Р Е Ш Е Н И Е

 

№....132......                           17.10.2016 г.                          гр.Ямбол

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

ЯМБОЛСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД,              ІІ-ри въззивен наказателен състав  на 12 октомври                                                   2016 година                    В публично заседание в следния състав:

 

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ: ВАСИЛ ПЕТКОВ

                                                              

                                                        ЧЛЕНОВЕ: ИВАН ИВАНОВ

 

                                                                            ГЕРГАНА КОНДОВА

Секретар: М.К.

Прокурор: Е.Гоцев

като разгледа докладваното от съдия КОНДОВА

ВНОХД № 303 по описа на ЯОС за 2016 година, за да се произнесе взе предвид следното:

 

С Присъда № 88/29.08.2016 г., постановена по НОХД № 1068/2013 г. по описа на РС - Ямбол, гражданският ответник К.М.Г., ЕГН **********, е осъден да заплати на гражданския ищец Г.Ц.Г. сума в размер на 750 лв., представляваща обезщетение за причинени имуществени вреди, както и сумата от 5 000лв. неимуществени вреди причинени в резултат на деянието, ведно със законната лихва, считано от датата на увреждането – 08.08.2012 г. до окончателното изплащане на сумата.

С присъдата, предявеният граждански иск от Г. срещу Г. за претърпените от първия неимуществени вреди, е отхвърлен като неоснователен и недоказан за разликата от уважения размер от 5 000лв. до предявения такъв от 30 000 лв.

С присъдата, К.М.Г. е осъден да заплати на гражданския ищец и частен обвинител Г.Г. направените от него разноски в размер 500 лв., както и да заплати направените по делото разноски в размер на 180 лв. в полза на републиканския бюджет, по сметка на ОДМВР Ямбол, сумата от 1153.48 лв. разноски за възнаграждение на вещите лица, както и сумата от 200 лв. Държавна такса върху уважения размер на гражданския иск в полза на бюджета на съдебната власт, по сметката на ЯРС.

Срещу присъдата е постъпила жалба от гражданския ищец и частен обвинител Г.Ц.Г., подадена чрез упълномощения от него процесуален представител – адвокат от АК-Ямбол, както и от назначения на гражданския ответник К.М.Г. особен представител – адвокат от АК-Ямбол.

Във въззивната жалба на гражданския ищец и частен обвинител се твърди неправилност и необоснованост на присъдата в частта й, с която е отхвърлен като неоснователен и недоказан предявения от Г. срещу Г. граждански иск за неимуществени вреди за разликата над уважения размер от 5 000лв. до пълния предявен размер от 30 000лв. Иска се отмяна на присъдата в атакуваната й част и постановяване на нова такава, с която така предявеният граждански иск да бъде уважен в пълен размер.

Във въззивната жалба на особения представител на гражданския ответник К.Г. се твърди незаконосъобразност, необоснованост и несправедливост на обжалваната първоинстанционна присъда, както и постановяването й при съществени нарушения на материалния и процесуалния закон. Излагат се доводи за недопустимост на производството, в което е постановена атакуваната присъда, тъй като след изпадане на К.Г. в продължително разстройство на съзнанието, изключващо вменяемостта след извършване на деянието и в хода на процеса, наказателното производство спрямо него е било прекратено. В този случай, според особения представител, съдът не е следвало да разглежда предявените граждански искове, а да прекрати производството и в гражданската му част. В тази връзка се иска „обезсилване” на присъдата и прекратяване на производството и в гражданската част. Алтернативно се прави искане за отмяна на обжалваната присъда и постановяване на нова такава, с която предявените граждански искове за репариране на претърпени от Г. имуществени и неимуществени вреди, да бъдат отхвърлени изцяло. Като аргумент за това искане по същество се излагат доводи за недоказаност на извършения деликт от страна на К.Г. и механизма на осъществяването му. Посочва се, че е извършен превратен фактически и правен анализ на събраните по делото доказателства, т.к. съдът необосновано е игнорирал показанията на свидетелите Н. Г. и М. М., които категорично сочат в показанията си, че причиненото на Г.Г. увреждане е в резултат на неговото случайно падане в панелен профил, намиращ се до язовира, а не в резултат на виновно поведение на К.Г..

В съдебно заседание ЯОП редовно призована изпраща представител. Последният пледира в посока неоснователност на въззивните жалби и моли съда да потвърди присъдата на Районен съд-гр.Ямбол като правилна и обоснована.

В съдебно заседание въззивникът – граждански ответник К.Г., участва чрез назначения му от съда особен представител – адвокат от АК-Ямбол. Последният поддържа въззивната жалба и моли съда да я уважи по изложените в нея съображения, а относно въззивната жалба на гражданският ищец и частен обвинител Г. Г. изразява становище за нейната неоснователност.

