П  Р  О  Т  О  К  О  Л

 

06.10.2016 година                                                            гр.Ямбол

 

ОКРЪЖЕН СЪД - ЯМБОЛ      ІІ ГРАЖДАНСКИ СЪСТАВ

На шести октомври                                             2016 година

В публично заседание в следния състав:

 

                             ПРЕДСЕДАТЕЛ: КРАСИМИРА ТАГАРЕВА

                                                 

                                                                                            

Секретар: П. У.

Прокурор: 

Сложи за разглеждане докладваното от СЪДИЯ ТАГАРЕВА

Гражданско дело № 183 по описа за 2016 година

На именното повикване в 10:30 часа се явиха:

 

От ищците, редовно призовани, се явяват М.К. и Г.К., за всички се явява адв. А., редовно упълномощена.

 

Ответникът А.М., редовно призован,  явява се лично и с адв. Д., редовно упълномощен.

 

Явява се вещото лице  графолог Ф.Т.

 

Адв.А.: Да се даде ход на делото.

Адв.Д.: Да се даде ход на делото.

 

Съдът счете, че липсват пречки по хода на делото и

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

 

Адв.А.: Ние сме постигнали споразумение с ответника, но моля да изслушате вещото лице по извършената експертиза.

 

Адв. Д.: Да се изслуша вещото лице.

 

Съдът намери исканията на страните за основателни и пристъпи към изслушване на вещото лице, като сне самоличността му както следва:

 

Ф.Т.С.: 54 г., българин, бълг. гражданин, неосъждан, без родство със страните и конфликт на интереси с тях.

Вещото лице се предупреди за наказателната отговорност по чл. 291 от НК. Обеща да даде заключение по знание и съвест.

 

 

ВЛ Ф.Т.: Депозирал съм заключение в срок, което напълно поддържам. Категоричен съм, че подписът за получил разписка от 05.05.2014 г. за получена сума 26 000 лв., не е положен от лицето Коста К.. В случая се касае за имитиране на подпис от друго лице.

По втория въпрос, не мога да отговоря дали този подпис е на М.П.К..

При имитиране на подписи рядко се проявяват индивидуални признаци на почерка на лицето, което имитира подписа. Почти невъзможно е да бъде установено, освен в някои случаи, когато лицето, което имитира, не успява да преодолее собствения си навик и вмъква в имитирания подпис елементи от собствения си личен подпис.

В случая техниката на изследване не е определяща във вземането на решението за определяне отговора на заключението. Основният метод, който се използва, е сравнителният метод, сравнителните изследвания между обекта, който имаме и сравнителните образци от почерка, които са представени и дадени от определени лица. Техниката се използва дотолкова, доколкото да се съпоставят някои графометрични признаци – размер на подписа по хоризонтала, по вертикала, взаимното разположение на елементите в подписа.

 

Адв. А.: Нямам въпроси към вещото лице. Да се приеме заключението.

Ад***. Д.: Нямам въпроси към вещото лице. Да се приеме заключението.

 

Съдът

О П Р Е Д Е Л И:

 

ПРИЕМА заключението на вещото лице Ф.Т..

ОПРЕДЕЛЯ окончателен размер на възнаграждението за вещото лице в размер на сумата 118.20 лв., която сума да се изплати на експерта по посочената от него банкова сметка в „ДСК” ЕАД, с титуляр ОД на МВР гр. Ямбол.

 

ЗАДЪЛЖАВА ищците в 5-дневен срок от днес да довнесат по сметката на ЯОС сумата 18.20 лв. – допълнително възнаграждение, изискуемо до пълния определен размер на възнаграждението на вещото лице.

След изтичане на 5-дневния срок и в случай на невнасяне на допълнителен депозит, делото да се ДОКЛАДВА за издаване на изпълнителен лист.

 

Съдът ПРИКАНИ страните към сключване на съдебна спогодба и същите след като се съгласиха на такава, изложиха условията й, както следва:

 

Ответникът А.Т.М. ***, с ЕГН **********:

Заявявам, че се ЗАДЪЛЖАВАМ да заплатя в срок до 30.12.2017 г. сумата от 22 000 лв. (двадесет и две хиляди лева) на ищците М.П.К. ***, с ЕГН **********, Г.К. ***, с ЕГН ********** и И.К. ***, с ЕГН **********, всички със съдебен адрес ***, кантора 306. Посочената сума от 22 000 лв. включва цялото ми задължение, предмет на настоящото дело, както и разноските по това дело.

В случай, че не заплатя посочената сума от 22 000 лв. в договорения срок, ищците да имат право да се снабдят с изпълнителен лист за сумата, ведно със законната лихва върху нея, считано от 30.12.2017 г.

Заявявам, че с настоящата спогодба, ние страните, окончателно уреждаме спора между нас по сключените договори за заем  - Договор за заем от 2007 г. и издадения въз основа на него Запис на Заповед от 07.06.2007 г. и Договор за заем от 01.09.2011 г. и издадения въз основа на него Запис на заповед от 01.09.2011 г.

 

 

Ищцата М.П.К., с посочени по-горе данни – заявявам, че съм съгласна на съдебна спогодба при всички, посочени от ответника по-горе условия.

 

Ищецът Г.К.К., с посочени по-горе данни – заявявам, че съм съгласен на съдебна спогодба при всички, посочени от ответника по-горе условия.

 

 

 

Адв. А.: От името на доверителя си И.К.К., с посочени по-горе данни, заявявам, че съм съгласна на спогодба с ответника при всички по-горе посочени условия, като моля на доверителите ми да бъде възстановена половината от внесената държавна такса за настоящото производство.

 

 

С П О Г О Д И Л И   С Е :

 

 

 

Ответник А.М.:

 

 

 

Ищец М.К.:

 

 

 

Ищец Г.К.:

 

 

 

Адв. А.:

 

 

 

 

Съдът, след като изслуша изявленията на страните по сключената от тях съдебна спогодба, намери, че съдебната спогодба не противоречи на закона и на добрите нрави, поради което следва да я одобри.

Като основателно съдът прецени искането на ищците на основание чл. 78, ал. 9 ГПК да им бъде върната половината от внесената за делото държавна такса, като в случая предвид обстоятелството, че за заповедното производство, развило се по ч.гр.д. № 456/2016 г. по описа на ЯРС, ищците са внесли сумата 600 лв. държавна такса, както и сумата 600 лв. по настоящото гр.д. № 183/2016 г. по описа на ЯОС, на същите следва да се върне половината от общата сума 1200 лв., а именно – 600 лв. ДТ.

 

Водим от изложеното и на основание чл. 234, ал.1 ГПК, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ОДОБРЯВА сключената между страните и изразена по-горе съдебна спогодба.

 

ПОСТАНОВЯВА на основание чл. 78, ал. 9 ГПК на ищците М.П.К., Г.К.К. и И.К.К., тримата с посочени данни за адрес и ЕГН, да им бъде ВЪРНАТА половината от внесената държавна такса за заповедното производство и за настоящото исково производство, а именно сумата общо 600 лв.

 

ПРЕКРАТЯВА производството по настоящото гр.д. № 183/2016 г. по описа на ЯОС.

Определението, с което се прекратява производството по делото, подлежи на обжалване с частна жалба пред Апелативен съд гр. Бургас в едноседмичен срок, който за всички страни тече от днес.  

 

Протоколът се изготви в съдебно заседание.

Заседанието приключи в 11:15  ч.

 

 

                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

 

                                           СЕКРЕТАР:

 

Вярно с оригинала

/ПУ