О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

№ ..............   15.04.2016г., град Ямбол

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

        

Ямболският окръжен съд,  Х-ти граждански състав,

на  15.04.2016 година, в закрито заседание  в следния състав:

 

 

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ: Калина Пейчева

 

Секретар:

като разгледа докладваното от съдия К.Пейчева

гр.д. № 120/2016г. по описа на Ямболския окръжен съд,

за да се произнесе взе предвид следното:

 

         Делото е образувано в Окръжен съд – Ямбол по изпратена от Административен съд – Ямбол въз основа на определение № 83/10.03.2016г. по адм.д.№ 21/2016г. по описа на АдмС-Ямбол, искова молба от И.М.Д. ***, понастоящем в затвора – Стара Загора, срещу Районен съд-Тополовград, Министерство на правосъдието. С исковата молба, депозирана в АдмС-Ямбол, И.Д. претендира като обезщетение сумата 100000лв. за това, че две присъди е “изтърпял през 2012г., април месец, дата 27” и иска съдът да намери виновника за това, че от различни справки му дават различни отговори. С молба пред АдмС-Ямбол, след указания, е уточнил, че не са му приспаднати 10 месеца и 27 дни арест към присъдата от 9 години, която му е била наложена, че 1 година и 6 месеца лежи два пъти. Като приема, че искът е подсъден на гражданския съд, АдмС-Ямбол с определение № 83/10.03.2016г. по адм.д.№ 21/2016г. прекратява производството пред него и изпраща делото на ЯОС.  

ЯОС оставя без движение производството по делото, тъй като исковата молба е неясна, и дава едноседмичен срок от съобщението на ищеца да отстрани нередовности по исковата молба като: посочи цената на иска, изложение на обстоятелствата, на които основава иска си, да уточни претендираната сума от 100000лв. като обещетение за какви вреди - имуществени или неимуществени, се търси, като резултат от коя дейност или бездействие на ответната страна се търси. Съдът предупреждава ищеца, че в противен случай исковата молба ще бъде върната. ЯОС е указал на ищеца, че с писмена молба пред ЯОС може да заяви желанието си да ползва правна помощ при необходимост и право за това. Разпореждането с указанията на съда е получено лично от ищеца на 04.04.2016г. в затвора. До момента не е постъпила молба от ищеца за отстраняване на нередовностите или за искане на правна помощ, каквато му е указано, че може да заяви при необходимост и право за това пред ЯОС, пред който делото е висящо.

ЯОС констатира, че ищецът не е изпълнил нито едно от дадените му с разпореждането указания и не е отстранил нередовностите по исковата молба. Съдът е предупредил ищеца за последиците от неизпълнението на указанията за отстраняване на нередовностите по исковата молба.

Предвид изложеното, исковата молбата като нередовна следва на основание чл.129, ал.3 от ГПК да се върне на ищеца заедно с приложенията и да се прекрати производството по делото.

Водим от горното, ЯОС

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

Връща на ищеца като нередовна искова молба от И.М.Д. ***, понастоящем в затвора – Стара Загора, срещу Районен съд-Тополовград, Министерство на правосъдието, заедно с приложенията, изпратена от Административен съд – Ямбол въз основа на определение № 83/10.03.2016г. по адм.д.№ 21/2016г. по описа на АдмС-Ямбол.

Прекратява производството по гр.д.№ 120/2016г. по описа на Ямболския окръжен съд.

Определението подлежи на обжалване пред Апелативен съд – Бургас с частна жалба в едноседмичен срок от връчването му.

 

 

           

ПРЕДСЕДАТЕЛ: