О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

38                                         27.01.2017 г.                                            гр. Ямбол

 

ЯМБОЛСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД, ІІ-ри въззивен наказателен състав, в закрито съдебно заседание на двадесет и седми януари хиляди и седемнадесета година:

                                                              ПРЕДСЕДАТЕЛ: ВАСИЛ ПЕТКОВ

                                                                       ЧЛЕНОВЕ: ПЕТРАНКА ЖЕКОВА

                                                                                         ГЕРГАНА КОНДОВА

като разгледа докладваното от съдия Петков

ВЧНД №33 по описа на съда за 2017 г.,

за да се произнесе взе предвид следното:

 

Производството е по реда на глава ХХІІ НПК.

Образувано по частна жалба на Р.С.П. ***, ликвидатор на „****” ООД Ямбол - в ликвидация, чрез неговия пълномощник, срещу Определение №31/11.01.2017 г. постановено по ЧНД №18/2017 г. по описа на РС - Ямбол. С атакувания съдебен акт е оставена без разглеждане жалбата на Р.П., против постановление на ЯРП от 08.12.2016 г. за прекратяване на наказателното производство по ДП № 58/2016г. по описа на ОСлО в ОП – Ямбол по отношение на Д.Ж.Д. от гр. София, за престъпление по чл. 313, ал. 1 от НК. Пълномощникът на жалбоподателя сочи, че изводите на ЯРС не кореспондират с разпоредбите на закона, тъй като Р.П. има право да обжалва постановленията на прокуратурата, като актове в производство образувано по негова жалба, а съставянето на документ с невярно съдържание и подаване на декларация, че той е истински, засяга неговите законни права и интереси. Също се сочи, че Р.П. е сезирал прокуратурата и за това, че Д.Д. е ползвал дадено му от жалбоподателя и неговата съпруга пълномощно, посредством което е изтеглил от банка техни средства от 36 000 евро в брой, а относно това оплакване, липсва произнасяне от страна на прокуратурата и районния съд. Предвид изложеното се настоява ЯОС да отмени атакуваното определение.

 

Ямболският окръжен съд установи следното:

 

Предмет на въззивната проверка е Определение №31/11.01.2017 г. постановено по ЧНД №18/2017 г. по описа на РС - Ямбол, с което първостепенният съд, е оставил без разглеждане, като недопустима, жалбата на Р.С.П. ***, против постановлението на ЯРП от 08.12.2016 г. за прекратяване на наказателното производство по ДП № 58/2016г. по описа на ОСлО в ОП – Ямбол, спрямо Д.Ж.Д. от гр. София, за престъпление по чл. 313, ал. 1 от НК.  

ЯОС намира атакувания съдебен акт за правилен. Съгласно чл. 243, ал. 3 от НПК, постановлението за прекратяване на наказателното производство от прокурора, подлежи на обжалване пред съответния първоинстанционен съд, като легитимирани да го обжалват са обвиняемия, пострадалия, съответно неговите наследници, или ощетеното юридическо лице. Обосновано първоинстанционният съд е приел, че жалбоподателят Р.П. няма качеството на пострадал по смисъла на чл. 74 от НПК, от престъплението по чл. 313, ал. 1 от НК. Това престъпление, попадащо в глава 9-та на НК „Документни престъпления” е формално и за осъществяването му не се изисква да е настъпил определен противоправен резултат - ерго вредните последици от токова престъпление не са обективен признак от състава му и в този смисъл са несъставомерни. С оглед кръгът от обществени отношения, които са предмет на защита по тази глава от НК, правилно ЯРС е приел, че жалбоподателят няма качеството на пострадал и на това основание не е легитимиран да обжалва постановлението на прокурора. При това положение, законосъобразно ЯРС е приел подадената жалба срещу постановлението за недопустима, оставил я без разглеждане и е прекратил производството по образуваното пред него ЧНД.

Неоснователно е и възражението в жалбата, че ЯРС не се е произнесъл по това дали Д.Ж.Д. е ползвал дадено му от Р.П. и неговата съпруга пълномощно, посредством което бил изтеглил от банка техни средства от 36 000 евро. Видно от данните по ДП №58/2016 г. по описа на ОСлО в ОП – Ямбол, наказателно производство е прекратено спрямо Д.Ж.Д. от гр. София за престъпление по чл. 313, ал. 1 от НК поради което този въпрос е извън предмета на подлежащото на съдебен контрол прокурорско постановление. Дали да се проведе разследване и за друго престъпление, какво да е то и дали да се привлече към наказателна отговорност съответно лице е правомощие единствено на органите на досъдебното производство, които в конкретния случай не биха били ограничени от разпоредбата на чл. 24, ал. 1, т. 6 от НПК.

При това положение ЯОС намира подадената въззивна частна жалба за неоснователна и счита, че атакуваният съдебен акт, като законосъобразен, следва да се потвърди.

 

Водим от гореизложеното, Ямболският окръжен съд

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ПОТВЪРЖДАВА Определение №31/11.01.2017 г. постановено по ЧНД №18/2017 г. по описа на РС - Ямбол.

 

Определението е окончателно.

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                       ЧЛЕНОВЕ: 1.    

 

 

 

                                                                        

                                                                                  2.