О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  89                                                      20.06.2016г.                                 гр.Ямбол

 

Ямболският окръжен съд                                   І-ви въззивен наказателен състав

На  15 юни                                                                                                2016година

В открито   заседание  в следния състав:

                                                Председател: Диана Фарфарова

                                                                              Членове: Петранка Жекова

                                                                                                Иван Иванов

Секретар М.К.

Прокурор Д.Люцканов                     

Като разгледа докладваното от съдия Жекова

ВЧНД № 181/2016г.по описа на ЯОС. За да се произнесе взе предвид следното:

Въззивното производство е образувано по жалба на П.П.Г. против определение постановено в открито съдебно заседание на 28.04.2016г. по нохд  № 220/2016г.на Районен съд- Елхово.

 С обжалваното определение на основание чл.68 ал.1 НК по отношение на въззивника П.Г. е приведено в изпълнение  наказанието три месеца лишаване от свобода наложено с присъда № 40/27.03.2015г.по описа на РС-Елхово.

 В жалбата се сочат доводи за неправилност на определението като се иска същото да бъде изменено досежно първоначалния режим на изтърпяване на приведеното в изпълнение наказание. Иска се наказанието три месеца решаване от свобода  да се изтърпи при първоначален общ режим, а не строг както е определил съда.

В съдебно заседание участващия по делото прокурор от Окръжна прокуратура- Ямбол пледира за неоснователност на жалбата, поради което определеното на районния съд следва да бъде потвърдено.

Въззивникът Г. редовно призован не участва в съдебното заседание и не изпраща представител.

Ямболският окръжен съд като се запозна с изложените съображения на прокурора, с доводите в жалбата, с обжалваното определение и доказателствата по делото намира следното:

 Жалбата е процесуално допустима, тъй като е подадена в законния срок по чл.319 ал.1 НК и от страна имаща право на жалба, а разгледана по същество същата е неоснователна по следните съображения:

За да постанови определението си съдът приема за установена следваната фактическа обстановка:

В открито съдебно заседание на 28.04.2016г. съдът е одобрил постигнатото споразумение  между прокурор от РП-Елхово и защитника на подсъдимия П.Г. адв. Ч. по силата на което Г. е признат за виновен в извършване на престъпление по чл.343б  ал.2, вр.с ал.1 НК, поради което и на основание чл.55 ал.1 т.1 НК са му определени наказания три месеца лишаване от свобода, което да изтърпи при първоначален строг режим  в затвор или затворническо общежитие от закрит тип и глоба в размер на 500лв. На осн.чл.343г НК е лишен и от право да управлява МПС за срок  две години. Инкриминираното деяние е извършено на 3.04.2016г., а определението за одобряване на споразумение влиза в сила в деня на постановяването на 28.04.2016г., тъй като не подлежи на обжалване и протестиране.

От приложената по делото справка за съдимост на въззивника Г. е видно, че същия с присъда № 40/27.03.2015г.по нохд № 33/2015г.на РС-Елхово  на основание чл. 343б ал.1 и чл.54 НК е осъден на три месеца лишаване от свобода. На основание чл.66 НК изтърпяването на това наказание е отложено за срок от три години, считано от влизане на присъдата в сила ,т.е. от 15.04.2015г. На осн.чл.343г НК е лишен и от право да управлява МПС за срок от 10 месеца.  Това наказание е изтърпяно на 19.08.2015г.

Горната фактическа обстановка съдът приема за установена от приложените по делото писмени доказателства- справка за съдимост на въззивника и определение за одобряване на споразумение. Съдът кредитира напълно посочените писмени доказателства, тъй като същите представляват официални документи. 

От гореизложената  фактическа обстановка съдът прави следните правни изводи:

Решаващият съд макар и да не е постановил нарочно определение за откриване на производство по чл.306 ал.3 НПК е разгледал делото по реда на тази разпоредба, в открито съдебно заседание с участието на прокурора, въззивника и неговия защитник. Правилно е прието, че са налице условията за прилагане на чл.68 ал.1 НК,  тъй като разпоредбата се прилага ако до изтичане на определения от съда изпитателен срок  осъденият извърши друго умишлено престъпление от общ характер, за което, макар и след този срок, му бъде наложено наказание лишаване от свобода, той изтърпява и отложеното наказание. По отношение на въззивника Г. са налице всички материално правни предпоставки за прилагане разпоредбата на чл.68 ал.1 НК, тъй като същия е осъден на три месеца лишаване от свобода по нохд № 33/2015г.на РС-Елхово. Наложеното наказание е условно с  три годишен изпитателен срок, който започва да тече от влизането на присъдата в  сила,  т.е. от 15.04.2015г.и изтича на 15.04.2018г.  В изпитателния срок, а именно на 3.04.2016г.Г. е извършил умишлено престъпление от общ характер за което му е било наложено наказание три месеца лишаване от свобода, с определение № 178/ 28.04.2016г.по нохд № 220/16г.

По изложените съображения въззивният съд намира за правилно и законосъобразно определението на районния съд, с което на  осн.чл. 68 ал.1 НК е приведено в изпълнение условното наказание три месеца лишаване от свобода , наложено по нохд № 33/2015г.на РС-Елхово.

Съдът обаче е пропуснал да определи първоначалния режим на изтърпяване на приведеното в изпълнение наказание, както и не е определено мястото на неговото изтърпяване. Този пропуск може да бъде поправен от решаващия съд като отново се открие процедура по чл.306 ал.1 т.2 от НПК.

В тази насока въззивната жалба се явява недопустима,  тъй като се обжалва определен от съда строг режим на изтърпяване на наказанието по нохд № 33/15г, какъвто обаче не е бил определен от решаващия съд.

По изложените по- горе съображения въззивният съд следва да постанови определение, с което да потвърди обжалваното определение като правилно, законосъобразно и обосновано.

В предвид горното и на основание чл. 338 НПК ,

 

                               ОПРЕДЕЛИ:

 

ПОТВЪРЖДАВА определение постановено в открито съдебно заседание на 28.04.2016г. по нохд  № 220/2016г.на Районен съд- Елхово, с което на основание чл.68 ал.1 НК по отношение на  П.П.Г. е приведено в изпълнение  наказанието три месеца лишаване от свобода наложено с присъда № 40/27.03.2015г.по описа на РС-Елхово.

Определението е окончателно.    

 

 

 

 

Председател:                                    Членове:1.                     2.