О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е

 

  173                                           01.06.2016год.                               гр.Ямбол

 

В   И М Е Т О  Н А  Н А Р О Д А

 

Окръжен съд                                                      V- ти  наказателен състав

На 01 юни 2016 година

В закрито заседание в следния състав:

 

                                                          ПРЕДСЕДАТЕЛ: ИВАН ИВАНОВ     

 

Секретар

Прокурор

Сложи на разглеждане докладваното от съдия Иван Иванов

ЧНД № 183 по описа за 2016 година

И ЗА ДА СЕ ПРОИЗНЕСЕ ВЗЕ ПРЕДВИД СЛЕДНОТО:

 

         Производството пред ЯОС е образувано по реда на чл.243 ал.3 от НПК по жалба  на О. Вячеславна Д. и Д.Г.Д. чрез процесуален представител – адвокат М.А. *** , против Постановление на ЯОП за прекратяване на наказателно производство – ДП 225/2015г. по описа на РУП Елхово от 03.05.2016г.

         С обжалваното Постановление ЯОП е прекратила изцяло  наказателното производство по ДП № 225/2015г. по описа на РУП Елхово образувано срещу „неизвестен извършител” дали на 16.06.2015г. към 08,15ч. на път I-7 при км 284+572 община Елхово , обл.Ямбол при управление на МПС е нарушил правилата за движение по пътищата , в резултат на което е настъпило ПТП между автомобил „***” с ДКН *** ,движещ се в посока гр.Елхово с водач Г.В.Д. ЕГН ********** от гр.Ямбол и влекач „С.” с ДК№ ****с прикачено ремарке с ДК№****, движещ се в посока гр.Ямбол  с водач П.С.Д. ,ЕГН ********** от с.Оризари и по непредпазливост е причинил смъртта на Г.В.Д. ЕГН ********** – престъпление по чл.343 ал.1 б.”В” вр. с чл.342 ал.1 от НК.

         В жалбата се навеждат доводи за незаконосъобразност и необоснованост на атакуваното постановление.Твърди се , че прокурора от ЯОП е извършил превратен прочит на доказателствата като явно е неглижирал част от тях.Необоснован е извода на прокурора от ЯОП, че  ПТП-то е в резултат само и единствено от поведението на пострадалия Г.В.Д..

        С оглед на това се иска отмяна изцяло на Постановлението за прекратяване на наказателното производство на основание чл.24 ал.1 т.1 от НПК и връщане делото на ЯОП за продължаване разследването по същото.

        Жалбата е допустима , като подадени в срок и от лица имащи интерес , а разгледана по същество жалбата се преценява като основателна , предвид следното:

        С обжалваното Постановление ЯОП е прекратила изцяло  наказателното производство по ДП № 225/2015г. по описа на РУП- Елхово срещу „неизвестен извършител”  за престъпление по чл.343 ал.1 б.В вр. с чл.342 ал.1 от НК.

        При правилно установена фактическа обстановка , ЯОП е направила необосновани правни изводи касателно поведението на водача на т.а.”С.” , като се сочи че действията му не са в пряка причинна връзка с настъпилото ПТП и настъпилия противоправен резултат – смъртта на Г.В.Д., както и че, не са налице доказателства от които да се направи извод , че смъртта на Д. е причинена от неправомерно поведение на друго лице.

        Необоснован е извода и , че е налице главна причинно следствена връзка между извършените нарушения от страна на пострадалия Д. и настъпилото ПТП , независимо че изрично е посочено , че има и други обстоятелства имащи значение за настъпилото ПТП , а именно факта , че водача на т.а.”С. „ – Д. ,който не е задействал екстремно спирачната система на автомобила в първия възможен момент.

        Видно от заключението на петорната автотехническа експертиза водачът на т.а.”С.” – Д., технически правилно би следвало веднага  при забелязване на опасността да задейства аварийно спирачната система , при което ПТП пак би настъпило , но при по-малко щети за процесните МПС , респективно травми на водача на „а”. При такова задействане на спирачната систева т.а. е щял да спре на 2 м. преди мястото на удара при скорост на „а „ от 38 км/ч.

        В петорната автотехническа експертиза изрично се сочи , че една от техническите причини за настъпване на ПТП с настъпилата смърт на Д. е „забавено аварийно задействане на спирачната система на т.а. „С.”.

        Предвид изложеното съдът счита ¸че водача на т.а.”С.” – П. Д. е нарушил чл.20 от ЗДвП , което е в пряка причинна връзка с настъпилото ПТП и противоправния резултат т.е. налице е съпричиняване на ПТП и настъпилата смърт на водача на „***” – Г.В.Д.¸поради което следва да носи наказателна отговорност.

         В този смисъл , Ямболският окръжен съд намира , че атакуваното постановление на ЯОП , следва да бъде отменено изцяло и делото върнато на ЯОП за извършване на съответните процесуално – следствени действия.

          Ето защо и на основание чл.243 ал.5 т.1 от НПК , Ямболският окръжен съд ,

 

 

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И:

 

 

          ОТМЕНЯ  Постановление за прекратяване на ЯОП от 03.05.2016г. на наказателно производство ДП № 225/2015 г. по описа на РУП Елхово.

          Определението подлежи на обжалване и протестиране в 7 дневен срок от съобщаването му  пред Апелативен съд – Бургас.

 

 

                                                           ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: