П  Р  И  С Ъ  Д  А

 

                                     10.09.2015 година                        град Ямбол

 

 

                                   В   И М Е Т О   Н А     Н А Р О Д А

 

 

Ямболският окръжен съд                                   VІ-ти първоинстанционен   наказателен състав

На десети септември                                                                                  2015  година

В публично заседание в следния състав:

 

 

                          ПРЕДСЕДАТЕЛ: ГЕРГАНА КОНДОВА

                  СЪД. ЗАСЕДАТЕЛИ: 1. М.В.

                                                            2. Й.Й.

                                                                  

                    

Секретар Л. Р.

Прокурор Т. Стаматов

Като разгледа докладваното от съдия КОНДОВА

НОХД № 281 по описа на 2015 година.

 

 

                                              П Р И С Ъ Д И:

 

 

         ПРИЗНАВА  подсъдимият Д.Г.Д.,  роден на *** ***, български гражданин, с основно образование, неженен, осъждан,  ЕГН **********

          ЗА ВИНОВЕН В ТОВА, че на 30.05.2015 г. около 23.00 часа в гр. Ямбол, в детският кът на градския парк е отнел чужда движима вещ – мобилен телефон марка „НТС оne m8” на стойност 840 лева, от владението на Г.М. ***, собственост на „М.И.” ЕООД гр. Ямбол, представлявано от С.В.М. ***, с намерение противозаконно да я присвои, като е употребил за това заплашване – опиране в челото и стрелба покрай главата на Г.М. с газов пистолет марка „Е. Ф. К.”, производствен № ***, като деянието е извършено в условията на опасен рецидив, поради което и на основание чл.199, ал.1, т.4, вр. с чл.198, ал.1 вр. с чл.29, ал.1 бук.”б”, вр. с чл.58 а, ал.1, вр. с чл.54 от НК ГО ОСЪЖДА на ПЕТ ГОДИНИ И ЧЕТИРИ МЕСЕЦА лишаване от свобода, което наказание да изтърпи при първоначален строг режим в затвор или затворническо общежитие от закрит тип.

         На основание чл.59 ал.1 и ал.2 от НК приспада времето през което подсъдимият Д. е бил задържан по делото, считано от 31.05.2015 г. до привеждане на присъдата в изпълнение.

         ОСЪЖДА подсъдимият Д.Д. да заплати на гражданския ищец „М.И.”ЕООД гр. Ямбол  представлявано от управителя С.В.М. обезщетение за причинени имуществени вреди в размер на 840 лева, ведно със законната лихва върху тази сума, считано от датата на увреждането – 30.05.2015 г. до окончателното изплащане на сумата.

         Вещественото доказателство – газов пистолет марка „Е Ф К”, производствен № ***, кал. 9 мм, ведно с пълнител към него, след влизане на присъдата в сила,  да се върне на собственика П.М.М., с ЕГН **********.

         Веществените доказателства – два броя гилзи от газов патрон, иззети с протокол за оглед на местопроизшествието на детския кът от 31.05.2015 г. , един брой гилза след изстрелване на газовия патрон в него при балистическата експертиза, предадена с протокол за доброволно предаване от 31.05.2015 г., счупени части от мобилен телефон марка „НТС оne m8”, иззети с протокол за оглед на местопроизшествие в к-с „Златен рог” от 31.05.2015 г. като вещи без стойност да бъдат унищожени след влизане на присъдата в сила.

         ОСЪЖДА подсъдимият Д. да заплати направените от гражданския ищец „М.И.”ЕООД гр. Ямбол с управител С.М. разноски по делото в размер на 400 лева.

         ОСЪЖДА подсъдимият Д. да заплати направените по делото разноски в размер на 115.78 лева, които да заплати по сметка на РУ – МВР – Ямбол, в полза на държавния бюджет, както и 50 лева държавна такса върху уважения размер на гражданския иск.

 

ПРИСЪДАТА подлежи на обжалване и протестиране в 15-дневен срок от днес пред Апелативен съд гр. Бургас.

                                

                                                             ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                                                                                          1.

                                       

                                                      СЪД.ЗАСЕДАТЕЛИ:

 

                                                                                           2.