О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

                                                                         24.01.2017г.                                гр.Ямбол

 

Ямболският окръжен съд,                                                             гражданско отделение,

На 24.01.2017 година

В закрито заседание в следния състав:

                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ: РОСИЦА СТОЕВА

                                                  ЧЛЕНОВЕ: КРАСИМИРА ТАГАРЕВА

                                                                         КАЛИНА ПЕЙЧЕВА

Секретар

Прокурор

Като разгледа докладваното от съдия ТАГАРЕВА

Възз. гр.дело № 15 по описа за 2017г.

За да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.258 и сл. от ГПК.

Образувано е по въззивна жалба на П.И.Ж. *** и Н.И.В. ***, представлявани от адв.М.К., срещу Решение №69/17.11.2016г. на Тополовградски районен съд, постановено по гр.дело №37/2016 по описа на този съд, с което е отхвърлен като неоснователен и недоказан предявеният от въззивниците против Д. *** иск по чл.45, ал.1 ЗЗД за заплащане на сумата 2 100лв. - обезщетение за имуществени вреди.

При изпълнение правомощията си по чл.267 ГПК, вр. с чл.262 ГПК, ЯОС констатира, че въззивната жалба е нередовна, тъй като не отговаря на изискванията по чл.260, т.2 и т.4 ГПК и чл.261, т.4 ГПК, а именно: Съгласно обстоятелствената част на жалбата и петитума й в едната му част, в предмета на въззивното производство двамата въззивници са въвели цялото решение на ТРС, като молят за отмяната му. Видно от другата част от петитума на жалбата обаче, искането на въззивниците е, след отмяна на цялото решение, обезщетението за имуществени вреди да бъде присъдено в размер на сумата 962,50лв.

 Предвид горното, в случая е налице противоречие между обстоятелствената част и петитума на жалбата, както и в самия петитум, в резултат на което не става ясно срещу коя част от решението на ТРС е подадена въззивната жалба – дали се обжалва решението изцяло и се претендира уважаване на иска за вреди в предявения размер от 2 100лв. или въззивниците са недоволни и обжалват решението само в частта, с която е отхвърлен иска за вреди до размера на сумата 962,50лв., т.е. в частта му, с която е отхвърлен иска за разликата над сумата 962,50лв. до предявения размер от 2 100лв. решението на районния съд е влязло в сила. В случай, че решението на ТРС се обжалва изцяло, дължимата ДТ за въззивното обжалване възлиза в размер на сумата 42 лв., а при частично обжалване - до размера на сумата 962,50лв., дължимата ДТ е в минималния й размер от 25лв. (чл.18, ал.1 ,вр. с чл.1 от ТДТКССГПК), а въззивниците са внесли в полза на ЯОС ДТ в размер на сумата 19,25лв.

Съгласно чл.262, ал.1 ГПК, задължение на първоинстанционния съд е, ако жалбата не отговаря на изискванията на чл.260, т.1, т.2, т.4 и т.7 и чл.261 ГПК, да съобщи на страната да отстрани допуснатите нередовности в едноседмичен срок и едва след това да пристъпи към размяна на книжа и изпращане на делото на горестоящия съд. В случая това задължение не е изпълнено от първоинстанционния съд, който не е указал на въззивниците  да уточнят в коя част обжалват първоинстанционното решение, респ. в коя част са недоволни от него, като посочат ясно в какво се състои искането им. Липсват дадени указания и за внасяне на пълния изискуем размер на ДТ с оглед предмета на въззивното производство и обжалваемия интерес, при което въззивното производство следва да се прекрати като преждевременно образувано, а делото да се върне на ТРС за изпълнение на посоченото задължение по чл.262 ГПК.

Водим от изложеното,  ЯОС

 

                                                  О П Р Е Д Е Л И:

 

ПРЕКРАТЯВА производството по възз. гр.дело №15/2017г. по описа на ЯОС.

ВРЪЩА делото на ТРС за изпълнение на разпоредбата на чл.262 ГПК и на указанията, дадени в съобразителната част на настоящото определение.

Определението не подлежи на обжалване.

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                             ЧЛЕНОВЕ: 1.

 

                                                                                                

 

                                                                                                    2.