О  П  Р  Е  Д  Е Л  Е  Н  И  Е

 

ЯМБОЛСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД,        ІІ-ри Въззивен  граждански  състав     

На   24   октомври  2016 година

В закрито заседание в следния състав:

                                     ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДОБРИН КЮЧУКОВ

                                    ЧЛЕНОВЕ: ЖЕНИ БОЗУКОВА

                                                          НИКОЛАЙ ИВАНОВ

 

Като разгледа докладваното от съдия Н.Иванов

възз. гр. дело №395  по описа за 2016 година

За да се произнесе взе предвид:

 

Производството е по реда на чл. 435 от ГПК.

Постъпила е жалба от ОБЩИНА”ТУНДЖА” гр.Ямбол против Разпореждане от 01.09.2016г. на ДСИ при ЯРС по изп.д. №563/2016г. по описа на СИС при ЯРС, с което е разпоредено да се уведоми жалбоподателя да представи ИЛ, по който ОБЩИНА”ТУНДЖА” е взискател срещу длъжника Г.И.Г..

По жалбата не е постъпило възражение от другата страна.

На основание чл.436 ал.3 ГПК са постъпили мотиви по обжалваните действия, от ДСИ при ЯРС.

ЯОС, след като се запозна с оплаквания в жалбата и изп.д. №563/2016г. по описа на СИС при ЯРС, намира за установено следното:

Жалбата е процесуално недопустима.

Същата е подадена от взискателя в изпълнителното производство ОБЩИНА”ТУНДЖА” гр.Ямбол и е против разпореждане /имащо характер на разпореждане по без движение /, с което на взискателя са били дадени указания от ДСИ за представяне на документи във връзка с образуваното по негова молба изп. дело.

Съгласно разпоредбата на чл.435 ал.1 ГПК взискателят може да обжалва отказа на съдебния изпълнител да извърши искано изпълнително действие, както и спиране и прекратяване на принудителното изпълнение. С жалбата се атакува не действие на ДСИ, а разпореждане за без движение, съдържащо указания до жалбоподателя- взискател по делото. Този акт на ДСИ не е от кръга на лимитативно изброените в горецитираната разпоредба. Не може да се приеме, че се обжалва отказ на ДСИ да извърши конкретно изпълнително действие, тъй като такъв отказ с атакувания акт не е направен.

Предвид гореизложеното, ЯОС намира, че жалбоподателят няма правен интерес от обжалване, тъй като обжалваното от него разпореждане на ДСИ не е от кръга на действията на съдебния изпълнител, които подлежат на съдебен контрол в конкретния случай. 

Доколкото ДСИ в разпореждането си, в нарушение на разпоредбите на ГПК не е указал на взискателя, в какъв срок следва да представи искания документ и какви ще са последиците от непредставянето му, и за да се избегне неоснователно удължаване на срока за изпълнение на разпореждането, взискателят е следвало изрично да заяви позицията си пред ДСИ, че няма да представи нов ИЛ /с оглед становището си заявено в жалбата/ и да поиска извършване на изпълнителни действия и едва при отказ от извършване на такива, респ. при прекратяване на изп. производство, за жалбоподателя би бил налице правен интерес от обжалване в хипотезата на чл.435 ал.1 ГПК.

Ето защо, ЯОС счита, че жалбата следва да се остави без разглеждане, като недопустима и производството по делото да се прекрати.

Водим от изложеното, ЯОС

 

 О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И:

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ жалбата, на ОБЩИНА”ТУНДЖА” гр.Ямбол против Разпореждане от 01.09.2016г. на ДСИ при ЯРС по изп.д. №563/2016г. по описа на СИС при ЯРС, с което е разпоредено да се уведоми жалбоподателя да представи ИЛ, по който ОБЩИНА”ТУНДЖА” е взискател срещу длъжника Г.И.Г., като процесуално недопустима.

ПРЕКРАТЯВА производството по гр. дело №395/2016г. по описа на Ямболски окръжен съд

Определението подлежи на обжалване пред Апелативен съд гр.Бургас, в едноседмичен срок от връчването му на страните.

 

 

  ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                    ЧЛЕНОВЕ: 1.                                

 

 

 

 

                                                                                          2.