Въззивникът – граждански ищец Г.Г., участва в съдебно заседание чрез упълномощения от него повереник – адвокат от АК - Ямбол. Последният поддържа въззивната жалба и моли съда да я уважи, а жалбата на гражданския ответник като неоснователна да я остави без уважение. Претендират се направените по делото от въззивника Г.Г. разноски във въззивната инстанция.

Съдът, след като се запозна с изложеното във въззивните жалби, доводите на страните и обсъди поотделно и в тяхната съвкупност доказателствата, след цялостна проверка на атакуваният съдебен акт и в съответствие с правомощията му по чл.313 и сл.от НПК, констатира от фактическа и правна страна следното:

Въззивните жалби са процесуално допустими като подадени от лица имащи право и интерес от обжалване и в срока по чл.319, ал.1 от НПК, а разгледани по същество се преценят като неоснователни, поради следните съображения:

Възприетата от първоинстанционният съд фактическа обстановка е в съответствие и се подкрепя от събраните по делото в хода на съдебното следствие гласни и писмени доказателства, поради което намира за ненужно да я преповтаря. Правилно районният съд е кредитирал като логични и безпротиворечиви както помежду си, така и с останалия доказателствен материал показанията на разпитаните в хода на съдебното следствие свидетели Г.Г., Н. Г., Ц. Ц., показанията на св.Т. П., дадени от него в хода на съдебното следствие и тези, дадени от него в хода на ДП и приобщени към доказателствения материал чрез прочитането им на осн.чл.281, ал.4 от НПК; част от показанията на свидетелите Н. Г. и М. К.; заключенията по назначените по делото единична и тройна съдебно-медицински експертизи и писмените доказателства, приобщени към доказателствения материал по делото чрез прочитането им на осн.чл.283 от НПК. Правилни и обосновани са аргументите на районния съд, с които не е дал вяра на показанията на свидетелите Н. Г. и М. К. в частта им, в която твърдят, че телесното увреждане на Г.Г. не е причинено от противоправни действия на К.Г.. Тези твърдения на двамата свидетели не се подкрепят от никое от другите събрани по делото доказателства – писмени или гласни, както и от заключенията на назначените по делото единична и тройна съдебномедицинска експертизи, установяващи по категоричен начин механизма на причиняване на телесното увреждане, поради което и правилно не са били кредитирани от районният съд. В тази връзка, въззивният съд не прие за основателен довода на жалбоподателявъззивник К.Г., изложен в жалбата му, че игнорирайки показанията на свидетелите Н. Г. и М. М. в посочената им част, първоинстанционният съд е извършил превратен фактически и правен анализ на събраните по делото доказателства.

За възникване на деликтната отговорност по чл.45 от ЗЗД е необходимо осъществяването на всеки един от елементите от сложният фактически състав, включващ в себе си деяние, противоправност, вина, вреда и причинна връзка между тях. В конкретният процесен случай и на база на възприетата от първоинстанционният съд фактическа обстановка, която се възприема и от въззивния такъв, се установява по категоричен начин, че на инкриминираната дата – 08.08.2012 г. около обяд, в района на микроязовир, находящ се в местността „Г” в землището на с.И., обл.Ямбол, чрез нанасяне на удар с пръчка по лявата ръка на Г.Г., К.Г. му е причинил счупване на лакътната кост на лявата предмишница в областта на нейната средна третина. В резултат, Г.Г. е претърпял болки и страдания, както и имуществени вреди в размер на 750лв., направени за лечение на причиненото му травматично увреждане. Причиненото на Г.Г.  телесно увреждане е в пряка причинна връзка с противоправното поведение на К.Г.. С оглед на това, въззивният съд споделя напълно извода на районния такъв, че са налице всички елементи от фактическия състав на непозволеното увреждане, поради което и гр.ответник следва да понесе отговорността за обезщетяване на пострадалия от причинените му имуществени и неимуществени вреди.

В този смисъл предявеният от пострадалия Г. срещу Г. граждански иск за причинени му от последния имуществени вреди е основателен и доказан в пълен размер от 750лв. С оглед на това, правилно и обосновано  районният съд е осъдил К.Г. да заплати на Г.Г. сума в размер на 750лв. представляваща обезщетение за имуществени вреди, причинени на Г., свързани с лечение на причиненото му травматично увреждане, за което е представено писмено доказателство – фактура № 3000002149/10.08.2012г.

Така също, изводът на първоинстанционният съд за доказаност по основание на предявения от гр.ищец Г. граждански иск за причинени му от гр.ответник Г. неимуществени вреди, е обоснован и законосъобразен. Действително, в резултат на осъщественото от Г. противоправно деяние, на Г. е било причинено  телесно увреждане, в следствие на което е и претърпял болки и страдания както по време на причиняването му, така и в периода на възстановяването /повече от година, предвид двете хирургични интервенции, извършени на Г. през 2012 г. и 2013 г./, които въззивникът – граждански ответник следва да репарира. Въззивният съд в настоящия си състав счита, че решаващия съд е присъдил сума за обезщетяване на претърпените от Г.Г. неимуществени вреди в справедлив размер от 5000лв., достатъчен да репарира болките и страданията, претърпени от него в резултат на увреждането.

ОС-Ямбол не споделя възражението на особения представител на гражданския ответник К.Г. за недопустимост на процеса, в който е постановена присъдата -  предмет на обжалване. След като наказателното производство спрямо К.Г. е било прекратено на основание чл.24, ал.1, т.5 от НПК, тъй като след извършване на престъплението е изпаднал в продължително разстройство на съзнанието, което изключва вменяемостта, наказателният съд правилно и в съответствие с разпоредбата на чл.307 от НПК е продължил производството по предявените и приети за съвместно разглеждане граждански искове.

Поради изложеното дотук, присъдата в частта й, с която са уважени гражданските искове предявени от Г.Г. против К.Г. за заплащане на обезщетение в размер на 750 лв. за претърпени от Г. в резултат на извършеното от Г. деяние имуществени вреди и 5 000лв. за претърпени от него неимуществени вреди, като правилна, обоснована и постановена при спазване на процесуалните правила следва да бъде потвърдена.

Въззивният съд намира присъдата за правилна и в частта й, с която в тежест на гр.ответник Г. са присъдени направените по делото разноски, поради което следва да бъде потвърдена.

По отношение на присъдата в частта й, касаеща присъдената законна лихва, същата следва да бъде отменена и делото върнато за ново разглеждане от друг състав на районния съд от стадия на съдебното заседание, т.к. в тази си част е постановена при съществено нарушение на процесуалните правила. В диспозитива на присъдата, решавашият съд е посочил, че осъжда К.Г. да заплати на Г. две отделни суми като главници по предявените срещу Г. граждански искове -  съответно за имуществени и неимуществени вреди. Присъдил е и „законната лихва, считано от датата на увреждането – 08.08.2012 г. до окончателното изплащане на сумата”. Така изразена, волята на съда относно претендираната от пострадалия законна лихва върху всяка от сумите по двата иска за имуществени и неимуществени вреди, остава неясна, т.к. съдът не е конкретизирал точно върху коя от двете главници е присъдил законната лихва.

Отделно от това, налице е противоречие между диспозитива и  мотивите на присъдата, като докато в диспозитива е присъдена законна лихва по описаният вече неясен начин върху една от сумите, то в мотивите съдът е посочил, че присъжда законна лихва „..върху всяка от исковите суми”.

Липсата на яснота досежно действителната воля на решаващия съд, както и констатираното противоречие между диспозитив и мотиви на присъдата в частта й, касаеща претендираната от гражданския ищец законна лихва, води до невъзможност на въззивната инстанция  да осъществи проверка на обжалвания съдебен акт в рамките на правомощията си. Касае се за съществено нарушение на процесуални правила, неотстранимо в хода на въззивното производство, но отстранимо при ново разглеждане на делото. Това налага отмяна на постановената присъда в тази й част и връщане на делото за ново разглеждане от друг състав на Ямболски районен съд. При новото разглеждане на делото, съдебният състав следва да съобрази и това, че с протоколното определение, постановено в проведено на 18.10.2013 г. съдебно заседание по делото, първият съдебен състав е оставил без нарочно произнасяне по приемане или не за разглеждане предявения от гражданския ищец акцесорен иск за присъждане на законната лихва върху всяка от сумите по главниците.

 

Мотивиран от изложеното и на осн.чл.334, т.1 и т.6 от НПК, Ямболски окръжен съд

 

Р  Е  Ш  И:

 

ОТМЕНЯ Присъда № 88/29.08.2016 г., постановена по НОХД № 1068/2013 г. по описа на РС - Ямбол, в частта й, с която гражданският ответник К.М.Г., ЕГН **********, е осъден да заплати на гражданският ищец Г.Ц.Г. законната лихва, считано от датата на увреждането – 08.08.2012 г. до окончателното изплащане на сумата и ВРЪЩА делото за ново разглеждане в тази му част от друг състав на същия съд.

Потвърждава присъдата в останалата й част.

Осъжда К.М.Г., ЕГН **********, да заплати на Г.Г. направените от последния разноски в размер на 500лв. в производството пред въззивната инстанция.

Решението е окончателно.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                           ЧЛЕНОВЕ:1.

 

                                                                           

                                                                         

                                                                      2.