О  П  Р  Е  Д  Е Л  Е  Н  И  Е

 

ЯМБОЛСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД,        ІІ-ри Въззивен  граждански  състав     

На  10  юни  2016 година

В закрито заседание в следния състав:

                                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДОБРИН КЮЧУКОВ

                                    ЧЛЕНОВЕ: ЖЕНИ БОЗУКОВА

                                                          НИКОЛАЙ ИВАНОВ

                                                         

Като разгледа докладваното от съдия Н.Иванов

 възз. ч.гр. дело №208   по описа за 2016 година

 За да се произнесе взе предвид:

 

Производството е по чл. 274 и сл. от ГПК.

Образувано е по частна жалба на Б.Я.М. *** против Разпореждане №726/16.02.2016г. по гр.д. №27/2016г. по описа на ЯРС, с което съдът е оставил без уважение молбата на частния жалбоподател, с която се иска на основание чл.83 ал. 2 ГПК, да бъде освободен от заплащане на държавна такса по делото.

Твърди се, че е представена декларация за материално и гражданско състояние, от която е видно, че няма никакви доходи и не разполага със средства за заплащане на определената от съда ДТ.

ЯОС, след като се съобрази с оплакванията в частната жалба и доказателствата по делото, намира за установено следното:

Гр.д. №27/2016г. по описа на ЯРС е образувано  по исковата молба на Б.Я.М. ***, с която се претендира прогласяване на нищожност на Определение №88/12.03.2015г. постановено по ч.т.д. №65/2015г. на Бургаски апелативен съд.

Ищецът е направил искане за освобождаване от внасяне на държавна такса на основание чл.83 ал.2 ГПК с твърдението, че няма средства да я заплати. В декларацията за материално и гражданско състояние на Б.М. от 12.02.2016г., под страх от наказателна отговорност се твърди, че е клинично здрав, че не е семеен, не притежава МПС, няма открити влогове, не получава доходи от заплати, наеми, рента и аренда от земеделски земи и други имоти, не получава дивиденти от акционерни дружества и от дялово участие в други търговски дружества, от фирма като едноличен търговец, посочено е че притежава недвижим имот-магазин от 19,80 кв.м. в гр.София кв.Студентски град, който е негоден за живеене и е без наемател. Посочил е като източник на средства за издръжката си пенсията на своя баща в размер на 257лв.

При така установените фактически обстоятелства, ЯОС намира следното от правна страна:

ЯОС счита, че при произнасяне на разпореждането си районният съдия е следвало, изхождайки от основанието, на което се позовава ищеца, за да поиска освобождаване от заплащане на държавна такса, а именно - разпоредбата на чл.83 ал.2 ГПК, като обсъди приложените писмени доказателства относно материалното положение на ищеца, да прецени може ли последният да заплати следващата се държавна такса или следва да бъде освободен. От представеното писмено доказателство – Декларация за материално и гражданско състояние, се налага изводът, че е налице хипотезата на чл.83 ал.2 ГПК, за освобождаване на ищеца от заплащане на държавна такса. Въз основа на представените писмени доказателства, настоящият състав намира, че частният жалбоподател не разполага със средства да заплати следващата се държавна такса, което е основание по чл.83 ал.2 ГПК за освобождаване от заплащането й. Оставянето на молбата за освобождаване от внасяне на държавна такса без уважение, при така установеното материално положение на ищеца, би означавало прекратяване на производството по делото, респ. отказ от правосъдие, което е недопустимо.

Съдът е установил наличието на недвижим имот, и е приел, че лицето може да си набави средства от имуществото си, за да заплати дължимата ДТ. Съдът е следвало да изложи съображения относно възможността на лицето предвид статуса му на безработен, в кратки срокове да реализира доходи от това имущество /още повече, че в декларацията на ищеца е посочено, че имота е негоден за живеене и е без наемател към момента на декларирането/. В случая самото притежание в собственост на недвижим имот не е достатъчно да обоснове отказ от освобождаване на ДТ. Това би било достатъчно, ако се установи притежание на имущество, което бързо може да бъде осребрено, както и парични средства на влог или депозит.

По изложените съображения, обжалваното разпореждане следва да се отмени и се постанови друго, с което ищецът Б.Я.М. бъде освободен от внасяне на държавна такса по гр.д. №27/2016г. по описа на ЯРС, на основание чл.83 ал.2 ГПК.

Предвид изложеното, ЯОС

 

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И:

 

ОТМЕНЯ  Разпореждане №726/16.02.2016г. по гр.д. №27/2016г. по описа на ЯРС, с което е оставена без уважение молбата за освобождаване от държавна такса на ищеца Б.Я.М. ***, и вместо него постановява:

ОСВОБОЖДАВА на основание чл.83 ал.2 ГПК, Б.Я.М. *** от внасяне на следващата се държавна такса по гр.д. №27/2016г. по описа на ЯРС .

Определението не подлежи на обжалване.

 

 

                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ:                           ЧЛЕНОВЕ: 1.                         

 

 

 

 

                                                                                                                   2.