Р Е Ш Е Н И Е

 

9                           08.02.2016 г.                                 гр. Ямбол

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

ЯМБОЛСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД, ІІІ-ти въззивен наказателен състав, в публично заседание на двадесет и седми януари две хиляди и шестнадесета година:

                                          ПРЕДСЕДАТЕЛ: ВАСИЛ ПЕТКОВ

                                                  ЧЛЕНОВЕ: ГЕРГАНА КОНДОВА

                                                                  ИВА КОДЖАБАШЕВА

секретар М. К. 

прокурор Д. Г.

като разгледа докладваното от съдия Петков

ВНОХД №469 по описа на ЯОС за 2015 г.,

за да се произнесе взе предвид следното:

 

Производството е по реда на чл. 313 и сл. от НПК.

Образувано е по въззивна жалба на М.С.К. ***, против ПРИСЪДА №148/25.11.2015 г. постановена по НОХД №1068 по описа за 2015 г. на РС – Ямбол, с която подсъдимият е признат за виновен в това, че на 22.11.2014 г. около 10:15 часа, в гр. Ямбол, по ул. А.С. в посока от ул. К. към ул. К.И., управлява МПС - лек автомобил „Форд Фиеста" с регистрационен № СН **** ВВ, с концентрация на алкохол в кръвта си над 0.5 на хиляда, а именно 1.08 на хиляда, установено по надлежния ред с техническо средство „Алкотест Дрегер 7510“ с фабричен № АRВА 0177, след като е осъден с влязла в сила присъда за деяние по чл.343б, ал.1 от НК - със Споразумение от 07.10.2011 г. по НОХД № 1526/2011 г. на РС-Сливен, влязло в законна сила на 07.10.2011 г. - престъпление по чл. 343б, ал. 2 вр. ал. 1 от НК, поради което и на основание чл. 58а, ал. 1 вр. чл. 54 вр. чл. 2, ал. 2 от НК, са му наложени наказания лишаване от свобода за срок от шест месеца и глоба в размер на 150 /сто и петдесет/ лева. На основание чл. 66, ал. 1 от НК, ЯРС е отложил изпълнението на наложеното наказание Лишаване от свобода за срок от три години, считано от датата на влизане на присъдата в сила. На основание чл. 343г вр. чл. 37, ал. 1, т. 7 от НК, съдът е лишил подс. М.С.К., от право да управлява МПС за срок от една година и два месеца, като на основание чл. 59, ал. 4 от НК е приспаднал времето, през което за същото деяние е бил лишен по административен ред от възможността да управлява МПС, считано от 22.11.2014 година. Също така е осъдил подс. К. ДА ЗАПЛАТИ направените по делото разноски в размер на 85 лв., вносими по делото в полза на републиканския бюджет по сметката на ОД на МВР - Ямбол.

С въззивната жалба, се атакува първостепенния съдебен акт, само в частта с която, на основание чл. 343г вр. чл. 37, ал. 1, т. 7 от НК, подсъдимият К. е лишен от право да управлява МПС за срок от една година и два месеца. Въззивникът, редовно призован, не участва в съдебно заседание, а се представлява от упълномощен защитник – адвокат от АК-Сливен, който поддържа жалбата така както е депозирана и счита, че подсъдимия не е следвало да се лишава от право да управлява МПС, тъй като подсъдимият е изтърпял това наказание по административен ред.

Въззивникът К., редовно призован, не участва в съдебно заседание, а се представлява от упълномощен защитник – адвокат от АК-Сливен, който поддържа жалбата и счита, че подсъдимия не е следвало да се лишава от право да управлява МПС, тъй като подсъдимият е изтърпял това наказание по административен ред.

Прокурорът, като счита първоинстанционната присъда за правилна и законосъобразна, пледира за потвърждаване й.

 

Ямболският окръжен съд констатира следното:

 

Въззивната жалба е процесуално допустима като подадена от лице имащо право и интерес да обжалва, в срока по чл. 319, ал. 1 от НПК, а разгледана по същество е частично основателна, по следните съображения:

 

ОТ ФАКТИЧЕСКА СТРАНА

Съдебното производство пред РС – Ямбол е проведено при условията на чл. 371, т. 2 и сл. НПК, като подсъдният К. е признал изцяло фактите изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт и се е  съгласил да не се събират доказателства за тях. Настоящият състав счита, че първоинстанционният съд правилно е възприел изложената в обвинителния акт фактология, като следва:

На 22.11.2014 г. около 10.15 часа в гр.Ямбол, по ул.„А.С." в посока от ул.„К." към ул.„К.И." подсъдимият М.С.К. *** управлявал МПС - лек автомобил „Форд Фиеста" с рег. № СН **** ВВ. На кръстовището на ул. „А.С." с ул. „Б.", до сградата на „Клуб на армията" /ДНА/ подсъдимият К. при наличие на пътен знак „Б2 - „Стоп" не пропуснал движещия се по пътя с предимство по ул.„Б." лек автомобил „Опел Зафира" с рег. № У **** АК, управляван от свидетеля П.Г.М. от гр.Ямбол и реализирал пътнотранспортно произшествие, в резултат на което по лек автомобил „Опел Зафира" били причинени имуществени вреди. На място пристигнал полицейски екип в състав мл.автоконтрольор - свид. Д.Я.Ч. и полицай Ж.Г.. На двамата водачи била извършена проверка за алкохол с техническо средство „Алкотест Дрегер 7510" с номер АRВА 0177, като на свид. П.М. пробата била отрицателна, а на подсъдимия К. уредът отчел 1,08 промила алкохол в издишания въздух. На подсъдимия К. бил съставен АУАН за нарушение разпоредбите на чл. 5, ал. З, т. 1 и чл. 50, ал. 1 от ЗДвП. Относно реализираното ПТП бил изготвен протокол за ПТП №********** година.

В хода на разследването по досъдебното производство била назначена и изготвена автотехническа оценителна експертиза, видно от заключението на която общата стойност на имуществените вреди, причинени на лек автомобил „Опел Зафира" с рег. № У **** АК, собственост на Г.К.М. от гр. Ямбол е 3400 лв.

Видно от приложената справка за нарушител/водач от сектор „Пътна полиция" при ОД на МВР - Сливен, подсъдимият М.С.К. е правоспособен водач и има налагани наказания по ЗДвП.

От приложената по делото справка за съдимост е видно, че подс. К. е осъждан със Споразумение от 07.10.2011 г. по НОХД №1526/2011 г. на ЯРС, влязло в сила на 07.10.2011 г., на основание чл. 343б, ал. 1 вр. чл. 55, ал. 1, т. 2, б. „б“ от НК му е наложено наказание пробация, при следните пробационни мерки: задължителна регистрация по настоящ за срок от шест месеца с периодичност два пъти седмично и задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от шест месеца. На основание чл. 343г от НК на подсъдимият К. е наложено и наказание „Лишаване от право да управлява МПС“ за срок от една година и шест месеца.

Видно от НП №********** г. на Началник сектор ПП към ОДМВР – Ямбол, на подсъдимия К. за нарушението по чл. 5, ал. З, т. 1 от ЗДвП - „управлява ППС под въздействието на алкохол с концентрация над 0.5 до 1.2 на хиляда“, са наложени наказания „Глоба в размер на 700 лева“ и „Лишаване от право да управлява МПС за 8 месеца“. Наложено му е наказание и за нарушението по чл. 50, ал. 1 от ЗДвП – ирелевантно в случая.

Видно от събраните от въззивния съд писмени доказателства: Писмо рег. №********** г. на ОДМВР – Ямбол, ЗППАМ №********** г. на Началник сектор ПП към ОДМВР – Ямбол, Картон от АИС КАТ-АНД на ЗППАМ №********** г. и Картон от АИС КАТ-АНД на НП №********** г. на Началник сектор ПП към ОДМВР – Ямбол, СУМПС на подсъдимия е било отнето на 22.11.2014 г. със ЗППАМ №********** г. на Началник сектор ПП към ОДМВР – Ямбол - до решаване на въпросите за отговорността му за нарушение „управлява ППС под въздействието на алкохол с концентрация над 0.5 до 1.2 на хиляда“.

 

ПО ДОКАЗАТЕЛСТВАТА

Съдебното следствие пред първоинстанционният съд е проведено по реда на гл. 27 от НПК. След съвкупен анализ на всички събрани по делото гласни и писмени доказателства, настоящият състав счита, че законосъобразно РС – Ямбол е приел за установена описаната фактическа обстановка, въз основа  на направените самопризнания на подсъдимия К., дадени по реда на чл. 371, т. 2 от НПК. Те се подкрепят от доказателствата събрани в досъдебната фаза - показанията на свидетелите П. М., Г. М., К. М., Г. М. и Д. Ч., от писменото заключение на изготвената по делото оценителна автотехническа експертиза, както и от приложените по делото писмени доказателства, вкл. и от тези събрани във въззивното съдебно следствие. Всички доказателствата, кредитирани и от ЯРС и от настоящия състав, по същество са безпротиворечиви, допълващи се, в логична връзка и последователност едно спрямо друго, а обсъдени поотделно и в тяхната съвкупност, по безспорен начин установяват фактите относно авторството, времето, мястото и механизма на извършване на престъплението и напълно подкрепят направените самопризнания.

 

ОТ ПРАВНА СТРАНА

При правилно приета фактическа обстановка, районният съд е направил обосновани правни изводи, че подсъдимият М.С.К. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъплението по чл. 343б, ал. 2 вр. ал. 1 от НК, тъй като на 22.11.2014 г. около 10.15 часа, в гр. Ямбол, по ул. „А.С.“ в посока от ул. „К.“ към ул. „К.И.", управлява МПС - лек автомобил „Форд Фиеста" с рег. №СН **** ВВ, с концентрация на алкохол в кръвта си над 0,5 на хиляда, а именно 1,08 на хиляда, установено по надлежния ред с техническо средство „Алкотест Дрегер 7510" с фабр. №АRВА 0177, след като е осъден за деяние по чл. 343б,  ал. 1 от НК - със Споразумение от 07.10.2011 г. по НОХД №1526/2011 г. на РС-Сливен, влязло в законна сила на 07.10.2011 година.

ЯОС споделя изводите на първоинстанционния съд, че авторството на деянието и начина на извършването му са безспорно доказани от признанията на подсъдимия К., дадени по реда на чл. 371, т. 2 от НПК, както и събраните по делото доказателства.

От обективна страна

Подсъдимият К. е осъществил изпълнителното деяние, като на посочената в обвинителния акт дата, е управлявал моторно превозно средство - лек автомобил „Форд Фиеста" с рег. № СН **** ВВ, с концентрация на алкохол в кръвта си над 0,5 на хиляда - 1,08 на хиляда, установена по надлежен ред с показание на техническо средство „Алкотест Дрегер 7510" с фабр. № АRВА 0177, след като е бил осъден по Споразумение от 07.10.2011 г. по НОХД №1526/2011 г. на РС-Сливен с определение влязлото в сила на 07.10.2011 г. за престъпление по чл. 343б, ал. 1 от НК. Правилно ЯРС е посочил, че за да е осъществено деянието по чл. 343б, ал. 2 вр. ал. 1 от НК, като елемент от престъплението следва да се установи, по надлежния ред, наличието на алкохол в кръвта на подсъдимия в количеството над 0,5 на хиляда. В случая това е безспорно, че подсъдимият К. е управлявал моторно превозно средство с концентрация на алкохол в кръвта си над 0,5 на хиляда, а именно с концентрация 1,08 на хиляда, това е било установено по надлежния ред с техническо средство, както и че процесното деяние подс. К. е извършил, след осъждането му считано от 07.10.2011 г. за деяние по чл. 343б, ал. 1 от НК.

От субективна страна

Правилно ЯРС е преценил, че подсъдимият К. при конкретното престъпление, е действал с пряк умисъл по смисъла на чл. 11, ал. 2 от НК. Дееца е разбирал свойството и значението на извършеното и е могъл да ръководи постъпките си. Имайки предвид, че подсъдимият К. е човек с достатъчен житейски опит и осъждан преди деянието за управление на МПС след употреба на алкохол, той логично е бил напълно наясно, че извършва противоправно и общественоопасно деяние, съзнавал е всички елементи от конкретния престъпен състава, но е целял настъпването на вредоносните последици.

Ето защо ЯОС намира, че законосъобразно първата инстанция е признала подсъдимия за виновен в извършване на престъпление по чл. 343б, ал. 2 вр. ал. 1 от НК.

 

ПО НАКАЗАНИЕТО

Пред ЯРС съдебното следствие се е провело при условията на чл. 371, т. 2 и сл. НПК. При определяне на наказанията, съдът е съобразил императивността на нормата по 373, ал. 2 от НПК и при условията на чл. 58а, ал. 1 и чл. 54 от НК, е намалил определеното наказание девет месеца лишаване от свобода една трета и е наложил терминално наказание „Лишаване от свобода за срок от шест месеца“. Съдът е наложил на подсъдимия К. и кумулативно предвидено в разпоредбата на чл. 343б, ал. 2 от НК наказание глоба, като е определил размера й под средния - 150 лева.

