О  П  Р  Е  Д  Е Л  Е  Н  И  Е

 

ЯМБОЛСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД,        ІІ-ри Въззивен  граждански  състав     

На   14  септември  2016 година

В закрито заседание в следния състав:                       

                                                                                                                                                              

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: РОСИЦА СТОЕВА

                                    ЧЛЕНОВЕ: ЖЕНИ БОЗУКОВА

                                                          НИКОЛАЙ ИВАНОВ

 

 Като разгледа докладваното от съдия Н.Иванов

 възз. гр. дело №343  по описа за 2016 година

 За да се произнесе взе предвид:

 

Производството пред ЯОС е образувано по жалба вх.№10853/25.07.2016г., подадена от А.Г.С. ***, в качеството й на майка и законен представител на малолетното дете Д.Д.П. с ЕГН**********, срещу насочване на изпълнението по изп.д.№215/2016г. по описа на ДСИ при ЯРС върху недвижим имот – апартамент №4, находящ се в гр.Ямбол, ул.”Търговска” бл.20, вх.А, ет.3. Видно от петитума на жалбата със същата се претендира от съда да спре публичната продажба на недвижимия имот. В обстоятелствената част на жалбата е посочено, че въпреки подаване на жалба вх.№8438/09.06.2016г. от А.Г.С., като страна по изп.дело, срещу насочване на изпълнението по изп.д.№215/2016г. по описа на ДСИ при ЯРС върху недвижимия имот, производството по изп. дело не е било спряно от ДСИ. Сочи се, че С., в качеството си на майка и законен представител на детето Д., има право да се противопостави на принудителното изпълнение- публична продажба на недвижимия имот, тъй като това е единственото й жилище и има дете, което трябва да издържа, и за което трябва да се грижи сама.

Видно от приложената разпечатка от деловодната ситема на ЯОС, първоначално жалбата е била подадена заедно с жалба вх.№8438/09.06.2016г. на А.Г.С. ***, срещу насочване на изпълнението по изп.д.№215/2016г. по описа на ДСИ при ЯРС върху недвижим имот – апартамент №4, находящ се в гр.Ямбол, ул.”Търговска” бл.20, вх.А, ет.3, чрез насрочване на опис на същия имот и е била образувана във възз. гр.д. №287/2016г. на ЯОС. С определение от 02.08.2016г. на ЯОС производството по възз.гр.д.№287/2016г. по описа на ЯОС е било прекратено, в частта относно жалба вх.№10853/25.07.2016г. от третото лице Д.Д.П., действащ чрез своята майка и законен представител А.С.. Жалбата на Д.Д.П. е била върната на, на ДСИ при ЯРС за изправянето и администрирането й, съгласно изискванията на чл.436 ГПК, с указания след изправяне на жалбата, същата, заедно с писмените възражения на другите страни, мотивите на ДСИ и копие от изпълнителното дело, да се изпрати за разглеждане на ЯОС.

По жалбата не са постъпили писмени възражения от страните по изп. дело.

В мотивите си по чл.436 ал.З ГПК ДСИ при ЯРС посочва, че жалбата е недопустима, тъй като  малолетното дете Д.Д.П. не е страна по изп. дело, респ. майка му, като негов законен представител не е легитимирана да атакува действията на ДСИ по делото, респ. да иска спиране на производството. Посочено е също, че е налице произнасяне на ЯОС и по подадената от А.Г.С. жалба против действията на ДСИ по изп. дело, като жалбата й е била оставена без разглеждане, като процесуално недопустима.

ЯОС счита, че подадената жалба от А.Г.С. ***, в качеството й на майка и законен представител на малолетното дете Д.Д.П. с ЕГН**********, с която се претендира спиране на изпълнението по изп. дело .№20162330400215  на ДСИ при ЯРС е недопустима и следва да се остави без разглеждане. Съображенията за това са следните:

Видно от приложеното изпълнително дело .№20162330400215  на ДСИ при ЯРС, същото е било образувано въз основа на ИЛ от 14.03.2016г., издаден от ЯРС по гр.д. №1714/2011г., с който във втората фаза на делбен процес е изнесено на публична продан допуснатото до делба неподеляемо жилище, представляващо апартамент №4, находящ се в гр.Ямбол, на ул.”Търговска” бл.20, вх.А, ет.3, който е подробно индивидуализиран по кадастралната карта на града. Изпълнителният лист е изпратен служебно на ДСИ от делбения съд, който е посочил квотите /равни/ на двамата съделители – Д.Н.П. и А.Г.С., посочена е и пазарната цена на имота. След образуване на делото и внасяне на дължимите ДТ, ДСИ е наложил възбрана върху имота и е насрочил опис на същия за 16.06.2016г. от 10:30 ч., като за датата и часа на описа А.С. е била уведомена с призовка за принудително изпълнение, връчена й редовно на 30.05.2016г. Видно от материалите по изпълнителното дело описът е бил извършен на 16.06.2016г., назначена е била съдебно-техническа експертиза за оценка на имота и след изготвяне на заключението от вещото лице ДСИ е съставил обявление по чл.487 ал.1 ГПК, което е разгласил по реда на чл.487 ал.2-4 ГПК.

Преди извършване на описа, С. е подала жалба срещу принудителното изпълнение  вх.№8438/09.06.2016г., която е била образувана във възз. гр.д. №287/2016г. на ЯОС. С определение от 02.08.2016г., тази жалба е била оставена без разглеждане, като процесуално недопустима, а производството по делото е било прекратено. Срещу определението е подадена частна жалба.

От изложеното  се установява, че страни по изп. дело са Д.Н.П. и А.Г.С., но не и малолетното дете Д.Д.П., както и че принудителното изпълнение върху имота е предприето от ДСИ не за събиране на парично вземане на взискател, и не за принудително отнемане на вещ /осъществяване на въвод в имот/, а като правно средство, след влизане в сила на съдебното решение по извършването на делбата, за да се осребри общата делбена неподеляема вещ и получената сума се разпредели между съделителите като сурогат на вещта. Материалните предпоставки за изнасяне на делбения недвижим имот на публична продан са били преценени от съда в исковото делбено производство. Доколкото малолетното дете Д.Д.П. е трето на изпълнителното производство лице, същото не е процесуално легитимирано да претендира, чрез своя законен представител, спиране на производството по изп. дело, още повече по съображенията посочени в жалбата- единствено жилище, здравословно състояние, лиса на доходи на законния му представител за неговата издръжка. В чл.432 ГПК изрично са изброени хипотезите, в които съдът има право да спре изпълнителното производство, като в случая нито се твърди, нито се доказа наличието на някоя от тях по отношение на малолетния жалбоподател.

С оглед на изложеното, подадената жалба се явява недопустима и производството по нея следва да се прекрати.

Водим от изложеното ЯОС

 

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И:

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ жалба вх.№10853/25.07.2016г., подадена чрез ДСИ при ЯРС, от А.Г.С. ***, в качеството й на майка и законен представител на малолетното дете Д.Д.П. с ЕГН**********, с която се претендира спиране на изпълнителното производство по изп. дело .№20162330400215  по описа на  ДСИ при ЯРС, като недопустима.

Прекратява производството по възз. гр. дело №343/2016г.. по описа на ЯОС.

Определението подлежи на обжалване пред Апелативен съд гр.Бургас в едноседмичен срок от връчването му на страните.

 

 

                       ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                      ЧЛЕНОВЕ:1.

 

 

                                                                                                                     

 

                                                                                                                  2.