П Р О Т О К О Л

 

 

16.06.2016  година                                                                           гр. Ямбол

 

Ямболският окръжен съд,                                І-ви   Наказателен състав

На шестнадесети юни                                                               2016  година

В публично заседание в следния  състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:   ДИАНА ФАРФАРОВА

                           

 

Секретар Ив. З.

Прокурор  Д. Г.

Сложи за разглеждане докладваното от съдия  ФАРФАРОВА

НОХД № 172 по описа за 2016 година

На именното повикване в  09.30 часа се явиха :

 

Подсъдимият Ж.Н.Д., редовно призован, се явява лично и с адв. А..

Свидетелят и вещите лица – налице.

 

Прокурорът - Да се даде ход на делото.

Адв. А. - Липсват пречки, да се даде ход на делото.

 

СЪДЪТ счита, че липсват пречки по хода на делото в днешното съдебно заседание поради което

ОПРЕДЕЛИ:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

 

СНЕМА САМОЛИЧНОСТ НА ПОДСЪДИМИЯ:

Ж.Н.Д. - роден на *** ***, б.г., със с.о., ж., работи като у. на ЕТ „Д. -Ж.Д.”, н., ЕГН **********.

На основание чл. 274 и чл. 275 от НПК на страните се разясниха правата, по повод на което:

Прокурорът - Нямам искания за отводи на състава на съда, секретаря. С адвоката на подсъдимия постигнахме споразумение за приключване на делото по реда на чл. 381 от НПК.

Адв. А. - Нямам бележки, възражения. Не правя  отводи на състава на съда. Правя искане производството да протече по реда на Глава ХХІХ от НПК с оглед постигнато споразумение с ЯОП.

ДАДЕ СЕ ДУМАТА НА ПРОКУРОРА ЗА ПРОЧИТАНЕ НА ОБВИНИТЕЛНИЯ АКТ

Прочете се.

Прокурорът – Постигнатото споразумение е при следните условия:

Подсъдимият Ж.Н.Д. - роден на *** ***, живущ ***, б.г., със с.о., ж., работи като у. на ЕТ „Д. - Ж.Д.”***, н., ЕГН **********,

СЕ ПРИЗНАВА ЗА ВИНОВЕН

В това, че на 09.04.2015 г. в гр. Ямбол, за да избегне плащането на данъчни задължения в особено големи размери, сумата от 77 404,24 лв., от която 63 877,70 лв. данък върху добавената стойност и 13 526,54 лв. лихва за просрочие, установени с ревизионен акт № Р-********* г. на ТД на НАП - Бургас, връчен му лично на 24.03.2015 г., е извършил сделка със свързани лица по смисъла на § 1, т. 3 от допълнителните разпоредби на ДОПК - като собственик на ЕТ „Д.-Ж.Д.” с ЕИК ********* в качеството на продавач, е продал на „Ж. 2015” ООД с ЕИК ******, с у. и представлявано от Ж.Н.Д., в качеството на купувач, свой недвижим имот описан в нотариален акт №***, per. №****, н.д. №******** г. на нотариус Т. Д. *** действие съдебния район на Районен съд- гр. Ямбол, като до приключване на съдебното следствие в първоинстанционния съд неплатеното данъчно задължение е внесено в бюджета заедно с лихвите

-   престъпление по чл. 255а, ал. 3, вр. ал. 2, вр. ал. 1 от НК, поради което и на основание чл. 54 от НК му се определя наказание ОСЕМ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА, като изпълнението на наложнеот наказание се отлага на основание чл. 66 от НК за срок от ТРИ ГОДИНИ,

и в това, че на 09.04.2015 г. в гр. Ямбол пред нотариус Т. Д. *** действие Районен съд - Ямбол при прехвърляне на вещни права върху недвижим имот описан в нотариален акт №***, per. №****, н.д. №******** г. като собственик на ЕТ „Д.-Ж.Д.” с ЕИК ********* е потвърдил неистина в писмена декларация от 09.04.2015 г., която се подава по силата на закон - чл. 264, ал. 1 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс за удостоверяване на обстоятелството, че лично и като едноличен търговец няма непогасени подлежащи на принудително изпълнение задължения за данъци, като ЕТ „Д.-Ж.Д.” с  ЕИК ********* е  имал   данъчни   задължения   в    размер на 77 404,24 лв., от които 63 877,70 лв. данък върху добавената стойност    и  13 526,54 лв. лихва на просрочие, установени с ревизионен акт № Р-************ г. на ТД на НАП- Бургас, връчен му лично на 24.03.2015 г. - престъпление по чл. 313, ал. 1 от НК, поради което и на основание чл. 54 от НК му се определя наказание ШЕСТ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА, като на основание чл. 66 от НК изпълнението на наказанието се отлага  за срок от ТРИ ГОДИНИ.

На основание чл. 23 от НК определя общо наказание в размер на ОСЕМ МЕСЕЦА лишаване от свобода, изпълнението на което се отлага на основание чл. 66 от НК за срок от ТРИ ГОДИНИ.

Причинените вреди с престъплението са възстановени.

Разноските по делото са за сметка на подсъдимия - 110 лв. по сметка на ОД на МВР-Ямбол и определения от Вас размер за явяването на вещите лица в днешното съдебно заседание по сметка на Окръжен съд- Ямбол.

 

Адв. А.- Моля да одобрите така постигнатото споразумение, като считам, че същото не противоречи на закона и морала и определените наказания са изпълнени освен от доказателствата по делото касае се за един семеен бизнес, семейни отношения. Изходили сме от обстоятелството, че същият е 63 годишен човек, като до този момент не е осъждан, няма изградени престъпни навици. Приели сме, че наказанието в този вид и размер ще изпълни както индивидуалната, така и генералната превенция.

Подс. Д. - Разбирам обвинението. Признавам се за виновен.  Разбирам последиците от споразумението и съм съгласен с тях. Отказвам се от разглеждане на делото по общия ред. Доброволно ще подпиша споразумението.

СЪДЪТ намира, че предвид явяване на вещите лица Д.Н.Д. и С.Н.Д. в днешното съдебно заседание, на същите следва да бъдат изплатени суми в размер от по 15 лв. за всяка една от тях, поради което и

ОПРЕДЕЛИ:

На вещите лица Д.Н.Д. и С.Н.Д. да се изплатят суми в размер от по 15 лв. за всяка една от тях, от сметката на Окръжен съд- Ямбол.

На основание чл. 382 ал. 6 от НПК  се вписа съдържанието на окончателното споразумение, както следва:

ПРИЗНАВА подсъдимия Ж.Н.Д. - роден на *** ***, живущ ***, б.г., със с.о., ж., работи като у. на ЕТ „Д. - Ж.Д.”***, н., ЕГН **********,

ЗА ВИНОВЕН

В това, че на 09.04.2015 г. в гр. Ямбол, за да избегне плащането на данъчни задължения в особено големи размери, сумата от 77 404,24 лв., от която 63 877,70 лв. данък върху добавената стойност и 13 526,54 лв. лихва за просрочие, установени с ревизионен акт № Р-********* г. на ТД на НАП - Бургас, връчен му лично на 24.03.2015 г., е извършил сделка със свързани лица по смисъла на § 1, т. 3 от допълнителните разпоредби на ДОПК - като собственик на ЕТ „Д.-Ж.Д.” с ЕИК ********* в качеството на продавач, е продал на „Ж. 2015” ООД с ЕИК ******, с у. и представлявано от Ж.Н.Д., в качеството на купувач, свой недвижим имот описан в нотариален акт №***, per. №****, н.д. №******** г. на нотариус Т. Д. *** действие съдебния район на Районен съд- гр. Ямбол, като до приключване на съдебното следствие в първоинстанционния съд неплатеното данъчно задължение е внесено в бюджета заедно с лихвите

- престъпление по чл. 255а, ал. 3, вр. ал. 2, вр. ал. 1 от НК, поради което и на основание чл. 54 от НК на подсъдимия Д. се определя наказание ОСЕМ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА, като изтърпяването на наложеното наказание се отлага на основание чл. 66 от НК за срок от ТРИ ГОДИНИ,

И в това, че на 09.04.2015 г. в гр. Ямбол пред нотариус Т. Д. *** действие Районен съд - Ямбол при прехвърляне на вещни права върху недвижим имот описан в нотариален акт №***, per. №****, н.д. №******** г. като собственик на ЕТ „Д.-Ж.Д.” с ЕИК ********* е потвърдил неистина в писмена декларация от 09.04.2015 г., която се подава по силата на закон - чл. 264, ал. 1 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс за удостоверяване на обстоятелството, че лично и като едноличен търговец няма непогасени подлежащи на принудително изпълнение задължения за данъци, като ЕТ „Д.-Ж.Д.” с  ЕИК ********* е  имал   данъчни   задължения   в    размер на 77 404,24 лв., от които 63 877,70 лв. данък върху добавената стойност    и  13 526,54 лв. лихва на просрочие, установени с ревизионен акт № Р-************ г. на ТД на НАП- Бургас, връчен му лично на 24.03.2015 г. - престъпление по чл. 313, ал. 1 от НК, поради което и на основание чл. 54 от НК му се определя наказание ШЕСТ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА, като на основание чл. 66 от НК изтърпяването на наказанието се отлага за срок от ТРИ ГОДИНИ.

          На основание чл. 23 от НК определя общо наказание в размер на ОСЕМ МЕСЕЦА лишаване от свобода, като на основание чл. 66 от НК изтърпяването на наказанието се отлага  за срок от ТРИ ГОДИНИ.

           Причинените вреди с престъплението са възстановени.

Разноските по делото са за сметка на подсъдимия - 110 лв. по сметка на ОД на МВР-Ямбол и 30 лв. по сметка на Окръжен съд Ямбол, в полза на ВСС.

 

СПОРАЗУМЕЛИ СЕ:

 

 

ПРОКУРОР:

                 Д. Г.

 

 

ЗАЩИТНИК:

                Адв. А.

 

 

ПОДСЪДИМ:

             Ж.Н.Д.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Съдът счита, че постигнатото споразумение не противоречи на закона и морала, поради което същото следва да бъде одобрено в съответствие с чл. 382 ал. 7 от НПК. Същото отговаря както по отношение на съставомерността на деянието, така също и съответства на събраните в хода на досъдебното производство доказателства, приложен по делото.  Определеното със споразумението наказание отговаря на тежестта на осъщественото деяние, личността на подсъдимия и ще постигне целите на чл. 36 от НК.

По изложените съображения съдът

 

ОПРЕДЕЛИ: №57

 

ОДОБРЯВА постигнатото споразумение, подробно описано по-горе, между прокурора от Окръжна прокуратура- Ямбол – Г., упълномощения защитник на подсъдимия – адв. А. и подс. Ж.Д..

ОСЪЖДА подс. Д., с установена по делото самоличност, да заплати в полза на ОД на МВР- Ямбол сума в размер на 110 лв., както и в полза на Окръжен съд-Ямбол, бюджет на съдебната власт сума в размер на 30 лв.

ПРЕКРАТЯВА производството по НОХД №172/2016 г. по описа на Окръжен съд- Ямбол.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване и протестиране в частта по отношение на прекратяването на делото в 15-дневен срок от днес пред Апелативен съд- Бургас.

 

Протокола се изготви в съдебно заседание, което приключи в 09.50 часа.

 

 

          ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

        СЕКРЕТАР: