Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е

                                      гр. Ямбол 07. 09.  2016 г.

В  ИМЕТО НА НАРОДА

 

   Ямболският окръжен съд гражданска колегия в  закрито заседание на 07.09. 2016 г /две хиляди и щестнадесета година/ в състав: 

                                        

                                                      Окръжен съдия: Ж.Бозукова                         

при секретаря  Л.Р.   и в присъствието на прокурора          като разгледа докладваното от съдия Бозукова търг. дело № 50 по описа за 2016 г.

За да се произнесе съдът взе в пред вид следното:

Производството е  по чл 25 и сл ЗТР.Същото е образувано по  жалба от „АРС Мебел”АД,с ЕИК 121907557,със седалище и адрес на управление: гр.Стралджа,обл.Ямбол, представлявано от Г.Б., чрез проц. представител- адв.В.Д.-САК против  Отказ №20160714213214/20.07.16г на ДЛР към АВ, с който е отказано вписване в ТР, на сочените със заявлението на дружеството обстоятелства.

В жалбата се твърди, че атакувания отказ е неправилен, незаконосъобразен и постановен при надхвърлени правомощия на ДЛ, при противоречие с нормите на ЗТР и Наредба №1/14.02.07г, поради което се иска неговата отмяна изцяло, като съдът даде указания на АВ, да извърши исканото вписване.                              

 В тази връзка жалбоподателят навежда доводи, че  правомощията на ДЛР и обхвата на проверката, която следва да извърши са уредени в чл 21 ал 4 ЗТР, като тази проверка е формална и в случая са представени  към заявлението всички документи, необходими за извършване обявяването на протокола от взетото решение  за свикване на ОС на акционерите, а отказа е незаконосъобразен и следва да бъде отменен. На второ място жалбоподателят твърди, че обстоятелството, дали общото събрание е редовно свикано, подлежи на проверка едва при заявявено искане за вписване в ТР на решенията приети от ОС. Страната сочи още, че свикването на ОС с писмени покани до акционерите, не е единствено допустимия начин, а е един от възможните начини за уведомяване на акционерите,който не изключва  приложението на общото законово правило за свикване на ОС на акционерите с покана обявена в ТР, съгл. общите разпоредби на ТЗ.В жалбата се излагат доводи, че обявяването на поканата в ТР дава гласност по най-сигурния начин за всеки акционер.

    След като се запозна с оплакванията по жалбата, атакувания отказ и извърши преценка на доказателствата по делото, ЯОС установи следното:

С подаденото по електронен път Заявление, вх. №20160714213214/14.07.16г  до ДЛР към АВ е поискано вписване  на следните обстоятелства: Обявяване в ТР на покана за свикване на Общото събрание на акционерите, по партидата на „АРС МЕБЕЛ”АД, с ЕИК 121907557.

Заявлението е комплектовано със следните документи: протокол от заседанието на СД на „АРС МЕБЕЛ”АД, с взето решение за свикване на общо събрание, покана за свикване на ОС на акционерите за 23.08.16г от 14ч, в седалището на д-вото и с обявен дневен ред, декларация по чл 13 ЗТР, адв.пълномощно,документ за внесена ДТ.

С атакувания Отказ №20160714213214/20.07.16г  на ДЛР към АВ и на осн. чл 24 ал.1,вр. с чл.21,т.2 ЗТР е отказано обявяване на поканата за свикване на ОС на акционерите с мотиви, че съгл. чл.18.3 от Устава на дружеството, свикването на ОС на акционерите се извършва с писмени покани до поименните акционери, получени лично или изпратени с писмо и обратна разписка, с която разпоредба се препятства възможността за свикване на ОС чрез покана- обявена в ТР, след като капиталът на дружеството е разпределен на 155  530 бр. поименни акции,видно от обявения в ТР Устав на търговеца.

След извършена служебна интернет справка в ТР съдът констатира, че капиталът на дружеството е в размер на 155530лв и  е разпределен  в 155530  поименни акции, всяка с номинал от 1лв.

В пред вид изложеното, ЯОС прави следните правни изводи:

Жалбата е допустима, като подадена в законоустановения срок и от правно легитимирана страна. Същата, разгледана по същество се преценя като основателна, по следните съображения:

В  разп. на чл 21 ЗТР е посочен обхвата на проверката, която следва да извърши ДЛ по регистрацията: да провери  дали  заявеното обстоятелство подлежи на вписване и дали заявлението изхожда от оправомощено лице, приложени ли са изискуемите от закона документи и съответно подлежащия на обявяване акт, дали съществуването на  заявените за вписване обстоятелства се установява от представените документи, налице ли е декларация по чл 13 ЗТР и доказателства за внесена  ДТ.

От друга страна,съгл. разп. на чл 223 ал 3 ТЗ, свикването на ОС на акционерите се извършва чрез покана, обявена в ТР, а ако няма издадени акции на приносител, Уставът може да предвиди, свикването да стане само с поименни акции.

Или, свикването на ОС на акционерите чрез покана, обявена в ТР се предвижда като общо правило, но самият закон /чл 223 ал 3 ТЗ/ допуска изключение от него посочвайки, че при дружество без издадени акции на приносител, в устава му може да бъде предвидена възможност за свикване на ОС с писмени покани.

Съдът приема, че след като няма данни за издадени  акции на приносител, свикването на ОС може да бъде предвидено в Устава на въпросното АД, да стане само с писмени покани, връчени на всеки от акционерите, като такова свикване следва да се извърши, независимо дали поканата е обявена в ТР или не, т к правилото на чл  223 ал. 3 изр.ІІ от ТЗ изисква за редовност на ОС на акционерите в акционерно дружество, в което няма издадени акции на приносител-да има връчени на акционерите писмени покани, но този въпрос касае  преценката за редовност на свиканото ОС на акционерите в АД.Отделен е въпросът, че неспазване на императивните правила за свикване на ОС рефлектира пряко  и върху неговото провеждане и взетите решения, като ги опорочава до степен на незаконосъобразност.

В конкретният случай обаче се иска, обявяване на акт  -покана за свикване на ОС и след като са налице изискуемите от закона документи, то съгл. чл на чл 21 ЗТР, исканото обявяване на акта, следва да бъде извършено, а доколко обявеният акт ще се цени, е предмет касаещ редовността на свикване на ОС на АД,респ. на взетите на него решения, което не е предмет на наст. производство.

В предвид изложеното съдът намира, че атакувания отказ е незаконосъобразен, а жалбата като основателна, следва да бъде уважена.

Водим от горното, ЯОС

                                 Р   Е    Ш    И    :

Отменя Отказ №20160714213214/20.07.16г  на ДЛР към АВ,предмет на заявление №20160714213214/14.07.16г  на ДЛР към АВ като незаконосъобразен и указва на ДЛР към АВ, да извърши исканото обявяване на акта в ТР по партидата на „АРС Мебел”АД,с ЕИК 121907557,със седалище и адрес на управление: гр.Стралджа,обл.Ямбол, представлявано от Г.Б..

Решението не подлежи на обжалване .

Препис от решението да се връчи на жалбоподателя и на Агенцията по вписванията.

 

                                                   ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: