О П Р Е Д E Л E Н И Е

 

                          30. 06. 2016 год.,       гр. Ямбол

 

 

ЯМБОЛСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД ,        ІІІ-ти  граждански състав

На          30         юни       2016      година

В закрито заседание в следния състав:

 

 

                                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: РОСИЦА СТОЕВА

                                                                                                               

секретар

като разгледа докладваното от съдия Р.СТОЕВА

търговско дело    № 28     по описа за    2012   година,

за да се произнесе взе в предвид следното:

 

Производството по делото е образувано по молба на «ЛУКСОР М.»***, подадена на основание чл.625 и сл. от ТЗ за откриване на производство по несъстоятелност по отношение на това дружество.

По искане на кредитора “РАЙФАЙЗЕНБАНК БЪЛГАРИЯ” АД с  протоколно определение от 13.06.2012 г., постановено по делото, съдът е спрял производство по т.д.№28/2012 по описа на ЯОС, поради наличие на предпоставките на чл.629 ал.3 от ТЗ – подадена до съда молба от този кредитор против длъжника «ЛУКСОР М.»*** по чл.625 ТЗ за откриване на производство по несъстоятелност, която молба е образувана в т.д.№34/2012 г. по описа на ЯОС.

С влязло в сила решение от 24.08.2012 г., постановено по т.д.№34/2012 г. по описа на ЯОС на основание чл.630, ал.1 от ТЗ съдът е обявил длъжника «ЛУКСОР М.»*** неплатежоспособност, с начална дата на неплатежоспособността – 15.10.2009 г.; открил производство по несъстоятелност; допуснал обезпечителни мерки чрез налагане на запор и възбрана върху цялото движимо и недвижимо имущество на длъжника; назначил е временен синдик и е насрочил първо събрание на кредиторите. С влязло в сила Решение от 10.06.2016 г. постановено по т.д.№34/2012 г. по описа на ЯОС, съдът на основание чл.735, ал.1, т.2 ТЗ прекратил производството по несъстоятелност на длъжника “Луксор М.”ЕООД; постановил заличаването на длъжника от търговския регистър; прекратил, на основание чл.736, ал.1 ТЗ, правомощията на синдика и прекратил, на основание чл.738 ТЗ, действието на общата възбрана.

С оглед на изложеното съдът намира следното:

С измененията на ТЗ – ДВ, бр.101/2010 г. е създадена нова ал.3 на чл.629 от ТЗ, която предвижда, че съдът спира делото по ал.1 (образувано по молба за откриване на производство по несъстоятелност, подадена от длъжника), ако до датата на постановяване на решение по него кредитор подаде молба за откриване на производство по несъстоятелност. В посочената разпоредба законодателят не е дал разрешение на въпроса в кой момент спряното производство следва да бъде възобновено.

В случая производството по делото, образувано по молба на длъжника за откриване на производство по несъстоятелност е спряно поради подадената от кредитора му “Райфайзенбанк България” ЕАД молба за откриване на производство по несъстоятелност, по която е образувано т. д. № 34/2012 г. по описа на ЯОС. По същото са постановени описаните по–горе влезли в сила решения.

И в двете производства съдът следва да установи материалноправните предпоставки за откриване на производство по несъстоятелност – неплатежоспособността на длъжника като обективно икономическо състояние. Ето защо съдът счита, че след влизане в сила на решението по чл.630, ал.1 от ТЗ няма право да пререшава въпроса за платежоспособността на дружеството – длъжник (аргумент от чл.299, ал.1 ГПК). Решението за откриване на производство по несъстоятелност действа по отношение на всички, т.е. и по отношение на всички кредитори на длъжника (чл.630, ал.3 ТЗ). Съгласно чл.685 ТЗ всеки от кредиторите на длъжника може да упражни правото си да събере вземането си в откритото вече производство по несъстоятелност. В настоящия случай това е сторено – нещо повече производството по несъстоятелност вече е приключило с постановяването на  решението по чл.735, ал.1, т.2 от ТЗ.

Поради изложеното и на основание препращащата норма на чл.621 ТЗ, съдът счита, че следва да приложи разпоредбата на чл.299, ал.1 ГПК, като постанови прекратяване на производството по несъстоятелност по настоящото дело.

Съгласно чл.620, ал.1 ТЗ длъжникът следва да бъде осъден да заплати държавна такса в размер на 250 лева по сметка на Ямболския окръжен съд.

Водим от горните мотиви и на основание чл.299, ал.1 ГПК, вр. чл.621 ТЗ и чл.629, ал.3 ТЗ, съдът

 

                           О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И:

 

 ПРЕКРАТЯВА производството по несъстоятелност по т.д.№28/2012 г. по описа на Ямболски окръжен съд.

ОСЪЖДА Луксор М.” ЕООД – в несъстоятелност, със седалище и адрес на управление: гр.Ямбол, ул.”Ямболен” №10, с ЕИК 128046033 да заплати държавна такса в размер на 250 лева по сметка на Ямболски окръжен съд.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване с частна жалба в едноседмичен срок от връчването му на длъжника пред Апелативен съд - Бургас.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО  да се впише в  книгата по чл.634в  ТЗ.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО да се впише в ТР след влизането му в сила.

 

         

                                                ПРЕДСЕДАТЕЛ: