О П Р Е  Д Е Л Е Н И Е

 

154                                         18.05.2016 год.                                    гр.Ямбол

 

В  И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

 Ямболският Окръжен съд                                             I-ви наказателен  състав

 На 18 май 2016 година,

 В закрито заседание в следния състав:

                                                                                                                            

                                              ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДИАНА ФАРФАРОВА

                                                         ЧЛЕНОВЕ: ПЕТРАНКА ЖЕКОВА

                                                                               ИВАН И.

                                                                               

 

 Секретар:

 Прокурор:

 Сложи на разглеждане докладваното  от съдия И.И.

 ВЧНД № 168 по описа за 2016 год.

 И   ЗА   ДА    СЕ  ПРОИЗНЕСЕ  ВЗЕ  ПРЕДВИД СЛЕДНОТО:

Производството пред Ямболския окръжен съд е образувано по протест на ЕРП на основание чл.249 ал.3 от НПК срещу Протоколно Определение № 177/26.04.2016г. ,постановено по НОХД № 148/2016г. по описа на НОХД № 148/2016г. по описа на Районен съд Елхово с което е прекратено съдебното производство по НОХД № 148/2016 и делото върнато на ЕРП за изпълнение на указанията , дадени в обстоятелствената част на Определението.В Определението се сочи , че от изложената както в обстоятелствената част на обвинителния акт  фактическа обстановка , така и в  диспозитивната му част пострадали от престъплението по чл.325 ал.1 от НК се явяват не само починалото лице Г.Х.Г. и свидетеля Я.И.К. но и свидетелите – Т.И.И.,Г.К..И. , Г.И..И., М.И. И. и С. И.А..Във връзка с това им качество на ДП е допуснато отстранимо съществено нарушение на процесуалните правила , изразяващо се в неразясняване на правата им на пострадали лица в процеса по смисъла на чл.75 ал.1 от НПК.В случая описаните в обвинителния акт хулигански действия са свързани и с нанесени обиди по отношение на посочените свидетели , поради което същите могат да търпят вреди от деянието предмет на обвинението по чл.325 ал.1 от НК и евентуално да отстояват в последствие като страна в съдебното производство тези права и законни интереси.

           В протеста се изразява несъгласие с отразеното в атакуваното Определение , като се сочи че не е допуснато съществено нарушение на процесуалните правила , водещо до ограничаване правота на защита на пострадалите тъй като посочените свидетели не са пострадали по смисъла на чл.74 ал.1 от НПК.Неправилно съдът е приел , че всички присъствали свидетели на инцидента могат да търпят вреди от деянието предмет на обвинението по чл.325 ал.1 от НК т.е. да бъдат пострадали.

           Въззивният съд след като се запозна с доводите в атакуваното Определение и доводите в протеста на ЕРП , счита , че последния е неоснователен по следните съображения:

           Законосъобразен и обоснован е извода на ЕРС , че посочените свидетели са пострадали по смисъла на чл.74 от НПК .Обидните думи и изрази са били по техен адрес и същите следва да бъдат конституирани в качеството на пострадали , като на ДП им бъдат разяснени съответните права  като им бъде и предявено и досъдебното производство по тяхно желание.

След като ЕРП не е извършила тези процесуални действия е допуснала съществено нарушение на процесуалните правила водещо до нарушаване на процесуалните права на пострадалите лица в конкретния случай.

           Предвид изложеното и на основание чл.345 ал.1 от НПК , ЯОС

 

О   П   Р   Е   Д   Е   Л   И:

 

           ПОТВЪРЖДАВА  Протоколно Определение № 177/26.04.2016г.  , постановено по НОХД № 148/2016г. по описа на Елховски  районен съд.

 

      

           ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                  ЧЛЕНОВЕ: 1.

 

 

 

                                                                                                2.