О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

 

201                                             23.06.2016 г.                                     гр.Ямбол

Ямболски окръжен съд                                          І-ви   наказателен състав

На 23 юни                                                                                     2016 година

В закрито заседание в следния състав

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Д.Фарфарова

 

           ЧЛЕНОВЕ :  П.Жекова

                                Ив. Иванов

                              

 

 

При секретаря

Прокурор

Като разгледа докладваното от съдия Фарфарова

ВЧНД №206 по описа за 2016 година

 За да се произнесе взе предвид следното:

 

 

 

Производството е по реда на чл.341 ал.2 от НПК.

Образувано е по протест на  Районна прокуратура Ямбол против  Разпореждане  № 775/28.03.2016 г.  постановено по НОХД № 261/2016 г. с което на осн. чл.249 ал.1 вр. с ал.2 вр. с чл.248 ал.2 т.3  от НПК съдебното производство по делото  е прекратено и същото върнато  на  ЯРП за отстраняване  на констатирано от съда отстранимо съществено процесуално нарушение.

В протеста  се навеждат доводи за незаконосъобразност и необоснованост на  атакуваното разпореждане на ЯРС. Излагат се съображения , че в  при изготвянето на обвинителния акт  не е било ограничено  право на обвиняемата. Сочи се , че  в протестираното разпореждане решаващия съд е достигнал до неправилните изводи, че в обстоятелствената част на обвинителния акт не е описан механизма на извършеното от страна на обв.Н. деяние по смисъла на чл.209 от НК, както и, че в същия не е посочен  начина, по който тя е въвела в заблуждение пострадалите от престъпното и поведение, респективно с каква цел е сторила това. Излагат се съображения за хронологично излагане на  осъществените действия и за това, че в обстоятелствената част на обвинителния акт се съдържат всички факти относно  съставомерните признаци на деянието за което  е предявено обвинение, като сами по себе си целта на обвиняемата и въвеждането в заблуждение са юридически формулирани  в диспозитива на обвинението. Прави се искане за отмяна на протестираното разпореждане на ЯРС и връщане на делото  на същия съд  за продължаване на съдопроизводствените действия.

Настоящия състав на въззивния съд след запознаване  с доказателствата по делото  , становищата на страните и атакувания съдебен акт  намира   протеста за допустим  , като подаден от страна имаща право и интерес от това  и в установения от закона срок , но неоснователен по същество по следните съображения и доводи :

Съгласно разпоредбата на чл.249 ал.2 вр. с  чл.248 ал.2 т.3 от НПК съдията докладчик следва да прекрати  съдебното производство  като върне делото на прокурора , когато в хода на досъдебното производство  е допуснато отстранимо съществено  нарушение на процесуални правила , което е довело до ограничаване на процесуалните права  на обвиняемия или пострадалите.

За да приеме , че е налице съществено нарушение на процесуални правила  довело по същество и до ограничаване на процесуалните права на обвиняемата съда е посочил такива свързани с обстоятелството, че в обвинителния акт не се съдържат задължителни реквизити, съгласно разпоредбата на чл.246 ал.2 от НПК, а именно  прокурорът е пропуснал  да опише механизма на извършване на деянието в пълнота, респективно да посочи начина  по който  Н. е въвела в заблуждение свидетелите Г., Д. и С.. Касае се за елемент от състава на престъплението по чл.209 ал.1 от НК и липсата на това описание на фактите  съставлява процесуално нарушение от категорията на съществените, тъй като е довело до  накърняване на процесуалните права на защита на обвиняемата – да разбере  в какво точно е обвинена и да организира защитата си.

Настоящия състав на въззивния съд намира  ,че  извода на решаващия съд  за  допуснато съществено отстранимо   нарушение на процесуални правила  в хода на ДП   във внесения обвинителния акт от ЯРП , довело и до ограничаване на правото на защита на обвиняемата   е правилен и обоснован.

Безспорно правилно решаващият съд е посочил , че при  изготвянето на обвинителния акт в обстоятелствената му част не са изложени факти от механизма на извършване на деянието, а именно начина на въвеждане в заблуждение от обвиняемата на свидетелите, както и  такива  касателно специалната цел, а именно да набави за себе си имотна облага – такава предхождаща или съпътстваща  въвеждането в заблуждение на визираните лица. Касае се за съставомерни обстоятелства по отношение на които всички факти  следва да се посочат в обстоятелствената част на обвинителния акт.

  Обстоятелството,че в заключителната част на обвинителния акт, при формулирането на обвинението от фактическа и правна страна е налице пълно и точно формулиране, не изключва само по себе си задължението на обвинението да посочи фактите и обстоятелствата в обстоятелствената му част. Касае се за излагането на фактически обстоятелства касателно елементи от състава на престъплението по чл.209 ал.1 от НК – такива относно начина на  въвеждане в заблуждение на  свидителите, респективно и целта с която е направено това.

Наведените в  протеста доводи за  хронологично излагане на фактически обстоятелства по делото, респективно и пълното им излагане в заключителната му част,  настоящия състав на въззивния съд намира, че не могат да бъдат споделени. Фактическите обстоятелства изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт определят рамката на доказване  от фактическа страна в процеса, респективно следва изчерпателно  да се отразят всички факти формирали и  предявеното обвинение в пълнота – фактическо и юридическо, поради което и не могат да се споделят  доводите на обвинението, че е  достатъчно това да се отрази в заключителната част на обвинителния акт.

Непълнотата при излагането на всички факти в обстоятелствената част на обвинителния акт  по отношение на съставомерни обстоятелства ограничава  възможността  на  обв.Н. да осъществи  защитата си в пълен обем. Липсата на яснота по отношение на визираните обстоятелства  безспорно сочи на  невъзможност  обвиняемата да разбере в какво точно е обвинена  , респективно да упражни в пълнота и правото си на защита. Касае се за съществено по характера си процесуално нарушение , което е и отстранимо.

Предвид на  изложеното  настоящия състав на  проверяващия съд  намира , че  атакувания съдебен акт  следва да бъде потвърден  като законосъобразен  и обоснован.

По изложените съображения   и на осн. чл.345 вр. с чл.249 ал.3 от НПК   ЯОС

 

 

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

Потвърждава  Разпореждане №775/28.03.2016 г. постановено по НОХД № 261/2016 г. на  РС Ямбол .

Определението  не подлежи  на обжалване и протестиране.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                      ЧЛЕНОВЕ: 1.                          2.