Макар и да няма жалба или протест срещу наказанията лишаване от свобода и глоба, ЯОС ще отбележи, че тези наказания са определени правилно от ЯРС, като при индивидуализация им съдът е констатирал наличието както на отегчаващи, така и на смекчаващи отговорността на подсъдимия К. обстоятелства. Настоящият състав напълно споделя и разсъжденията на решаващият състав по приложението на чл. 2 ал. 2 от НК и чл. 66, ал. 1 от НК и намира за ненужно да коментира детайлно.

Също така, правилно и с оглед императивния характер на разпоредбата на чл. 343г вр. чл. 37, ал. 1, т. 7 от НК, първата инстанция е наложила на подсъдимият К. и наказанието „Лишаване от право да управлява МПС“. Настоящият състав намира, че неправилно обаче ЯРС е определил размера на това наказание - от една година и два месеца. При определянето му решаващият съд неправилно е преценил като отегчаващо вината на подсъдимия обстоятелство и осъждането му за престъпление по чл. 343б, ал. 1 от НК – това по НОХД №1526/2011 г. на РС-Сливен, със съдебен акт влязъл в законна сила на 07.10.2011 година. Настоящият състав ще отбележи, че това осъждане е елемент от състава на процесното деяние и не трябва да взема предвид при определяне на срока на лишаване от правоуправление. При индивидуализацията обаче следва де се отчете и относително невисоката концентрация на алкохол в кръвта на подсъдимия, а именно – 1.08 на хиляда /неангажираща наказателна отговорност на извършителя по основния текст – този по чл. 343б, ал. 1 от НК/. При тези условия ЯОС счита, че наказанието „Лишаване от право да управлява МПС“ следва да се намали, като приема, че справедливия му размер е осем месеца, с който ще се постигнат целите визирани в чл. 36 от НК, без да се оказва ненужно по-тежка наказателна репресия върху подс. К., но и да не създава у него погрешно усещане за безнаказаност.

ЯОС счита, че конкретните наказания като комплекс, са необходими и достатъчни за оказване на предупредително, превъзпитателно и възпиращо въздействие както върху подсъдимия, така и върху останалите членове на обществото.

 

ПО ВЪЗРАЖЕНИЯТА

От приложените по делото писмени доказателства е видно, че за процесното деяние, СУМПС на подсъдимия е било отнето със ЗППАМ №********** г. на Началник сектор ПП към ОДМВР-Ямбол  до решаване на въпросите за отговорността му. При постановяване на атакуваната присъда, на основание чл. 59, ал. 4 от НК, ЯРС законосъобразно е приспаднал времето, през което подсъдимият К. е бил лишен по административен ред от възможността да управлява МПС за това деяние, считано от 22.11.2014 година. При това положение и предвид Писмо рег. №********** г. на ОДМВР – Ямбол, настоящият състав счита, че на 22.07.2015 г. подсъдимият е изтърпял определеното от ЯОС наказание Лишаване от право да управлява МПС за срок от осем месеца“.

 

ПО РАЗНОСКИТЕ

Законосъобразно, на основание чл. 189, ал. 3 от НК, ЯРС е осъдил подсъдимия да заплати направените по делото разноски в размер на 85 лв. в полза на републиканския бюджет по сметката на ОД на МВР - Ямбол.

 

Водим от гореизложеното, на основание чл. 334 т. 3 и т. 6 от НПК, Ямболският окръжен съд

 

 

Р Е Ш И:

 

ИЗМЕНЯ Присъда №148/25.11.2015 г. постановена по НОХД №1068 по описа за 2015 г. по описа на РС – Ямбол, като НАМАЛЯВА размера на наложеното на основание чл. 343г вр. чл. 37, ал. 1, т. 7 от НК, на подс. М.С.К. наказание „Лишаване от право да управлява МПС“ от „една година и два месеца“ на „ОСЕМ МЕСЕЦА“.

В останалите й части присъдата е влязла в сила.

 

Решението е окончателно.

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                               ЧЛЕНОВЕ: 1.

 

 

 

                                                   

                             

                                                                           2.