ОПРЕДЕЛЕНИЕ

гр. Ямбол 06.10.2016 г.

 

В закрито съдебно заседание на 06.10.2016 г. Ямболския окръжен съд, в състав:

 

Председател: Д. Кючуков

 

Членове: Ж.Бозукова

 Н. Иванов

 

като разгледа, докладваното от председателя в.гр.д № 363/2016 г. по описа на съда, за да се произнесе взе предвид следното: Производството е по чл. 435 ал.З от ГПК.

Производството е образувано по жалба на А.С. *** срещу постановление за възлагане на недвижими имот от 4.08.2016 г. по изп.д. № 215/ 2016 г. по описа на ДСИ при ЯРС . Иска се отмяна на постановлението за възлагане, поради това,че молителката е собственик на на Уг от имота,предмет на публичната продан.

Писмени възражения по жалбата не са постъпили.

Частният съдебен изпълнител е приложил становище съгласно чл. 436, ал.З от ГПК.

Жалбата , макар и подадена в срока по чл. 436 от ГПК от легитимирано лице, настоящият съдебен състав намира за недопустима.

Съгласно разпоредбата на чл.435 ал.З ГПК „постановлението за възлагане може да се обжалва само от лице, внесло задатък до последния ден от проданта, и от взискател, участвал като наддавач, без да дължи задатък, както и от длъжника, поради това, че наддаването не е извършено надлежно или имуществото не е възложено по най високата предложена цена".

В настоящият случай се касае за жалба от легитимиран участник в проданта. Жалбоподателката е едновременно длъжник и кредитор, съобразно квотата и в делбената маса. Или налице е първата процесуална предпоставка за допустимост на жалбата по чл.435 ал.З ГПК

Втората предпоставка по чл.435 ал.З ГПК се отнася до точно определени и изрично посочени от закона основания, при наличие на които се допуска обжалване на постановлението за възлагане - наддаването при публичната продан да не е извършено надлежно или имуществото да не е възложено на най високата предложена цена. В жалбата не се съдържат фактически твърдения и не се правят правни доводи, сочещи на цитираните законови изисквания за допустимост на жалбата. Твърдението, че е недопустимо възлагането на ½  ид.част от имота, предмет на проданта, като принадлежаща на молителката и малолетния и син, е ирелевантно, тъй като не от кръга на предвидените в разпоредбата на чл.435 ал.З ГПК основания за обжалване. Като недопустима жалбата срещу постановлението на ДСИ за възлагане на имота следва да бъде оставена без разглеждане

Предвид изложеното, като намира жалбата срещу постановлението на ДСИ за възлагане на недвижим имот от 4.08.2016 г.  по изп.д. № 215/ 2016 г. по описа на ДСИ за недопустима, съдът оставя същата без разглеждане, а производството по делото прекратява.

Водим от горното Ямболският окръжен съд

 

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

 

Оставя без разглеждане жалбата на А.Г.С. *** срещу постановление за възлагане на недвижим имот от 4.08.2016 г. по изп.д. № 215/ 2016 г. по описа на ДСИ при ЯРС

Прекратява производството по ч.гр.д. № 363/2016 г. по описа на Ямболския окръжен съд.

Определението подлежи на обжалване пред Апелативен съд Бургас в едноседмичен срок от връчването му на страните.

 

                              ПРЕДСЕДАТЕЛ:

                                                         1.

                                         ЧЛЕНОВЕ:

                                                       2.