ОПРЕДЕЛЕНИЕ

 

 

........................................

 

Гр. Ямбол 28.10.2015 г.

 

В закрито съдебно заседание на 28.10. 2015 г. Ямболския окръжен съд, в състав:

 

 

Председател: Д. Кючуков

Членове: Ж.Бозукова

                       Н Иванов

 

 

 

като разгледа докладваното от председателя в.ч.гр.д № 370/2015 г. по описа на съда, за да се произнесе взе предвид следното:

Подадена е частна жалба от П.Н.Г. *** срещу определението от 5.10.2015 г. по гр.д.№ 2213/2015 г. по описа на Ямболския районен съд, с което е прекратено производството по делото по отношение на ответника Г. Т. П.. Твърди се, че определението е незаконосъобразно и неоснователно. Според жалбоподателката лицето Г.П. е във фактическо съжителство с нарушител, който е низходящ на лицето търсещо защита,поради което попада в кръга на лицата по чл. 3 ЗЗДН и срещу него е допустимо искането на защита по реда на ЗЗДН.

Ответникът по жалбата Г. П. счита същата за неоснователна. Според същият съдът правилно е прекратил , производството по делото срещу него, приемайки, че не попада в кръга на лицата по чл. 3 ЗЗДН.

След като разгледа частната жалба окръжният съд намира същата за неоснователна.

Производството по гр.д.№ 2213/2015 г. пред Ямболския районен съд е по реда на Закона за защита от домашното насилие.

Молител ката П.Г. е поискала защита по реда на чл. 8 ЗЗДН срещу Д.Т.,Г. Т. и Г. П . Последният е във фактическо съжителство с Д.Т.- дъщеря на молителката П.Г..

С определение от 5.10.2015 г. по гр.д.№ 2213/2015 г. районният съд е прекратил проозводството по делото срещу Г. П, приемайки,че същият не попада в никоя от характеристиките, посочени в чл.З от ЗЗДН, за да бъде подведен под отговорност по този закон, като

извършител на домашно насилие.

Определението на съда е законосъобразно.

В разпоредбата на чл. 3 ЗЗДН са изчерпателно посочени лицата срещу които може да се търси защита от домашно насилие. Ответникът Г. П., който е във фактическо съжителство с дъщерята на молителката, не попада в кръга на тези лица. Разпоредбата на чл. 3 ЗЗДН е изчерпателна.Тя нито е непълна, нито е неясна, нито страда от противоречия. Защита от прояви на домашно насилие срещу лица, извън кръга на посочените в чл. 3 ЗЗДН, може да се търси по общия ред, но не и по реда на ЗЗДН. В този смисъл е и определение № 514/20.09.2010 г.по ч.гр.д. № 442/2010 на ВКС

По изложените съображения молбата, с която се търси защита от домашно насилие срещу ответника Г. П. по реда на ЗЗДН е недопустима, поради което правилно районният съд е прекратил производството по делото срещу него.

По изложените съображения Ямболският окръжен съд

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Потвърждава определение от 5.10.2015 г. по гр.д.№ 2213/2015 г. по описа на Ямболския районен съд, с което е прекратено производството по делото по отношение на Г. Т. П. от гр. Ямбол.

Определението подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд на РБългария в седемдневен срок от връчването му на молителката.

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                  ЧЛЕНОВЕ: