О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

 

                            28.07.2016 г.               гр.Ямбол

 

 

 

 

ЯМБОЛСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД,      Въззивен  граждански  състав

на       28    юли     2016   година

в закрито заседание в следния състав:

 

 

              ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПЕТРАНКА ЖЕКОВА                                                 

              ЧЛЕНОВЕ: 1. РОСИЦА СТОЕВА

                                2. ДОБРИН КЮЧУКОВ

 

секретар

като разгледа докладваното от съдия   Росица Стоева

възз.ч.гр.дело №291  по описа на 2016 г.,

за да се произнесе взе предвид следното:

 

Производството е по реда на чл. 274 и сл. от ГПК.

Постъпила е частна жалба от Р.И.П. *** против Разпореждане от 02.06.2016 г., постановено по гр.д.№1401/2016 г. по описа на ЯРС, с което с което е уважено заявление за издаване на заповед за изпълнение и е издадена такава по чл.410 ГПК срещу нея в полза на кредитора „Лина Съни Резиденция” с адрес: к.к.”Слънчев бряг-запад”, общ.Несебър.

Частният жалбоподател счита, че обжалваното разпореждане е неправилно, тъй като първостепенния съд неправилно е преценил представения протокол от ОС на ЕС, като документ удостоверяващ нейно задължение за посочените в заявлението суми. Поради изложеното моли настоящата инстанция да отмени обжалваното разпореждане и издадената въз основа на него заповед за изпълнение и да отхвърли молбата за издаване на заповед за изпълнение.

Ответникът по жалбата „Лина Съни Резиденция” с адрес: к.к.”Слънчев бряг-запад”, общ.Несебър счита, че жалбата е неоснователна и моли за оставянето й без уважение.

Съдът, като взе предвид становището на страните и обсъди доказателствата по делото, намира следното:

Частната жалба е подадена срещу разпореждане за издаване на заповед за незабавно изпълнение по чл.410 ГПК. Това разпореждане съгласно изричната норма на чл.413, ал.1, предложение първо от ГПК не подлежи на обжалване. Пътят за защита на длъжника срещу разпореждането е посредством подаване на възражение, което предизвиква обезсилване на заповедта или образуване на исково производство по реда на чл.422 ГПК, по което длъжникът може да направи своите възражения по съществото на спора, както и да осъществи защита по оспорените материални права. В този смисъл е задължителната съдебна практика – ТР №4/18.06.2014 г. на ВКС по т.д.№4/2013 г., ОСГТК, т.8.

В случая частният жалбоподател изрично е посочил, че обжалва разпореждането за издаване на заповедта, поради което жалбата е недопустима и следва да бъде оставена без разглеждане, а производството по делото да се прекрати.

Водим от изложеното, ЯОС

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ частната жалба на Р.И.П. *** против Разпореждане от 02.06.2016 г., постановено по гр.д.№1401/2016 г. по описа на ЯРС, с което е издадена заповед за изпълнение на парично задължение по чл.410 от ГПК.

ПРЕКРАТЯВА производството по в.ч.гр.д.№291/2016 г. по описа на ЯОС.

 

Определението подлежи на обжалване с частна касационна жалба пред БАС в едноседмичен срок от съобщаването му.

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                  ЧЛЕНОВЕ: 1.                   2.