-                      О   П   Р   Е   Д   Е   Л   Е   Н   И   Е

 

                                     Гр. ЯМБОЛ   06.10.16 г.

 

Ямболският окръжен съд,Гражданска колегия,в закрито съдебно заседание на 06.10.16 г/две хиляди и шестнадесета година/ в състав:

 

                            ПРЕДСЕДАТЕЛ: Д.Кючуков

                                       ЧЛЕНОВЕ:1.Жени Бозукова

                                                         2.Н.Иванов

При  секретаря  ............. и в присъствие на  прокурора.............

.....................................като разгледа докладваното от  Ж.Бозукова

....................................................................възз. ч.гр.д.  №353 по описа за 201

За да се произнесе, съдът взе в пред вид следното:

Производството пред ЯОС е образувано  по ЧЖ  вх №10 576 от 19.07.16г на В.Д.А. ***/01.08.16 г. на „Стройтех 2010”ЕООД, с ЕИК 201049568, със седалище и адрес на управление: с.Завой, обл. Ямбол,с представляващ Е.А. срещу Разпореждане  за незабавно изпълнение, обективирано в Заповед №258/26.02.16г за изпълнение на парично задължение въз основа на документ по чл.417 ГПК, предмет на ч. гр д №452/16г на ЯРС, като се иска  отмяна на разпореждането  за незабавно изпълнение на парично задължение срещу длъжниците В.Д.А.  и „Стройтех 2010”ЕООД , пост. със  цитираната заповед и  обезсилване на издадените на 29.02.16г и на 05.04.16г изпълнителни листи, въз основа на които е предприето производство по  ИД № 20168030401092/2016 г. на ЧСИ Т. М., с рег. № 403 и Район на действие- Окръжен съд Бургас.

Пред ЯОС е депозирана и  молба, вх №5658/28.09.16г на „Стройтех 2010”ЕООД,  със седалище и адрес на управление: с.Завой, обл. Ямбол, с управител Е.М.А., на  В.Д.А. ***  и  на Е.М. ***, в която се сочи, че молителите са длъжници по постановеното със Заповед за изпълнение № 258/2016г. по ч.г.д № 452/2016г. на ЯРС разпореждане за незабавно изпълнение и срещу тях е образувано производство,предмет на ИД № 20168030401092/2016 г. на ЧСИ Т. М., с рег. № 403 и Район на действие- Окръжен съд Бургас, но поради недължимост на вземането се иска от наст. инстанция, постановяване  „на незабавно спирание на незабавното изпълнение, във вр. с обявената от ЧСИ публична продан на ипотекирания в полза на РЛБГ, недвижим имот”.

В ЧЖ вх №10 576 от 19.07.16г на В.Д.А.  се излагат доводи, че необосновано заповедният съд е издал разпореждането за незабавно изпълнение по реда на чл 418 ал 2 ГПК,въпреки липсата на предпоставките за постановяване на същото, т к фактите, относими към настъпване и обявяване изискуемостта на вземането, не са осъществени преди подаване на заявлението за издаване на заповедта и вземането не е изискуемо в заявения размер, не е възникнало на предявеното основание, а доказателствата на заявителя не удостоверяват основанието и размера на вземането, поради  представяне на недействителен документ. Според страната,  заповедният съд не може да извлича основанието на вземането от неприложени към заявлението документи и няма право да дава указания на заявителя да изправи нередностите, което в случая е сторено.

По повод ЧЖ на А. е постъпил отговор от „Стройтех 2010”ЕООД-с.Завой, представлявано от управителя Е.М.А. и  от Е.М.А.-***, в който се заявява, че подкрепят становището в ЧЖ и наведените в същата доводи, относно пороците на заявлението, т к  доказателствата към заявлението не отговарят на изискванията, обуславящи  редовността му,  но въпреки това РС е издал заповедта и ИЛ, без да са налице основанията за това, а от представения документ не се установяват условията за настъпила изискуемост на вземането на банката, а необявяването на вземането за предсрочно изискуемо е основание да се приеме, че то не съществува.

