О П Р Е Д E Л E Н И Е

 

                                                                  23.08.2016г.                                гр.Ямбол

ЯМБОЛСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД ,                              I-ви   Граждански състав

На     23    август    2016      година

В закрито заседание в следния състав:

 

                                                                              ПРЕДСЕДАТЕЛ: НИКОЛАЙ ИВАНОВ

                                                                                                               

като разгледа докладваното от съдия Н.Иванов

гр. дело    216     по описа за  2016 година, за да се произнесе взе в предвид следното:

 

Производството е образувано по „жалба” на А.П.А. ***, с която е поискано съдът с решение да задължи „Председателя на ЛРС ”ГРЕБЕНЕЦ” за предоставяне на информация и достъп за запознаване с финансово отчетните документи /приходни и разходни/ на дружеството за периода 2008-2015г. за извършване на финансова проверка, на основание решение на общо събрание на Ловно-рибарска дружина „БЛАТЕЦ-ГЛУШНИК”.”

С разпореждане от 06.06.2016г., ЯОС е оставил без движение производството по делото и е указал на А. в едноседмичен срок от съобщението, с отделна писмена молба, с препис за насрещната страна, да отстрани нередовностите по ИМ, като: 1. Да представи доказателства, че притежава качеството член на сдружението ответник, с оглед установяване на активната му процесуална легитимация да предяви настоящия иск. 2. Да посочи надлежен ответник по иска, негов адрес и законен представител, и да представи доказателства за актуално състояние на ЛРС ”ГРЕБЕНЕЦ”/в случай че твърди, че то е ответник по иска/, от които да се установи неговата правосубектност и законен представител. 3. Да посочи дали атакува решение на Общото събрание на сдружението, или действия /респ. бездействия/ на друг орган на сдружението. 4. Да изложи подробно и ясно обстоятелствата, на които основава иска си и посочи кои са нарушенията на закона и устава, обуславящи незаконосъобразност на атакувания акт. 5. Да формулира ясен петитум на ИМ. 6. Да заплати по сметка на ЯОС  ДТ в размер на 80лв. и да представи доказателства за това по делото. 7. Да представи и препис от ИМ и доказателствата за връчване на ответника.

С доп. молба вх.№4678827.07.2016г., е изпълнил указанията на съда. Посочил е, че като ответник по иска следва да се счита ЛРС ”ГРЕБЕНЕЦ” гр.Ямбол, реигистрирано с Решение №79/02.06.2008г. по ф.д. №15/2008г. на ЯОС /сдружение регистрирано по ЗЮЛНЦ/. Представил е доказателства, че е редовен член на сдружението. Изложил е обстоятелствата на които основава исканията си и е формулирал петим на ИМ, както следва: 1. Да се отмени т.3 от Решение на УС на Сдружението по Протокол за проведено заседание на 17.03.2016г. със следното съдържание:”Единодушно се отхвърлят исканията по жалбата на г-н А.”. 2.Да се отмени мълчалив отказ на УС за свикване на ОС на Сдружението с дневен ред, в който се съдържа точка за предоставяне на достъп до финансови документи за извършване на одит, организацията за което е възложена на А.П.А.. 3. Да се задължи УС и Председателя на ЛРС ”ГРЕБЕНЕЦ” да предостави достъп до финансовите документи- приходно- разходни ордери и водените регистри в сдружението за периода 2008г.-2015г. Внесена е ДТ и са представени преписи от ИМ и доказателствата за насрещната страна.

 

ЯОС след като се запозна с ИМ /именована „жалба”/ и допълнителната уточняваща молба на ищеца от 27.07.2016г., счита че така предявения иск от А.П.А. *** пред ЯОС е недопустим, поради което следва да се остави без разглеждане, а производството по делото следва да се прекрати. Съображенията на съда за това са следните:

Съгласно чл.25, ал.6 във връзка с ал.4 от ЗЮЛНЦ на съдебен контрол подлежат само решенията на Общото събрание. В случая липсват твърдения за незаконосъобразност на решения на Общото събрание на сдружението. Формулирания петитум по т.1 от доп. молба касае отмяна на решение на УС взето на проведено заседание на 17.03.2016г., но законът не предвижда възможност решение на УС да се атакува пред съда. Възможностите за съдебен контрол са стеснени само по отношение на решенията на висшия ръководен орган /съгл.чл.26,ал.1 от устава/ и това е обяснимо с оглед широките му правомощия и компетентности. За защита от решенията на останалите низови органи на управление в юридическото лице с нестопанска цел е предвидена възможност да се атакуват пред Общото събрание, така-чл.22 ал.3, също  чл.25 ал.5 от ЗЮЛНЦ. Действително, установява се, че ищецът се е възползвал от възможността и е атакувал решението на УС пред ОС-приложил е жалба. Не се установява обаче да има решение на ОС по нея. А и отделно от това съдът е задължен и се съобразява с въведените от ищеца факти и обстоятелства и петитум, които определят и отнасят спора само към законосъобразността на решението на Управителния съвет на сдружението. Същото се отнася и по формулирания петитум по т.2 от Доп. молба да бъде отменен мълчалив отказ на УС за свикване на ОС. Недопустимо е и съдът по реда на чл.26,ал.1 от ЗЮЛНЦ да свика Общо събрание на ЛРС ”ГРЕБЕНЕЦ” гр.Ямбол за разглеждане на жалбата на А.. Съдът няма подобни правомощия. Съдебната намеса за свикване на ОС е предвидена само в конкретна хипотеза, която не е налице в настоящия случай. Разпоредбата на чл.26 ал.1 изр.ІІ-ро от ЗЮЛНЦ предвижда липса на свикване на ОС при инициатива за това на УС или на 1/3 от членовете на сдружението, в двуседмичен срок от отправяне на искането и съответно молба до съда на заинтересованите членове или натоварено от тях лице, с аргументиране на горните обстоятелства. Предпоставки за тази процедура липсват в случая.

Недопустимо е и въведеното искане на ищеца съдът да задължи УС и Председателя на ЛРС ”ГРЕБЕНЕЦ” да предостави достъп до финансовите документи- приходно- разходни ордери и водените регистри в сдружението за периода 2008г.-2015г .Съдът няма подобни правомощия в исковото производство по реда на чл.25, ал.6 във връзка с ал.4 от ЗЮЛНЦ

По изложените съображения съдът приема,че исковата молба е недопустима, тъй като е насочена  към актове на орган на сдружението, който не подлежат на съдебен контрол, поради което следва да се остави без разглеждане по същество и да се прекрати производството по делото.

Водим от изложеното, ЯОС

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ПРЕКРАТЯВА производството по гр.д. №216/2016г. по описа на ЯОС.

Определението подлежи на обжалване с частна жалба, пред Апелативен съд-Бургас, в едноседмичен срок от съобщаване на ищеца.

 

                                                                            ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: