О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

                       29.09.2016 г.           гр.Ямбол

 

 

ЯМБОЛСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД,     І-ви  въззивен  граждански  състав

на       29        септември      2016   година

в закрито заседание в следния състав:

 

 

                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ: РОСИЦА СТОЕВА 

                                                      ЧЛЕНОВЕ: 1. КРАСИМИРА ТАГАРЕВА

                                                                          2. КАЛИНА ПЕЙЧЕВА

 

секретар

като разгледа докладваното от съдия   Росица Стоева

възз.ч.гр.дело №349 по описа за 2016 г.,

за да се произнесе взе предвид следното:

 

Производството е по чл.274, ал.1, т.1, вр. чл.352 ГПК.

Образувано е по частна жалба, вх.№3778/14.03.2016 г. на П.Д. *** срещу протоколно определение №579 от 07.03.2016 г. по гр.д.№1023/2014 г. на ЯРС, с което е прекратено производството по делото поради извършването на делбата чрез теглене на жребий.

В жалбата си жалбоподателят сочи, че не е съгласен с разпределянето на дяловете на земите в проведеното на 07.03.2016 г. съдебно заседание по гр.д.№1023/2014 г. на ЯРС. Заявява и несъгласие с включване в делбената маса на 24 дка зем.земи, които следва да се предоставят на него и на починалата съделитЕ.Ж.Д.. В жалбата е заявено и че ЯРС не се е произнесъл и по искането му по сметките, направено още с писмения отговор на исковата молба.

Съделителката В.К.П. е депозирала писмена молба, в която е заявила, че се присъединява към жалбата на П.Д..

Останалите съделители не са представили писмен отговор на частната жалба.

Съдът, след преценка на доказателствата по делото във връзка с доводите на жалбоподателя, намира следното:

Частната жалба е допустима, като подадена от надлежна страна в законоустановения срок. Разгледана по същество, жалбата е неоснователна.

Определението за прекратяване на делото поради извършване на жребий по чл.352 ГПК може да се обжалва само на основания, опорочаващи самото теглене на жребия.

В частната жалба не са изложени доводи за конкретни пороци на процедурата по тегленето на жребий. Оплакването на жалбоподателя е относно това, че извършването на жребия е станало в негово отсъствие – не се явил в насроченото о.с.з., поради възникнал здравословен проблем, както и че в делбената маса са включени имоти, които според него не следва да се включват.

В о.с.з на 18.05.2015 г. съдът е съставил проект за разделителен протокол, видно от който делбените имоти са разпределени в четири дяла, съобразно съделителите и квотите им в съсобствеността. На това с.з. жалбоподателя Д. е присъствал лично. С решение на съда по чл.350 ГПК, проекта за разделителен протокол е обявен за окончателен. Това решение на съда е връчено на съделителите, същото е обжалвано и потвърдено, като е влязло в законна сила на 01.02.2016 г.

Видно от съдебния протокол за проведено на 07.03.2016 г. открито съдебно заседание по гр.д.№1023/2014 г. на ЯРС, преди да пристъпи към тегленето на жребий, съдът е приготвил 4 броя листи, сгънати на четири равни части, с отразен върху всеки надпис, обозначаващи всеки от дяловете по окончателния разделителен протокол, след което съдът поканил за теглене явилите се съделители: Е. Д. изтеглила дял втори, И.Д. изтеглил дял първи, Щ.К. от името на наследниците на Ж.Д. изтеглила дял четвърти, а съдът от името на неявилия си П.Д. изтеглил дял трети. Следва да бъде отбелязано и че за проведеното о.с.з. на 07.03.2016 г. съделителя П.Д. е бил редовно и своевременно призован, но не се явил в с.з.

С оглед на посоченото и предвид липсата на направени от жалбоподателя конкретни възражения или искания във връзка с процедурата по теглене на жребия, следва да се приеме, че същата е проведена обективно и законосъобразно.

Предвид изложеното, обжалваното определение, с което е прекратено производството по извършването на делбата чрез теглене на жребий, е правилно и законосъобразно, а подадената срещу него частна жалба следва да бъде оставена без уважение.

Жалбата на П.Д., в частта й с която е заявено оплакване, че ЯРС не се е произнесъл по искането му по сметките, направено още с писмения отговор на исковата молба, по същността си представлява искане за допълване на постановения по делото съдебен акт, намиращо правно основание в чл.250 ГПК. По това искане компетентен да се произнесе е първоинстанционния съд. В този смисъл са и указанията на ВКС, дадени в Определение №47/01.02.2016 г., постановено по к.гр.д.№6326/2015 г., І г.о., с което не е допуснато касационно обжалване на въззивното решение, с което е потвърдено първоинстанционното решение за обявяване за окончателен на съставения по делото проект за разделителен протокол. Ето защо жалбата на П.Д. в обсъжданата част следва да бъде изпратена на ЯРС за произнасяне по компетентност.

Водим от изложеното, ЯОС

 

О П Р Е Д Е Л И  :

 

ПОТВЪРЖДАВА протоколно определение №579 от 07.03.2016 г. по гр.д.№1023/2014 г. на РС-Ямбол, с което е прекратено производството по делото поради извършването на делбата чрез теглене на жребий.

 

ИЗПРАЩА на ЯРС жалбата на П.Д., в частта й с която е заявено оплакване, че ЯРС не се е произнесъл по искането му по сметките, направено още с писмения отговор на исковата молба, за произнасяне по компетентност.

 

Определението подлежи на обжалване с частна жалба пред ВКС в едноседмичен срок от връчването му на страните.

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                       ЧЛЕНОВЕ: 1.                            2.