О  П  Р  Е  Д  Е Л  Е  Н  И  Е

 

ЯМБОЛСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД,        ІІ-ри Въззивен  граждански  състав     

На   21    април    2016 година

В закрито заседание в следния състав:

                                     ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДОБРИН КЮЧУКОВ

                                    ЧЛЕНОВЕ: ЖЕНИ БОЗУКОВА

                                                          НИКОЛАЙ ИВАНОВ

 

Като разгледа докладваното от съдия Н.Иванов

 възз. ч.гр. дело №161  по описа за 2016 година

 За да се произнесе взе предвид:

Подадена е частна жалба от Б.Я.М. срещу Определение от о.с.з., проведено на 21.03.2016г. по гр.д. №3366/2015г. по описа на ЯРС, с което е бил даден ход на делото в о.с.з. от ЯРС и са били извършен процесуални действия от съда.  В жалбата се излагат подробни доводи за нарушения от страна на първоинстанционния съд при даване ход на делото о.с.з., проведено на 21.03.2016г., които според жалбоподателя са довели до съществена процесуална пречка за даване ход на делото, а именно че жалбоподателят, в качеството му на ищец е бил обективно препятстван да се яви лично в насроченото и проведено от ЯРС о.с.з. по делото. Моли дадения от ЯРС ход на делото да бъде отменен и да бъде указано на първоинстанционния съд да повтори извършените от него съдопроизводствени действия, като започне от насрочване на ново открито съдебно заседание по делото..

Съставът на ЯОС намира, че частната жалба е процесуално недопустима, поради следното:

Съгласно чл.274, ал.1, т.1 и 2 от ГПК на обжалване с частна жалба подлежат два вида определения - тези, които преграждат по-нататъшното развитие на делото, и тези, които законът изрично посочва. Определението на ЯРС от о.с.з., проведено на 21.03.2016 г. по гр.д. №3366/2015г., с което е даден ход на делото е определение по движение на делото и не е от вида на тези определения, които подлежат на самостоятелно обжалване. То нито прегражда по-нататъшното развитие на делото, нито законът предвижда изрично неговото обжалване. Ако първоинстанционният съд е нарушил съдопроизводствените правила и е ограничил правото на защита на ищеца, това процесуално нарушение може да бъде отстранено във въззивното производство, по повод на жалба срещу решението /каквото е постановено по делото на 04.04.2015г./.

С оглед гореизложеното, жалбата срещу обжалваното определение се явява недопустима. Ето защо същата следва да се остави без разглеждане, а производството по нея прекратено.

Водим от горното, ЯОС

 

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И :

 

 ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ частната жалба на Б.Я.М.,***, **********, срещу Определение постановено в о.с.з., проведено на 21.03.2016г. по гр.д. №3366/2015г. по описа на ЯРС, с което е бил даден ход на делото в о.с.з. от ЯРС и са били извършен процесуални действия от съда.

ПРЕКРАТЯВА производството по възз.ч.гр.д. №161/2016г. по описа на ЯОС.

Определението подлежи на обжалване с частна жалба, в едноседмичен срок от съобщаването му на страните, пред Апелативен съд гр.Бургас.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                           ЧЛЕНОВЕ: 1.                             2.