П  Р  О  Т  О  К  О  Л

 

21.07.2016 година                                                            гр.Ямбол

 

ОКРЪЖЕН СЪД - ЯМБОЛ      ІІ ГРАЖДАНСКИ СЪСТАВ

На двадесет и първи юли                                      2016 година

В публично заседание в следния състав:

 

                             ПРЕДСЕДАТЕЛ: КРАСИМИРА ТАГАРЕВА

                                                 

                                                                                            

Секретар: П. У.

Прокурор: 

Сложи за разглеждане докладваното от СЪДИЯ ТАГАРЕВА

Търговско дело № 97 по описа за 2014 година

На именното повикване в 14:00 часа се явиха:

 

Ищецът „Стимекс” ЕООД, редовно призован, за него се явява юрисконсулт Д., с пълномощно отпреди.

 

За ответника, редовно призован, се явяват адв. Н. и адв. П., редовно упълномощени отпреди.

 

Юриск. Д.: Да се даде ход на делото.

 

Адв. Н.: Да се даде ход на делото.

Адв. П.: Моля да се даде ход на делото.

 

Съдът счете, че липсват пречки по хода на делото и

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

 

Юрисконсулт Д.: С ответника постигнахме съгласие за сключване на съдебна спогодба, условията на която ще изложим.

 

Адв. Н.: Съгласни сме да сключим съдебна спогодба.

Адв. П.: Съгласни сме да сключим съдебна спогодба с посочените условия.

 

Съдът прикани страните към сключване на съдебна спогодба по делото и същите, след като се съгласиха на такава, изложиха условията на спогодбата, както следва:

 

Юрисконсулт Л. Д.: В качеството на процесуален представител на ищеца „СТИМЕКС” ЕООД гр.Варна, упълномощена с изрично пълномощно от 26.01.2015г. от  С.Й. С.,  управител на ищеца – дружеството „СТИМЕКС” ЕООД, с ЕИК 103002356, със седалище и адрес на управление в РБългария, гр.Варна, ул.„Архитект Петко Момилов” №26, което търговско дружество действа в качеството му на съдружник в Консорциум „ЕЪРПОРТ БЕЗМЕР” ДЗЗД, с ЕИК 176522322, с адрес: Република България, гр.София, бул. „Джеймс Баучер”№51, ЗАЯВЯВАМ, ЧЕ НИЕ СТРАНИТЕ – ищецът  „СТИМЕКС” ЕООД от една страна и ответикът „КУЗЕЙБОРУ ПЛАСТИК САНАЙИ ТИДЖАРЕТ ЛИМИТЕД ШИРКЕТИ”, с ЕИК 2710239597, със  седалище  и адрес на управление в Република Турция, гр. Аксарай, Организе санайи бьолгеси 1, бул.2, ул.33, вх.А, представлявано от управителя Д.К., чрез пълномощника адвокат С.Н. ***, упълномощена с изрично пълномощно от 18.06.2015г., СКЛЮЧВАМЕ ТАЗИ СЪДЕБНА СПОГОДБА ЗА СЛЕДНОТО:

 

Чл.1 Страните - ищецът „СТИМЕКС” ЕООД гр.Варна, в качеството му на съдружник в Консорциум „ЕЪРПОРТ БЕЗМЕР” ДЗЗД и ответникът „КУЗЕЙБОРУ ПЛАСТИК САНАЙИ ТИДЖАРЕТ ЛИМИТЕД ШИРКЕТИ” Република Турция, заявяваме, че сме готови в духа на добрите търговски взаимоотношения да приложим уговорените по-долу условия за приключване на настоящия спор коректно и за двете страни.

Чл.2 Страните - ищецът „СТИМЕКС” ЕООД гр.Варна, в качеството му на съдружник в Консорциум „ЕЪРПОРТ БЕЗМЕР” ДЗЗД и ответникът „КУЗЕЙБОРУ ПЛАСТИК САНАЙИ ТИДЖАРЕТ ЛИМИТЕД ШИРКЕТИ” Република Турция, сключваме тази спогодба, за да прекратим окончателно споровете по Договор за продажба и доставка  на материали от 14.07.2014г., станал предмет на настоящото търговско дело № 97/2014г. по описа на Окръжен съд – Ямбол, както и за да бъдат избегнати каквито и да е бъдещи спорове по посочения договор за продажба, като направим посочените по-долу взаимни отстъпки.

Чл.3 Ответникът „КУЗЕЙБОРУ ПЛАСТИК САНАЙИ ТИДЖАРЕТ ЛИМИТЕД ШИРКЕТИ”, с ЕИК 2710239597, със  седалище  и адрес на управление в Република Турция, гр. Аксарай, Организе санайи бьолгеси 1, бул.2, ул.33, вх.А, представлявано от управителя Д.К., се задължава да заплати на „СТИМЕКС” ЕООД гр.Варна, с ЕИК 103002356, със седалище и адрес на управление в РБългария, гр.Варна, ул.„Архитект Петко Момилов” №26, представлявано от управителя С.Й. С.,  което търговско дружество действа в качеството му на съдружник в Консорциум „ЕЪРПОРТ БЕЗМЕР” ДЗЗД, сумата от  120000 щатски долара (сто и двадесет хиляди щ.д.), както следва:

Чл.3.1 Първоначална вноска в размер на 50 000 щатски долара (петдесет хиляди щ.д.), която сума е постъпила на 18.07.2016 г.  по посочена от СТИМЕКС” ЕООД негова сметка.

Чл.3.2 Остатъкът от общо дължимата сума в размер на 70 000 щатски долара (седемдесет хиляди щ.д.) да бъде заплатена по банков път, постъпвайки по същата посочена сметка, в срок до 6 (шест) месеца, считано от днес, 21.07.2016г. – датата на сключване на спогодбата.

Чл.4 Ищецът „СТИМЕКС” ЕООД гр.Варна, с посочени седалище, адрес на управление, представител и ЕИК, в качеството му на съдружник в Консорциум „ЕЪРПОРТ БЕЗМЕР” ДЗЗД, се отказва изцяло от претенциите си срещу ответника „КУЗЕЙБОРУ ПЛАСТИК САНАЙИ ТИДЖАРЕТ ЛИМИТЕД ШИРКЕТИ”, със  седалище  и адрес на управление в Република Турция, с посочени данни, и се задължава занапред да не претендира исковите суми, предмет на настоящото т.д.№97/2014г. по описа на Окръжен съд – гр.Ямбол, както и да няма други претенции, свързани с Договор за продажба и доставка  на  материали от 14.07.2014г.

Чл.5 Страните – ищецът и ответникът приемат, че извън задълженията по чл.3 и чл.4, са погасени всички други задължения помежду им по Договора за продажба и доставка  на  материали от 14.07.2014г., като заявяват, че останалите задължения са погасени чрез изпълнение и взаимно прихващане, а ако има разлика между насрещните задължения, всяка от страните се отказва от разликата в нейна полза.

Чл.6 Страните – ищецът и ответникът заявяват, че с изпълнението на тази спогодба считат спора за окончателно решен и няма да имат каквито и да било претенции една към друга занапред.

Чл.7 Страните – ищецът и ответникът заявяват, че след одобряване на тази съдебна спогодба от ЯОС, между тях не са налице други производства, по които да се претендират каквито и да са престации по изпълнението, неизпълнението или заместващи изпълнението, или служещи за обезщетение, на задължения по договорни или извъндоговорни отношения.

Чл.8 Ако някоя от страните не изпълни задълженията си по тази спогодба, другата страна може да развали спогодбата с обратна сила.

 Чл.9 Дължимото по чл.3.2  плащане от страна на ответника „КУЗЕЙБОРУ ПЛАСТИК САНАЙИ ТИДЖАРЕТ ЛИМИТЕД ШИРКЕТИ” със  седалище  и адрес на управление в Република Турция следва да бъде направено по една от посочените сметки на ищеца „СТИМЕКС” ЕООД гр.Варна, а именно :

CCB Plc  - Varna:

BIC: CECBBGSF

 

   special account in EUR and USD

BG 98 CECB 9790 14E2 5467 00

EUR

BG 39 CECB 9790 11E2 5467 00

USD

 

Разноските, направени по настоящото дело остават в полза на страните, така както са направени от тях.

При неизпълнение на условието по чл.3.2 от настоящата спогодба относно плащането на сумата от 70 000 щатски долара от страна на ответника, ищецът да има право на изпълнителен лист.

 

Адвокат С.Н.: От името на ответника „КУЗЕЙБОРУ ПЛАСТИК САНАЙИ ТИДЖАРЕТ ЛИМИТЕД ШИРКЕТИ”, с ЕИК 2710239597, със  седалище  и адрес на управление в Република Турция, гр. Аксарай, Организе санайи бьолгеси 1, бул.2, ул.33, вх.А, представлявано от управителя  Д.К., заявявам, че приемам всички условия на настоящата съдебна спогодба и сключвам същата при упражняване на предоставените ми от страна на ответника изрични пълномощия за това.

 

 

С  П  О  Г  О  Д  И  Л  И      С  Е  :

 

 

 

  ЗА  ищецА :                                    ЗА ОТВЕТНИКА :

                         

 (юриск. Л. Д.)                                (адв.  Н.)

 

 

СЪДЪТ, като взе предвид изявленията на пълномощниците на страните, намери, че сключената между тях и изразена по-горе съдебна спогодба не противоречи на закона и на добрите нрави, поради което същата следва да бъде одобрена, а на основание чл.78, ал.9 ГПК на ищеца следва да бъде върната половината от внесената по делото държавна такса.

По горните съображения и на основание чл.234, ал.1 ГПК, ЯОС

 

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И  :

 

ОДОБРЯВА сключената между страните и изразена по-горе съдебна спогодба.

ПОСТАНОВЯВА на основание чл.78, ал.9 ГПК връщане в полза на ищеца „СТИМЕКС” ЕООД гр.Варна, с посочени по делото данни за адр.на управление, ЕИК и представител, на половината от внесената по делото държавна такса в размер на сумата 7 172,80 лева (седем хиляди сто седемдесет и два лева и 0.80ст).

ПРЕКРАТЯВА  производството по настоящото т.д.№97/2014г. по описа на ЯОС.

Определението за прекратяване на производството по делото подлежи на обжалване с частна жалба пред Апелативен съд – гр.Бургас в едноседмичен срок, който и за двете страни тече от днес. 

 

Протоколът се изготви в съдебно заседание.

Заседанието приключи в14:35 ч.

 

 

                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

 

                                           СЕКРЕТАР:

 

Вярно с оригинала

/ПУ