Р Е Ш Е Н И Е

 

6                                 09.02.2016 г.                            гр.Ямбол

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

ЯМБОЛСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД,        ІІІ-ти въззивен наказателен състав  на 27 януари                                                   2016 година                    В публично заседание в следния състав:

 

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ: ВАСИЛ ПЕТКОВ

                                                              

                                                       ЧЛЕНОВЕ: ГЕРГАНА КОНДОВА

 

                                                                           ИВА КОДЖАБАШЕВА    

Секретар: М.К.

Прокурор: Д.Г.

като разгледа докладваното от съдия КОНДОВА

ВНОХД № 429 по описа на съда за 2015 година, за да се произнесе взе предвид следното:

 

Производството пред Ямболски окръжен съд е по реда на чл.313 и сл. от НПК.

 Образувано е по жалба на подсъдимия И.Н.К. ***, ЕГН **********, подадена чрез служебно назначения му защитник – адвокат от АК-Ямбол, против Присъда №126/26.10.2015 г., постановена по НОХД №972 по описа на Районен съд – гр.Ямбол за 2015 г., в частта й, с която е осъден да заплати солидарно с другите двама подсъдими А. А. А. и П.А.К. на гражданския ищец  „ПСФ М.”АД гр.Ямбол, сумата от 1724лв. за причинените му в резултат на извършеното деяние имуществени вреди, ведно със законната лихва от датата на увреждането - 03.04.2015 г. до окончателното изплащане на сумата.

По реда на чл.320 ал.5 от НПК към така подадената от И.Н.К. въззивна жалба се присъединиха и подсъдимите А. А. А. ЕГН **********  и П.А.К. ЕГН **********.

 С останалата част от присъдата, която не е обжалвана и протестирана, поради което е влязла в законна сила,  съдът е признал подсъдимите И.Н.К., А. А. А. и П.А.К. за виновни в това, че на 03.04.2015 г. около 19:00 часа, в гр. Ямбол, от ремонтно-строителна база собственост на „ПСФ М.“ АД - гр. Ямбол, находяща се на ул. П. 275, след предварителен сговор, действайки в съучастие като съизвършители, чрез разрушаване и повреждане на прегради здраво направени за защита на имот, са отнели чужди движими вещи на обща стойност 1724 лв., от владението на собственика им „ПСФ М.“ АД гр. Ямбол, с представител П.П.П., без нейно съгласие, с намерение противозаконно да ги присвоят, като деянието не представлява маловажен случай и макар и непълнолетни са могли да разбират свойството и значението на извършеното и да ръководят постъпките си, поради което и на основание чл.195 ал.1 т.3 и т.5 вр. чл.194 ал.1 вр. чл.63 ал.1 т.3 и чл.55 ал.1 т.2 б.„б” от НК е осъдил всеки един от тях на пробация, при следните пробационни мерки: задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от шест месеца, с периодичност два пъти седмично и задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от шест месеца.

С присъдата подсъдимите И.Н.К., А. А. А. и П.А.К. са осъдени да заплатят направените по делото разноски в размер на по 16.67 лв. за всеки един от тях, вносими в полза на Републиканския бюджет по сметка на ОДМВР – Ямбол; по 6.67 лв. за всеки един от тях, вносими в полза на съдебната власт по сметката на ЯРС, както и държавна такса върху уважения размер на гражданския иск в размер на по 22.99 лв. за всеки един от тях.

Във въззивната жалба се сочи, че присъдата в гражданско-осъдителната й част е неправилна, като постановена при допуснати от съда съществени процесуални нарушение във връзка с приемането на предявения граждански иск. Твърди се, че районният съд е допуснал  съществено процесуално нарушение като е приел за разглеждане граждански иск, предявен в нарушение на разпоредбата на чл.28, ал.2 от ГПК, срещу тримата подсъдими, които са непълнолетни и ги е конституирал в качеството им на граждански ответници без съгласието на родител или попечител. В тази връзка се иска атакуваната присъда в гражданско-осъдителната й част да бъде отменена.

От въззиваемата страна – граждански ищец „ПСФ М.”АД гр.Ямбол е постъпило възражение срещу въззивната жалба, подадено чрез процесуален представител – юрисконсулт. В него се изразява становище за неоснователност на въззивната жалба и се прави искане за потвърждаване на присъдата в атакуваната й част като правилна и законосъобразна.

В съдебно заседание ОП-Ямбол изпраща представител. Последният счита, че въззивната жалба е неоснователна, а атакуваната присъда не страда от пороците, визирани в жалбата. В тази връзка моли съда да отхвърли въззивната жалба като неоснователна и да потвърди присъдата.

 В съдебно заседание въззивниците – подсъдими участват лично и със служебно назначените им защитници – адвокати от АК-Ямбол. Поддържат въззивната жалба и молят съда да я уважи по изложените в нея съображения. Претендира се за отмяна на присъдата в обжалваната й част.    

Въззиваемата страна – граждански ищец „ПСФ М.”АД гр.Ямбол, участва чрез процесуален представител – юрисконсулт. Последният изразява становище за неоснователност на въззивната жалба и моли съда да я остави без уважение, като потвърди присъдата в гражданско-осъдителната й част.

Съдът, след като се запозна с изложеното във въззивната жалба, възражението срещу нея, доводите на страните и обсъди поотделно и в тяхната съвкупност доказателствата, след проверка на атакуваният съдебен акт и в съответствие с правомощията му по чл.313 и сл.от НПК, констатира от фактическа и правна страна следното:

Въззивната жалба е процесуално допустима като подадена от лица имащи право и интерес да обжалват и в срока по чл.319, ал.1 от НПК, а разгледана по същество се преценя като основателна, поради следните съображения:

 Първоинстанционният съд е приел за съвместно разглеждане граждански иск предявен от „ПСФ М.”АД гр.Ямбол за сумата от 1724 лева имуществени вреди, ведно със законната лихва върху сумата, считано от 03.04.2015г., който е насочен солидарно към подсъдимите И.Н.К., А. А. А. и П.А.К.. С присъдата тримата подсъдими са осъдени да заплатят солидарно на гражданският ищец сумата по иска, ведно със законната лихва върху нея.

Към дата на постановяване на определението, с което районният съд е приел предявения граждански иск за съвместно разглеждане /Определение от 14.10.2015 г./, както и към датата на постановяване на присъдата – 26.10.2015 г., тримата подсъдими не са навършили пълнолетие. Съдът обаче не е съобразил последното, както и законовото указание в чл.4 от ЗЛС и чл.28 от ГПК, че непълнолетните извършват съдопоризводствени действия лично и със съгласието на своите родители или попечители. Непълнолетните лица са с ограничена процесуална дееспособност и извършват съдопроизводствените действия лично и със съгласието на родителите си. Съответно гражданската им отговорност също следва да бъде ангажирана по описания начин. Предявеният срещу непълнолетните подсъдими граждански иск не е бил съобразен с разпоредбата на чл.28 ал.2 ГПК, при което се явява и процесуално недопустим. Въпреки това съдът го е приел за съвместно разглеждане в наказателния процес и е ангажирал гражданската отговорност на непълнолетните с постановената присъда. Това налага в тази част присъдата да бъде отменена като незаконосъобразна, а производството по делото  в тази му част – прекратено.

 Констатираното нарушение относно непълнолетните подсъдими се е отразило и в осъдителната част на присъдата, досежно заплащането на държавна такса върху уважения размер на гражданския иск. С оглед отмяната на присъдата в гражданската й част и прекратяване на производството в тази част, следва да бъде отменена присъдата и в частта, с която подсъдимите са осъдени да заплатят държавна такса върху уважения размер на гражданския иск.

Ето защо и на осн.чл.337, ал.3 от НПК, Ямболски окръжен съд

 

Р  Е  Ш  И:

 

ОТМЕНЯ Присъда №126/26.10.2015 г., постановена по НОХД №972 по описа на Районен съд – гр.Ямбол за 2015 г., в частта й, с която подсъдимите И.Н.К., П.А.К. и А. А. А. са осъдени да заплатят солидарно на гражданския ищец  „ПСФ М.”АД гр.Ямбол, сумата от 1724лв. за причинените  в резултат на извършеното деяние имуществени вреди, ведно със законната лихва от датата на увреждането - 03.04.2015 г. до окончателното изплащане на сумата  и ПРЕКРАТЯВА наказателното производство по предявения граждански иск.

ОТМЕНЯ Присъда №126/26.10.2015 г., постановена по НОХД №972 по описа на Районен съд – гр.Ямбол за 2015 г., в частта, с която подсъдимите са осъдени да заплатят държавна такса в размер на по 22,99лв. за всеки един от тях, върху уважения размер на гражданския иск.

Присъдата в останалата й част като необжалвана е влязла в законна сила.  

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване и протестиране.

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                           ЧЛЕНОВЕ:1.

 

                                                                           

                                                               

 

 

                                                                      2.