РЕШЕНИЕ №68

 

гр.Ямбол 28.04. 2016 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

Ямболският окръжен съд, гражданска колегия, в публично заседание на деветнадесети април две хиляди и шестнадесета година в състав:

 

                                                                   Председател: Л.Чапкънова

                                                                   Членове:         Д.Кючуков

                                                                                             К.Пейчева

Секретар Ив. З.

 Прокурор Е. Гоцев

 

след като разгледа докладваното от съдия Д.Кючуков в.н.о.х.д.№ 76 за 2016 година, установи следното:

 

                   Обжалвана е присъда № 13/03.02.2016 г. по нохд № 1363/2015г. по описа на Ямболския районен съд в частта, с която подсъдимият З.П. е осъден да заплати на гражданския ищец „Хармонт" ЕООД солидарно с подсъдимите И.А. и С.А. сумата 1030 лв., представляваща причинени имуществени вреди в резултат на престъплението, ведно със законната лихва, държавна такса и разноски по делото. Според жалбоподателя присъдата в тази и част е постановена при съществено процесуално нарушение, водещо до ограничаване на процесуалните му права, а именно - нарушение по чл.85 ал.2 НПК. Съдът недопустимо е приел и разгледал предявения срещу подсъдимия З.П. граждански иск при новото разглеждане на делото от първоинстанционния съд, след връщането му от въззивния съд. Иска се отмяна на присъдата и прекратяване на делото в гражданската му част спрямо подсъдимия З.П. или връщането му за ново разглеждане от първоинстанционния съд.

 

               Участващият по делото прокурор намира присъдата в обжалваната и част за законосъобразна и моли съда да я потвърди.

Въззиваемият С.А. намира присъдата в обжалваната и част за законосъобразна и моли същата да бъде потвърдена.

Останалите въззиваеми не вземат становище по жалбата и не се присъединяват към нея.

За да се произнесе Окръжният съд взе предвид следното:

               С присъда №102/02.09.2015 г. постановена по нохд № 1327/2014 г. на Ямболският районен съд подсъдимият З.В.П. е признат за виновен в това, че за времето от 21 ч. на 22.03.2014 г. до 05 ч. на 23.03.2014 г. в гр. Ямбол от цех на фирма „Хегра Д" ЕООД гр. Ямбол, след предварителен сговор с подсъдимите С.Г.А. и И.Г.А., действайки в съучастие, като извършител, отнел чужди движими вещи на обща стойност 1030 лв. от владението на собственика „Хегра Д ЕООД, без тяхно съгласие с намерение противозаконно да ги присвои, като деянието му не представлява маловажен случай и е извършено в условията на опасен рецидив - престъпление по чл.196 ал.1 т.2 вр. чл.195 ал.1 т.5, вр. чл.194 ал.1 и чл.29 ал.1 б."а" и „б" от НК, и му е наложено наказание лишаване от свобода за срок от 3 години и шест месеца, което наказание да изтърпи при първоначален строг режим.

                  Със същата присъда съдът е осъдил подсъдимият З.В.П. да заплати на гражданския ищец „Хегра Д" ЕООД гр. Ямбол солидарно с подсъдимите А.Г.И., Й.А.И., И.Г.А. и С.Г.А. сума в размер на 5 227 лв., представляваща обещетение за причинените имуществени вреди в резултат на престъплението, ведно със законните лихви.

С решение № 173/09.12.2015 г. по внохд № 739/2015 г. на Ямболския окръжен съд присъда №102/02.09.2015 г. на Ямболският районен съд е отменена в гражданската и част и делото върнато за ново разглеждане в тази му част на друг състав на районния съд.

                 При новото разглеждане на делото пред районният съд с молба от

2016 г. гражданският ищец „Хармонт"ЕООД /променено фирмено наименование на „Хегра Д"ЕООД/ е предявило за съвместно разглеждане в наказателния процес на граждански иск срещу подсъдимите З.В.П., И.Г.А. и С.Г.А. за присъждане на сумата от 1030 лв.. С молбата се иска конситуиране на „Хермонт „ЕООД гр. Ямбол, като граждански ищец в наказателното общ характер дело № 1363/2015г. по описа на Ямболския районен съд и осъждането с присъдата на подсъдимите подсъдимите З.В.П., И.Г.А. и С.Г.А. солидарно да заплатят на „Хармонт"ЕООД претендираната сума от 1030 лв., като обещетение за претърпените от „Хегра Д" ЕООД имуществени вреди в резултат от извършената кражба, ведно със законните лихви върху нея и направените по делото разноски.

                 С протоколно определение в съдебното заседание по делото от

2016 г. районният съд е приел за разглеждане в наказателния процес на предявения граждански иск и конституирал „Хармонт"ЕООД гр. Ямбол като граждански ищец.

               С присъда № 13/03.02.2016 г по нохд № 1363/2015г. по описа на Ямболския районен съд .последният е уважил предявения граждански иск, като е осъдил подсъдимите З.В.П., И.Г.А. и С.Г.А. да заплатят солидарно на гражданския ищец „Хермонд" ЕООД сумата от 1030 лв., прадставляваща причинени имуществени вреди в резултат на престъплението, ведно със законните лихви,считано от 23.03.2014 г., държавна такса в размер на 16,70 лв. за всеки един от подсъдимите, както и направените по делото разноски в размер на 120 лв. за всеки един от тях.

Съгласно разпоредбата на чл.85 ал.З НПК гражданският иск се предявява най късно до започване на съдебното следствие пред прървоинстанционния съд, и то само при първоначалното разглеждане на делото от първоинстанционния съд, но не и когато делото е било

върнато за ново разглеждане от първоинстанционния съд по реда на обжалването.

Гражданският иск на „Хермонд" ЕООД срещу подсъдимия З.В.П., с който се иска осъждането му да заплати на гражданския ищец „Хермонд" ЕООД солидарно с подсъдимите И.Г.А. и С.Г.А. сумата от 1030 лв., представляваща обещетение за причинени в резултат на престъплението имуществени вреди, ведно със законните лихви и разноски, е предявен след връщане на делото на районния съд за ново разглеждане от страна на окръжният съд. Районният съд в нарушение на процесуалните правила по чл. чл.85 ал.З НПК е прел за съвместно разглеждане в наказателния процес на несвоевременно предявения граждански иск. Допуснатото нарушение е особенно съществено по смисъла на чл. 348 ал.З т.1 вр. ал.1 т.2 НПК и чл.85 ал.З НПК, поради което присъдата в тази и част следва да бъде отменена, гражданският иск срещу подсъдимия З.В.П. - оставен без разглеждане, а производството по делото в тази му част- прекратено.

Другите ответници по гражданския иск на „Хермонд" ЕООД -подсъдимите И.Г.А. и С.Г.А. не са обжалвали решението и не са се е присъединили към жалбата на подсъдимия З.В.П., поради което по отношение на тях присъдата в гражданската и част не следва да се отменя. Съгласно разпоредбата на чл.271 ал.З ГПК решението може да се отмени само по отношение на необжалвалите необходими другари, а лицата, които дължат солидарно заплащане на обезщетение за вреди от непозволено увреждане имат в гражданския процес положение на обикновени, а не на необходими другари.

Водим от горните съображения, в изпълнение на разпоредбите на чл.335 ал.З вр. ал.2 НПК и чл.88 ал.1 НПК, окръжният съд

 

 

                                 РЕШИ:

 

               ОТМЕНЯ присъда № 13/03.02.2016 г. по нохд № 1363/2015г. по описа на Ямболския районен съд в частта, с която подсъдимият З.В.П. е осъден да заплати на гражданския ищец „Хармонт" ЕООД солидарно с подсъдимите И.Г.А. и С.Г.А. сумата 1030 лв., представляваща обещетение за причинени имуществени вреди в резултат на престъплението, ведно със законната лихва, считано от 23.03.2014 г., държавна такса в размер на 16,70 лв., както и направените по делото разноски в размер на 120 лв..

               ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ предявения от гражданския ищец „Хармонт" ЕООД гр. Ямбол за съвместно разглеждане в наказателния процес граждански иск срещу подсъдимия З.В.П., с който се иска осъждането му да заплати на гражданския ищец „Хармонт" ЕООД солидарно с подсъдимите И.Г.А. и С.Г.А. сумата 1030 лв., представляваща обещетение за причинените му имуществени вреди в резултат на престъплението, ведно със законните лихви върху нея и направените по делото разноски.

 

             ПРЕКРАТЯВА производството по делото в тази му част.

Решението подлежи на обжалване или протест през Върховния касационен съд на Р България в петнадесетдневен срок от съобщението на страните.че е изготвено.

 

 

                         Председател                                     Членове