В ЧЖ вх. № 11131 /01.08.16г. на „Стройтех 2010”ЕООД-с.Завой,обл.Ямбол се навеждат аргументи, че срещу дружеството е предприето незабавно изпълнение при допуснати съществени проц. нарушения, т к редовността на заявлението за издаване на заповед за изпълнение е абсолютна процесуална предпоставка за издаването й  и е несъвместимо, с даване на указания от съда на заявителя за поправяне на нередовностите по заявлението, като  заповедния съд не е съобразил и нередовността на доказателствата и е издал заповедта, въпреки липсата на индивидуализация на вземането по основание и размер. Според страната, претендираното вземане е въз основа на представен към заявлението недействителен документ и не е налице основание за издаване на заповедта за изпълнение,т к заявителят не е удостоверил посредством официални или изходящи от длъжника частен документ, изпълнението на фактическите обстоятелства, от които зависи настъпването на изискуемостта на претендираното вземанене и не е обявил вземането за изискуемо, поради което предпоставките по чл.418 ГПК не са налице.Според страната,  кредиторът преднамерено е удължил срока за упражняване на правото си по чл.417 ГПК, което му е дало възможност за натрупване на по- висок размер лихва.

По повод частна жалба вх. № 11131/1.8.2016 г. на „Стройтех 2010”ЕООД  е постъпил отговор от В.Д.А.,като се твърди, че издадените от ЯРС и ЧСИ актове са неправилни, поради което подкрепя исканията и съображенията изложени в ЧЖ. Според изложеното в отговора, заявлението по чл.417 ГПК е нередовно от външна страна, а липсата на индивидуализация и на доказателства  установяващи изискуемостта на вземането, са основание за отхвърляне на претенцията. Според страната, неоснователно кредиторът е увеличил главното вземане, включвайки начислени и  непогасени лихви, върху които със сключване на Споразумението от 29.12.11г, отново са начислени лихви. В отговора се сочи, че до този момент не е настъпила предсрочна изискуемост на вземанията и уговорените наказателни лихви не се дължат за претендирания период и представляват неоснователно обогатяване на кредитора. Страната твърди, че е неприложимо и прав. осн. по чл.417 т.3 ГПК, въз основа на което е издадена заповедта за изпълнение, т.к кредиторът е следвало да обяви предсрочната изискуемост на вземането поради неизпълнение от страна на длъжника, а това не е сторено.

По повод ЧЖ,вх № 11131/01.08.16 г. на „Стройтех 2010”ЕООД  е постъпил отговор и от Е.М.А., в който се сочи, че страната изцяло поддържа заявените от жалбоподателя  възражения, относно заповедта за изпълнение № 258/2016 г. и издадените ИЛ, въз основа на които е допуснато незабавно изпълнение, като счита съдебните актове за незаконосъобразни, поради недопустимост на същите. Страната твърди, че поддържа релевираните от всички длъжници оспорвания  и моли съдът незабавно да спре  изпълнението  и да обезсили издадената заповед.

По повод частните жалби на „Стройтех 2010” ЕООД и на В.Д.А. е постъпил отговор от „Райфайзен Лизинг България” ООД- гр. София, чрез юриск. Г.П., в който се твърди, че изложените от жалбоподателите основания за обжалване на разпореждането за незабавно изпълнение са неотносими и нерелевират към посочените в закона основания за обжалване по смисъла на чл.418 ГПК, а разгледани по същество са неоснователни и не почиват на представените по делото доказателства.Според страната, жалбоподателите основават своите съображения за обжалване с възраженията, че документа по чл.418 ГПК - процесното споразумение, от който заявителят черпи права в заповедното производство е недействителен и несъдържащ изпълняемо право, но в рамките на заповедното производство, съдът следва да прецени единствено, дали представеният документ е редовен от външна страна и дали удостоверява изискуемо вземане, като тази проверка има формален характер и не решава спора по същество, нито установява съществуването на определени материални права. В тази връзка се сочи, че  размерът  на дълга може да се установи само в производството по евентуално предявен установителен иск за съществуване на вземането, докато в  заповедното производство е от значение само редовността на представения документ от въшна страна и дали същия удостоверява подлежащо на изпълнение вземане срещу длъжника. В отговора се навеждат аргументи, че съгл. погасителния план към процесното споразумение, който е с нот. заверка на подписите и не е оспорен, длъжниците са дали съгласние и са се задължили да плащат на съответния падеж, определения със споразумението размер на погасителните вноски при записана в погасителния план  лихва. Според страната с подписване на споразумението, солидарните длъжници Е.М.А. и В.Д.А. са се задължили да отговарят солидарно със „Стройтех 2010” ЕООД като съдлъжници за плащане на дължимите суми по споразумението и са подписали наред с лизингополучателя договора за лизинг и процесното споразумение, от което кредитора черпи правата си. В отговора се сочи, че за  присъдените суми в полза на кредитора по заповедта за изпълнение, жалбоподателите не представят доказателства за тяхната недължимост, нито представят обезпечение по чл.180 и 181 ЗЗД, като не могат да се ползват и от разпоредбите на чл.420 ал.1 и 2 ГПК- да се спре изпълнението, поради което се иска от  ЯОС, да остави без уважение жалбата и да потвърди атакуваното разпореждане за незабавно изпълнение като правилно издадено, въз основа на представено годно изпълнително основание – документ по смисъла на чл. 417 ал.3 ГПК и да не се спира изпълнението. С отговора се претендира присъждане на юриск. възнаграждение за пред наст. инстанция, в размер на 1200 лева.

ЯОС приема следното по фактите:

Предвид приложените по делото доказателства се установява, че  ЯРС е бил сезиран от „Райфайзен Лизинг България”ООД-гр.София, със заявление  от 24.02.16г за издаване на заповед за изпълнение по  чл.417 ГПК срещу солидарните длъжници: „Стройтех 2010”ЕООД-с.Завой, Е.М.А. и В.Д.А., за сумата   132 002.75 евро, ведно със зак. лихва  от датата на подаване на заявлението до изплащане на вземането и  сумата 13 163.50лв,от които 5163.50лв-ДТ и 8 000лв-юриск. възнаграждение.В заявлението е посочено, че сумата произтича от Договор за лизинг  от 29.12.11г между Банката –заявител и „Стройтех 2010”ЕООД –длъжник, а отговорността на солидарните длъжници-Е.М.А. и В.Д.А. произтича от подписаното от тях със нот. заверка  на подписите Споразумение от 20.12.11г, като в чл 21 същите са се задължили да отговарят  солидарно с дружеството, за плащане на всички дължими суми по споразумението.

Заявлението на Банката-кредитор е комлектовано със Споразумение №017759-RLO-003 от 29.12.11г и с Погасителен план, подписани от кредитора и  солидарните длъжници, с нот. заверка на подписите им, като в последния е посочено какъв е размера на главницата и лихвите на вземането на банката към падежа, определен в споразумението- 20.11.15г.

 Със  Заповед №258/ 26.02.16г за изпълнение на парично задължение въз основа на документ по чл 417 ГПК,пост. по ч.гр.д №452/16г на ЯРС е разпоредено,  длъжниците „Стройтех 2010”ООД, Е.М.А.  и В.Д.А., да  заплатят на кредитора „Райфайзен Лизинг България”ООД, претендираните по заявлението суми, за което са издадени и ИЛ от 29.02.16г и от 05.04.16г и въз основа на същите, образувано изп. производство,предмет на ИД 20168030401092/16г на ЧСИ, с рег № 803 и РД-БОС.

С Разпореждане №1610/01.04.16г по ч.гр.д №452/16г на ЯРС е допълнена Заповед №258/26.02.16г за изпъл. на парично задължение по чл 417 ГПК, като е разпоредено, длъжниците да заплатят „солидарно” на кредитора, присъдените със заповедта суми.

И т к в срока по чл 414 ГПК, длъжниците са направили възражение за недължимост на вземането, то съдът е разпоредил от дата 20.07.16г заявителят-кредитор да бъде уведомен по реда на чл 415 ГПК, относно възможността да предяви иск за вземането си и съобщението е получено от представител на адресата на  02.08.16г.

Предвид изложеното, ЯОС прави следните правни изводи:

Частна жалба вх №10 576 /19.07.16г на В.Д.А.  и  частна жалба вх. № 11131/01.08.16 г. на „Стройтех 2010”ЕООД са процесуално допустими, като подадени от правно легитимирани страни и в законоустановения срок, срещу подлежащ на обжалване акт.

По основателността на жалбите, съдът приема същите  за неоснователни, по следните съображения:

Производството по чл 417 ГПК е формално и едностранно и за да се постанови незабавно изпълнение и да се издаде ИЛ е необходимо кумулативното наличие на следните предпоставки: документ по чл 417 ГПК, редовност от външна страна на същия и удостоверяване съществуването на спорното право в документа.

С разп. на чл 417 ал 2 ГПК е предоставена възможност на банките, да поискат издаване на заповед за изпълнение, когато вземането се основава  на документ или извлечение от счетоводните книги. с които се обосновава вземането, а съгл. чл 419 ал 2 ГПК, основания за отмяна на разпореждането  за незабавно изпълнение могат да бъдат единствено съображения, иезвлечени от актовете по чл 417 ГПК.

В наст. производство, проверката на съда за съществуването  на претендираното вземане е строго ограничена до обстоятелствата: дали е налице писмен акт, предвиден от закона като основание за издаване на ИЛ, дали този акт е формално редовен от външна страна и дали удостоверява подлежащо на изпълнение  притезание срещу дължника.

Съдът приема, че представеното от заявителя Споразумение от 29.12.11г към лизинговия договор  на страните е редовен документ от външна страна, който съдържа данни за размера на лизинговия договор, за крайния падеж на вземането на кредитора, а  подписания с нот. заверка на подписите на страните Погасителен план сочи за размера на общата дължима сума към датата на падежа, вкл главница, лихви, както и датата на извършване на последното плащане от длъжниците и какъв е размера на непогасените вноски по вземането на банката, към определения падеж.

В случая, Споразумение от  29.12.11г  и Погасителния план, подписани от Банката и от длъжниците, с нот. заверка на подписите им, се преценьт от съда като  документи измежду посочените  в чл 417 т.2 ГПК-документите са редовни от външна страна и съдържат  данни за крайния падеж на вземането- 20.11.15г, за общата дължима сума към датата на падежа-главница и лихви и техния период.

И т к  в Споразумението страните са договорили, при неплащане на две последователни вноски, съгл. погасителния план, банката да има право да обяви цялата останала главница за предсрочно изискуема, а в случая падежът на вземането е определен на 20.11.15г, като  заявлението е депозирано в съда на 24.02.16г,то се налага извода, че към него момент, вземането на кредитора е било изцяло изискуемо, т к падежът на цялото вземане по споразумението е бил настъпил и вземането е било дължимо на уговорените срокове и основания,  респ. не се налага обяваване на предсрочна изискуемост на това вземане.  Предвид изложеното съдът  приема за неоснователни, наведените на противното твърдения от жалбоподателите.

      Наст. инстанция приема, че ЧЖ вх №10 576 от 19.07.16г на В.Д.А.  и ЧЖ вх. № 11131/01.08.16г на „Стройтех 2010”ЕООД, като неоснователни следва да бъдат оставени без уважение.

При този изход на делото и на осн чл 78 ал  8  ГПК,  вр с чл 7  ал 1 т 7 и ал. 2 от Наредба №1/09.07.04г за МРАВ, жалбоподателите В.Д.А. и  Стройтех 2010”ЕООД,следва да заплаят на „Райфайзен Лизинг България” ООД- гр. София,  сумата 1 200лв- разноски за юрисконсултско възнаграждение.

Относно молба, вх №5658/28.09.16г на „Стройтех 2010”ЕООД,  със седалище и адрес на управление: с.Завой, обл. Ямбол, с управител Е.М.А., на  В.Д.А. ***  и  на Е.М.А. от с.Завой  ЯОС  приема, че по същата компетентен да се произнесе е ЯРС-съдът постановил незабавното изпълнение, предвид разп. на чл 420 ал 2 ГПК.

В тази връзка, молбата следва да бъде изпратена по компетентност на ЯРС, а наст. производство- прекратено в тази му част.

Водим от горното,ЯОС

                                     О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И   :

Оставя без уважение  частна жалба  вх №10 576 от 19.07.16г на В.Д.А.,  с ЕГН **********,***   и  частна жалба  вх. № 11131/01.08.16 г. на „Стройтех 2010”ЕООД, с ЕИК 201049568, със седалище и адрес на управление: с.Завой, общ.”Тунджа”обл. Ямбол,с представляващ Е.М.А. срещу Заповед №258/26.02.16г за изпълнение на парично задължение въз основа на документ по чл.417 ГПК, изд. по ч. гр д №452/16г на ЯРС, както и искането за  обезсилване на издадените на 29.02.16г и на 05.04.16г изпълнителни листи, въз основа на които е образувано производство по ИД № 20168030401092/2016 г. на ЧСИ, с рег. № 403 и Район на действие- Окръжен съд- Бургас.

Прекратява производството пред ЯОС в частта му касаеща  молба, вх №5658/28.09.16г 16г на „Стройтех 2010”ЕООД- с.Завой, обл. Ямбол, с управител Е.М.А., на  В.Д.  А. с ЕГН ********** и Е.М.А., с ЕГН ********** и  изпраща  същата по компетентност на ЯРС.

Осъжда В.Д.А.  с ЕГН ********** ***   и  Стройтех 2010”ЕООД, с ЕИК 201049568, със седалище и адрес на управление: с.Завой, общ.”Тунджа”обл. Ямбол, представлявано от  Е.М.А. да заплатят на Райфайзен Лизинг България” ООД, със седалище и адрес на управление: гр София ул”Н.В.Гогол” №18-20, със съдебен адрес:***,представлявано от юриск.Г.П., направените в наст. производство разноски за юрисконсултско възнаграждение , в размер на 1 200 лв.

Определението не подлежи на обжалване.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                            ЧЛЕНОВЕ:1.              2.