П  Р  И  С Ъ  Д  А

 

 

№ 6                                         20.01.2015 година                        град Ямбол

 

 

В   И М Е Т О   Н А     Н А Р О Д А

 

Ямболският окръжен съд                               ІІІ-ти     Наказателен състав

На двадесети  януари                                                                    2015 година

В публично заседание в следния състав:

 

                                  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПЕТРАНКА Ж.

                                                ЧЛЕН СЪДИЯ: ГЕРГАНА КОНДОВА

                                     СЪД. ЗАСЕДАТЕЛИ: 1. Б.Ж.

                                                                          2. З.С.

                                                                          3. И.П.

Секретар  Ив. З.

Прокурор Г. Г.

Като разгледа докладваното от съдия Ж.

НОХД № 74 по описа на 2014 година.

 

П Р И С Ъ Д И:

 

ПРИЗНАВА подсъдимият М.В.Д. - роден на *** ***, с постоянен адрес ***, живущ ***, български гражданин, със средно образование, безработен, неженен, понастоящем задържан с мярка за неотклонение „Задържане под стража”, осъждан, ЕГН: **********,

ЗА ВИНОВЕН  в това, че на 22.12.2012 г., в гр. Ямбол, в частен дом, намиращ се на ул. „Жеко Андреев” № 17 умишлено е умъртвил Т.С.Б, поради което и на основание чл. 115 във вр. с чл. 54 от НК ГО ОСЪЖДА на ОСЕМНАДЕСЕТ ГОДИНИ ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА, което да изтърпи при първоначален СТРОГ режим в затвор.

ПРИЗНАВА подсъдимият М.В.Д., с установена по делото самоличност, за ВИНОВЕН и в това, че на 22.12.2012 г., в гр. Ямбол, от частен дом, намиращ се на ул. „Жеко Андреев” № 17 е отнел чужди движими вещи – пари в размер на 1400 лв. от владението на Т.С.Б без нейно съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои, поради което и на основание чл. 194 ал. 1 във вр с. чл. 54 от НК го ОСЪЖДА на ТРИ ГОДИНИ ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА, което да изтърпи при първоначален СТРОГ режим в затвор.

На основание чл. 23 ал. 1 от НК определя на подсъдимият Д. общо наказание за двете престъпления в размер на ОСЕМНАДЕСЕТ ГОДИНИ ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА, което да изтърпи при първоначален СТРОГ режим в затвор.

На основание чл. 59 ал. 1 и ал. 2 от НК ЗАЧИТА времето през което подсъдимият Д. е задържан с мярка за неотклонене ЗАДЪРЖАНЕ ПОД СТРАЖА и с Постановление по чл. 64 от НПК считано от 23.12.2012 г. до привеждане на присъдата в изпълнение.

ПРИЗНАВА подсъдимият Д., с установена самоличност, за НЕВИНОВЕН в това на 22.12.2012 г., в гр. Ямбол, в частен дом, намиращ се на ул. „Жеко Андреев” № 17 да е отнел чужди движими вещи - пари, в размер на 1400 лв. от владението на собственика им - Т.С.Б с намерение противозаконно да ги присвои, като да е употребил за това сила и деянието да е придружено с убийството на Т.С.Б, поради което и на основание чл. 304 от НПК го ОПРАВДАВА по предявеното му обвинение по чл.  199, ал. 2, т. 2, предл. 1, вр. чл. 198, ал. 1 от НК.

ОСЪЖДА подсъдимият М.В.Д., с установена по делото самоличност, да заплати на Н.И.Б. обезщетение за причинени неиуществени вреди в размер на 60 000 лв., ведно със законната лихва, счтано от датата на увреждането 22.12.2012 г. до окончателното изплащане на сумата.

ОСЪЖДА подсъдимият Д., с установена по делото самоличност, да заплати направените по делото разноски в размер както следва: 10223,02 лв. по сметката на ОД на МВР –Ямбол; 1598,27 лв. по сметката на Ямболски окръжен съд, бюджет на съдебната власт, както и държавна такса в размер на 2400 лв.

ВЕЩЕСТВЕНИТЕ ДОКАЗАТЕЛСТВА описани по Приемо-предавателен протокол от 14.03.2014 г. на ЯОС като вещи без стойност да се унищожат след влизане на присъдата в сила.

ПРИСЪДАТА подлежи на обжалване и протестиране в 15-дневен срок от днес пред Апелативен съд гр. Бургас.

 

                                                      

                                                             ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

                                                               ЧЛЕН СЪДИЯ:

 

 

 

        СЪД. ЗАСЕДАТЕЛИ:1.                           2.                         3.