му за разглеждане на местно компетентния съд - СГС се стече за допустимо (като своевременно заявено в срока по чл.119,ал.З ГПК) и основателно. Към момента е приключила т.н. двойна размяна на книжа между страните и по делото няма твърдения и данни за отношения между страните, определящи друга местна подсъдност, предвид липсата на становище от ищеца по изпратения му писмен отговор на исковата молба, с който е заявено възражението за неподсъдност на спора пред сезирания съд.

Водим от изложеното и на основание чл.118, ал.2 ГПК, ЯОС

 

                                    О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И  :

 

ПРЕКРАТЯВА производството по т.д.№ 54/2016г. пред ЯОС.

ИЗПРАЩА делото по компетентност на Софийски градски съд.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване с частна жалба пред Апелативен съд – Бургас в едноседмичен срок от връчването му на страните.


 

 

                                                               ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: