РАЗПОРЕЖДАНЕ

 

№ 123                               19.04.2016 г.                                   гр. Ямбол

 

ВАСИЛ ПЕТКОВ, съдия – докладчик по НОХД №122/2016 г. по описа на ЯОС, след като се запознах материалите по делото и обвинението срещу П.П. ***,

 

УСТАНОВИХ:

 

Не са налице предпоставките за разглеждане на делото в открито съдебно заседание, по следните съображения:

Намирам, че на досъдебното производство е допуснати отстраними съществени нарушения на процесуалните правила, довели до ограничаване на процесуалните права на пострадалите по смисъла на чл. 74 и сл. НПК.

Съдебното производство е образувано по внесен от ЯОП обвинителен акт срещу П.П.П., ЕГН **********, за това че на 20.07.2015 г. около 12.40 ч. на АМ "Тракия", в района на 292 км в посока от гр. Бургас за гр. София, при управление на МПС - л.а. „**** с рег. № ****, собственост на И.С.Р. с превишена скорост – 147 км/ч., е нарушил правилата за движение, визирани в разпоредбите на чл. 5, ал. 1, т. 1, чл. 20, ал. 1 и ал. 2 и чл. 21, ал. 1 от ЗДП, в резултат на което е допуснал ПТП с л.а."****" с рег. № ****, собственост на В.Г.Х. от гр. Варна и по непредпазливост причинил смъртта на И.С.Р. от гр. София - престъпление по чл. 343, ал. 1, бук. "в" вр. чл. 342, ал. 1 от НК. По досъдебното производство е приложено удостоверение за наследници на починалата от ПТП И.Р. /изх. №СО15-6700-827/27.07.2015 г. и изх. №ГР-0104-1610/04.09.2015 г. и двете на Столична община район Надежда/, както и Удостоверение за раждане от *** *** Надежда, видно от които единствен неин наследник е малолетната Г.Г.М.. Разследващите органи обаче, въобще не се изследвали фактическото положение относно родителите на починалата – по делото не са налични никаква доказателства кои са те и дали са живи. От разпита на малолетната Г.Г.М., дъщеря на загиналата „… майка ми живееше … заедно с леля ми /Ю./ и баба ми /С./, а след това се премести…” – л. 42 ДП, както и от разпита на Ю.С.Р., сестрата на загиналата - „майка ми ми каза, че сестра ми /И.Р./ е катастрофирала … от майка ми разбрах, че повода И. да пътува с колата си по магистрала „Тракия” …” л. 43 ДП, може да се направи извод, че към момента на деянията, загиналата И.С.Р. е имала поне един жив родител – майка й С.. При това положение намирам, че по ДП не е установен изцяло кръгът на пострадалите лица по смисъла на чл. 74 и сл. НПК, като по делото липсват доказателства за родствените връзки на загиналата – пр. акт за раждане, както и удостоверения за гражданското  състояние на родителите от които да се установи живи ли са – ерго напълно неясно по делото е, какъв е целия кръг на пострадалите, имащи право да се конституират като страни. Законодателят, в чл. 74 и сл. в НПК, не е определил кои лица претърпели имуществени и неимуществени вреди от престъплението имат право да участват в съдебното производство като страни. Тази група е очертана от Постановления на Пленума на ВС №№/61 г., 5/69 г. и 2/84 г. и това са най-близките роднини: съпруг, родители, деца, фактически съжителстващи и лица взети за отглеждане и осиновяване - кръг значително по-широк от тези призовани към наследяване. В случая, след като не са установени категорично всички пострадали и съответно при тяхно наличие - не са уведомени за правата им съобразно чл. 75 от НПК, е допуснато съществено нарушение на процесуалните правила, довело до ограничаване на правата им /в този смисъла ТР №2/2002 г. на ОСНК на ВКС/.

Също така с Постановление от 19.10.2015 г. изх. №237/2015 г., наблюдаващият прокурор е да указания Агенция „Пътна инфраструктура”, чрез представителя си, бъде запозната с правата на пострадал, а не специализираното й звено ОПУ – Ямбол, което не е ЮЛ. По делото няма данни това да е сторено от разследващите органи, като в качеството на пострадал на 27.07.2015 г. е разпитан Веселин Василев – началник на отдел ИРД към ОПУ - Ямбол.

Ето защо считам, че съдебното производство следва да бъде прекратено и делото върнато на прокурора за отстраняване на посочените нарушения, тъй същите не могат да се санират в съдебната фаза. Това е така, защото процесуалните действия в наказателното производство се извършват в последователност, императивно определена с процесуалните норми и гарантирането на правата на пострадалите още на досъдебното производство, е задължителна предпоставка и условие за извършване на следващите процесуални действия в съдебната фаза.

 

Водим от горното и на основание чл. 249, вр. с чл. 248, ал. 2, т. 3 от НПК,

 

РАЗПОРЕЖДАМ:

 

ПРЕКРАТЯВАМ съдебното производството по НОХД №122/2016 г. по описа на ЯОС.

ВРЪЩАМ на прокурора ДП №99/2015 г. по описа на РУ – Стралджа, за отстраняване на допуснатите съществени процесуални нарушения, посочени в обстоятелствената част на разпореждането.

Препис от разпореждането да се изпрати на Окръжна прокуратура – Ямбол, на обвиняемия и на неговите защитници.

 

Разпореждането подлежи на обжалване и протестиране пред АС – Бургас, в 7-мо дневен срок от получаването му.

 

 

                            СЪДИЯ-ДОКЛАДЧИК: