О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

                                                                  08.06.2016г.                                гр.Ямбол

 

Ямболският окръжен съд,                                               гражданско отделение, първи състав

На 08.06.2016година

В закрито заседание в следния състав:

                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ: РОСИЦА СТОЕВА

                                                  ЧЛЕНОВЕ: КРАСИМИРА ТАГАРЕВА

                                                                        КАЛИНА ПЕЙЧЕВА

Секретар

Прокурор

Като разгледа докладваното от съдия ТАГАРЕВА

Възз. ч. гражданско дело №221 по описа за 2016г.

За да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.274,ал.1,т.2 и сл. ГПК, вр. с чл.577, ал.1 ГПК.  

Образувано е по частна жалба на директора на Областна дирекция „Земеделие” – Хасково, срещу Определение №1 от 27.05.2016г. на съдията по вписванията при Тополовградски районен съд, с което е постановен отказ да се извърши вписване на отбелязване на едностранно прекратяване на договор за аренда на земеделска земя от ДПФ №22-ОДЗ-2011/02.03.2012г.

Частната жалба е адресирана до ЯОС и подадена в деловодството на съда с вх. № 3599/06.06.2016г., като същата не е администрирана.

ЯОС намира, че следва да прекрати производство по частната жалба, като преждевременно образувано, поради неизпълнена процедура по чл.275 ГПК, чл.276 ГПК и чл.260,261 и чл.262 ГПК, към които препраща чл.275,ал.2 ГПК. Съгласно посочените правни норми, частните жалби срещу подлежащите на обжалване определения, каквото е определението на съдията по вписванията за отказ да извърши искано вписване, се подават чрез съда, съответно съдията по вписванията, който е постановил акта. Същият следва да извърши проверка за редовността на частната жалба, съобразно изискванията на чл.260, чл.261 и чл.262 ГПК, вкл. за това внесена ли е следващата се държавна такса и подадена ли е жалбата в срока за обжалване. Ако жалбата е нередовна, на частния жалбоподател съдията по вписванията следва да даде указания и срок за отстраняване на нередовностите. Ако последните не бъдат отстранени в срок или жалбата е подадена след срока за обжалване, частната жалба подлежи на връщане на основание чл.262, ал.2 ГПК. Ако е налице редовна частна жалба, съдията по вписванията на основание чл.276,ал.2 ГПК следва да изпрати на горестоящия съд жалбата, заедно с преписката и обжалваното определение - за произнасяне.

Тъй като в случая процедурата по администриране на частната жалба не е извършена поради подаването й направо пред горестоящия съд - ЯОС, жалбата следва да се изпрати на съдията по вписванията при ТРС за администриране, съобразно горните указанията.

Водим от изложеното, ЯОС

 

                                           О П Р Е Д Е Л И :

 

ПРЕКРАТЯВА производството по възз.ч.гр.д.№221/2016г. по описа на ЯОС.

Изпраща на съдията по вписванията при Тополовградски районен съд подадената от директора на Областна дирекция „Земеделие” – Хасково частна жалба вх.№3599/06.06.2016г., ведно с в.ч.гр.д. №221/2016г. по описа на ЯОС - за администриране на жалбата, съобразно дадените указания с настоящото определение.

Определението не подлежи на обжалване.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ :                                           ЧЛЕНОВЕ : 1.

 

 

                                                                                                    

 

                                                                                                    2.