П  Р  И  С Ъ  Д  А

 

 

  52                                     02.06.2016 година                        град Ямбол

 

 

В   И М Е Т О   Н А     Н А Р О Д А

 

 

Ямболският окръжен съд                               ІV-ти     Наказателен състав

На втори юни                                                                                 2016 година

В публично заседание в следния състав:

 

                                          ПРЕДСЕДАТЕЛ: ВАСИЛ ПЕТКОВ

                                   СЪД. ЗАСЕДАТЕЛИ: 1. Д.С.

2. П.Х.

 

 

Секретар М. К.

Прокурор  Д. Г.

Като разгледа докладваното от съдия ПЕТКОВ

НОХД № 167 по описа на 2016 година

 

                               П Р И С Ъ Д И:

 

ПРИЗНАВА подсъдимия Е.А.Г. - роден на *** ***, с *** гражданство, адрес ***, с висше образование, неженен, ***, неосъждан, ЕГН: **********

 

ЗА ВИНОВЕН в това, че на 16.02.2016 г., около 14,00 часа през ГКПП - Лесово, област Ямбол с лек автомобил марка „***”, модел „***” с peг. № ***, без надлежно разрешително, пренесъл през границата на страната от Р Турция в Р България високорисково наркотично вещество хероин - 3 пакета с общо нето тегло 1 475.960 грама, със съдържание на активно действащия компонент диацетилморфин с концентрация 42 %, на обща стойност 95 937.40 лв. /съгласно Постановление № 23 на Министерския съвет от 29.01.1998 г. за определяне на цени на наркотичните вещества за нуждите на съдопроизводството/, поради което на основание по чл. 242 ал. 2 вр. чл. 58а ал. 4 вр. чл. 55 ал. 1 т. 1 и ал. 2 от НК му се определя наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА за срок от ПЕТ ГОДИНИ, което да изтърпи при първоначален ОБЩ режим затворническо общежитие от открит тип, както и ГЛОБА в размер на 50 000 лв.

 

На основание чл. 59 ал. 1 и ал. 2 от НК ЗАЧИТА времето, през което подсъдимият Е.Г. е задържан с мярка за неотклонение Задържане под стража, както и на основание чл. 72 ал. 1 от Закона за МВР и на основание чл. 64 ал. 2 от НПК, считано от 16.02.2016 г. до влизане на присъдата в сила.

 

На основание чл. 242 ал. 7 от НК ОТНЕМА в полза на Държавата предмета на престъплението 1431.330 грама хероин - остатък след отделяне на представителни проби, предадено за съхранение на Агенция „Митници", ЦМУ - гр. София, отдел „Наркотици, оръжия и прекурсори"; представителни проби от наркотично вещество - хероин, с тегло 44.630 грама, предадено за съхранение на Агенция „Митници", ЦМУ - гр. София, отдел „Наркотици, оръжия и прекурсори".

 

На основание чл.242 ал. 8 от НК ОТНЕМА в полза на Държавата лек автомобил марка „***", модел „***" с peг. № ***, свидетелство за регистрация част 1 и част 2 с № *** и ключ за автомобил, предадени за отговорно пазене и намиращи се на МП – Лесово.

 

ОСЪЖДА подсъдимия Е.А.Г. да заплати направените по делото разноски в размер на 149,70 лв. в полза на Републиканския бюджет по смета на Митница Бургас.

 

Приложеният по делото 1 брой полиетиленов плик с етикет с надпис „Опаковки" и печати на ОД на МВР – Ямбол, като вещ без стойност да бъде унищожен.

 

ПРИСЪДАТА подлежи на обжалване и протестиране в 15-дневен срок от днес пред Апелативен съд гр. Бургас.

 

 

                                                        

                                                             ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

                       СЪД. ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.                       2.