О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

 

                              58                                                 29.02.2016 г.                              гр.Ямбол

 

 

 

Ямболският окръжен съд                                                             І-ви наказателен състав

На 29 февруари                                                                                                2016 година

В  разпоредително заседание в следния състав:

 

 

                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ: Д.Фарфарова

 

                                                ЧЛЕНОВЕ: 1. Ив.И

                                                                    2. Ива Коджабашева

 

като разгледа докладваното от съд. Фарфарова

 ВЧНД №56 по описа за 2016 година

за да се произнесе взе предвид следното:

 

 

ВЧНД №56/2016 г.  е образувано по жалба на  Д.Д.Ж. срещу Определение №73/ 25.01.2016 г.  постановено по  ЧНД №81/2016 г. на ЯРС с което е потвърдено постановление на ЯРП от 17.11.2015 г. за прекратяване  на наказателното производство по ДП №140/2015 г. по описа на  РУ”Тунджа” -Ямбол .

В жалбата се излагат доводи за  неправилност на  обжалваното определение, като се сочи, че  причинените имуществени вреди  на жалбоподателя не  определят правния извод  на съда за  маловажност на случая. Излагат се съображения, че критерия  за маловажност  за двоен размер на  минималната работна заплата не  може да намери приложение в случая. Прави се искане за отмяна на  обжалваното определение на РС Ямбол  и връщане на делото  на ЯРП с указание за привличане в  качеството на обвиняем на  А.И.

ЯОС след цялостна проверка на доказателствата по делото,становищата на страните и атакувания съдебен акт  намира следното:

С обжалваното определение ЯРС  е потвърдил постановление на ЯРП за прекратяване на наказателното производство по ДП №140/2015 г. г.  по описа на РУ”Тунджа” Ямбол  водено срещу неизвестен извършител за осъществено по чл.216 ал.1 от НК  деяние. В мотивите на определението си  съда е посочил, че споделя  напълно   фактическата обстановка приета за установена от ЯРП, кредитира  напълно и  заключението  по агротехническата експертиза, като кореспондираща със събраните по делото гласни и писмени доказателства, включително и с Протокол за щета №2/08.06.2015 г. За да направи правните си изводи  решаващия съд  е взел предвид  обстоятелството едновременно на чисто съдебно минало и  възрастта на  Ан.И и ниската стойност на причинената щета и е приел, че се касае за  маловажен случай на престъпление по чл.216 НК.

От анализа на  събраните по делото доказателства съда установи следното:

 Безспорно установено от доказателствата по делото е обстоятелството, че  по силата на договор за аренда №5365 / 15.05.2007 г.  ОУ „Неофит Рилски” с.Маломир  е предоставило  за временно ползване на арендатора  „ЕКО АГРО ФУДС” ООД гр.Ямбол  нива поземлен имот №90069 в м.”Площта”, VІІ категория с площ от 230.260 дка находяща се в землището на с.Маломир, ЕАКТЕ 46783.

На 01.08.2014 г. „ЕКО АГРО ФУДС” ООД Ямбол / страна А по договора/ е сключило  договор за съвместна дейност с  „Ж – Тенево” ЕООД / страна Б по договора/ с предмет извършване на съвместна стопанска дейност  изразяваща се в обработване  и ползване на земеделска земя намираща се в землището на с.Маломир  обл.Ямбол ЕКАТТЕ 46783 - нива от  230,260 дка, VІІ категория в местността „Площта” имот № 90069 , за производство на земеделска  продукция , като съгласно чл.2 от договора обработката ще се извършва  от  страна Б, която се задължава да обработва земята със свои усилия, средства и труд и да прибере земеделската продукция, която посочената  земя е дала като плодове.

 Протокол за щета №2/08.06.2015 г. е изготвен  въз основа на подадена молба №101/04.06.2015 г.  от „Ж-Т” ЕООД.

От изложеното се налага извода, че ако е налице щета то същата е такава  за  „Ж – Т” ЕООД, или съвместна такава  на  това дружество с  „ЕКО АГРО ФУДС” ООД Ямбол, по силата на договора за съвместна дейност.

Съгласно разпоредбата на чл.243 ал.3 от НПК препис от постановлението  за прекратяване на наказателното производство се изпраща на  пострадалия или ощетеното юридическо лице, които могат да го обжалват пред съответния пърлвоинстанционен съд  в седмодневен срок от получаването на преписа.

С постановление за прекратяване на наказателно производство от 17.11.2015 г.  ЯРП е постановила  препис от постановлението да се изпрати на  Д.Д.Ж.. Не са налице данни по ДП  препис от това постановление за прекратяване  да е било изпратено на  „Ж-Т” ЕООД , както и на  „ЕКО АГРО ФУДС” ООД Ямбол.

ЯРС е образувал производство по реда на чл.243 ал.4 от НПК , а именно ЧНД № 81/2016 г. по жалба на  Д.Д.Ж.. Настоящия състав на ЯОС намира, че  първоинстанционния съд се е произнесъл по  недопустима жалба.Същата е подадена от  физическото лице Д.Д.Ж., за който данни да е пострадало лице в производството по чл.216 от НК в ДП не са налице. Обстоятелството, че в делото  това физическо лице присъства  в качеството на управител и представляващ „Ж-Т” ЕООД , към момента на сключване на  договора за съвместна дейност, без по делото да фигурират доказателства, че както към този момент , така и към момента на  подаване на молбата в ДП е  притежавал качеството на управител на визираното дружество по никакъв начин не определя  и качеството му на пострадало лице.

Събраните по делото доказателства навеждат на извода на  причинена щета на  дружеството, а именно „Ж-Т” ЕООД, което представлява  и ощетено юридическо  лице по смисъла на  ал.3 на чл.243 от НПК, респективно и като такова има право на жалба.

По изложените съображения и съда намира, че постановеното Определение №73/25.01.2016 г. следва да се отмени и съдебното производство по ЧНД № 81/2016 г. да се прекрати.

ДП следва да се изпрати от решаващия съд на ЯРП за изпълнение на задълженията по чл.243 ал.3 от НПК – връчване на препис от постановлението за прекратяване на наказателното производство на  ощетеното юридическо лице, което определя и възможностите на същото  да обжалва  в установения от закона срок  визираното  постановление.

Водим от горното ЯОС

 

                                                      О П Р Е Д Е Л И:

 

ОТМЕНЯ   Определение № 73 / 25.01.2016 г. постановено по ЧНД № 81/2016 г. на ЯРС с което е  потвърдено постановление на ЯРП от 17.11.2015 г. за прекратяване на  наказателното производство по ДП №140/2015 г.  по описа на РУ „Тунджа”-Ямбол.

Определението е окончателно.

       

                   Председател:                                 Членове: 1.

                                                            

 

 

                                                                                            2.