П  Р  И  С Ъ  Д  А

 

 

№ 91                                        06.10.2015 година                            град Ямбол

 

 

В   И М Е Т О   Н А     Н А Р О Д А

 

 

Ямболският окръжен съд                                   ІІ-ри     Наказателен състав

На шести октомври                                                                          2015 година

В публично заседание в следния състав:

 

                                          ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПЕПА ЧИЛИКОВА

                                   СЪД. ЗАСЕДАТЕЛИ: 1. Б.Б.

                                                                        2. С.И.

 

 

Секретар Ив. З.

Прокурор   Г. Г.

Като разгледа докладваното от съдия ЧИЛИКОВА

НОХД № 300 по описа на 2015 година.

 

                               П Р И С Ъ Д И:

 

 

ПРИЗНАВА подсъдимият И.К.К. - роден на *** ***, български гражданин, живущ ***, семеен, със средно образование, неосъждан, работи като водопроводчик във „ВиК” - гр. Ямбол, клон - гр. Болярово, с ЕГН **********,

ЗА ВИНОВЕН

В това, че на 17.01.2012 г. около 17,50 часа при управление на МПС, лек автомобил „Ауди 80” с per. № У2430АН, негова собственост в с. Мамарчево, община Болярово, област Ямбол, по ул. „Г.Д.” в посока от центъра към края на селото, със скорост 87,4 км.в час е нарушил правилата за движение по пътищата по чл. 21, ал. 1 от ЗДвП, по чл. 15, ал. 1 от ЗДвП  и по чл. 16, ал. 1, т. 1 от ЗДвП, в резултат на което е предизвикал ПТП и е причинил по непредпазливост смъртта на Й С. ***, като деянието е извършено в пияно съСие - наличие на алкохол в кръвта на подсъдимия К. с концентрация 2.49 промила, установена с техническо средство АЛКОТЕСТ 7410+ с инв. № 0135, поради което и на основание чл. 343, ал. 3, б. „б”, предл. 1, вр. ал. 1, буква „в”, вр. чл. 342, ал. 1, вр. с чл. 58а ал. 1  от Наказателния кодекс го ОСЪЖДА на ТРИ ГОДИНИ ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА, което да изтърпи в затворническо общежитие от открит тип при първоначален ОБЩ режим.

ПРИЗНАВА подсъдимия И.К.К., със снета по делото самоличност, ЗА НЕВИНОВЕН в това да е нарушил правилата за движение по пътищата по чл. 20 ал. 2 изречение 2 от Закона за движение по пътищата, поради което и на основание чл. 304 от НПК го ОПРАВДАВА по първоначалното обвинение в тази му част.

На основание чл. 343г от НК ЛИШАВА подсъдимия И.К.К., със снета самоличност, от право да управлява МПС за срок от ЧЕТИРИ ГОДИНИ.

 

ОСЪЖДА подсъдимият И.К.К., със снета по делото самоличност, да заплати на С.Д.Г. *** сумата от 80 000 (осемдесет хиляди) лева представляваща обезщетение за неимуществени вреди от престъплението, ведно със законната лихва считано от датата на увреждането - 17.01.2012 г. до окончателното изплащане на сумата, като за разликата от 80 000 до 200000 лв. ОТХВЪРЛЯ иска като неоснователен и недоказан.

ОСЪЖДА подсъдимият  И.К.К.,  със снета по делото самоличност, да заплати държавна такса в размер на 3200 лв.

ОСЪЖДА подсъдимият И.К.К., със снета по делото самоличност, да заплати направените по делото разноски в размер 1930 лв. в приход на Републиканския бюджет по сметката на ОД на МВР- Ямбол.

ПРИСЪДАТА подлежи на обжалване и протестиране в 15-дневен срок от днес пред Апелативен съд гр. Бургас.

 

 

                                                       

                                                             ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

 

                       СЪД. ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.                       2.