О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

                       25.02.2016 г.           гр.Ямбол

 

 

 

ЯМБОЛСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД,   ІІІ-ти  въззивен  граждански  състав

на       25        февруари        2016   година

в закрито заседание в следния състав:

 

 

                                                  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЛИНА ЧАПКЪНОВА                                                             ЧЛЕНОВЕ: 1. РОСИЦА СТОЕВА

                                                                                2. КАЛИНА ПЕЙЧЕВА

 

секретар

като разгледа докладваното от съдия   Росица Стоева

възз.ч.гр.дело №103 по описа за 2016 г.,

за да се произнесе взе предвид следното:

 

Производството е по реда на чл.274 и сл., вр. чл.92, ал.3 ГПК.

Образувано е по частна жалба, вх.№2387/13.11.2015 г. подадена от А.Д. *** против протоколно определение от 06.11.2015 г., постановено по гр.д.№305/2014 г. по описа на ЕРС, с което е оставена без уважение молбата му от 12.09.2015 г. за отмяна на глоба в размер на 50 лв., наложена му с протоколно определение от 09.09.2015 г. за неспазване на реда в съдебната зала.

В частната жалба се твърди, че обжалваното определение, с което е оставена без уважение молбата по чл.92, ал.1 ГПК е неправилно и незаконосъобразно, както и че такова се явява и определението за налагане на глобата. Изложени са подробни съображения, от които може да се направи извод, че частния жалбоподател счита, че не е имал виновно поведение, което да покрива хипотезата по чл.89, ал.1, т.1 ГПК. Моли за отмяна на атакуваното определение, респ. за отмяна на наложената глоба от 50 лв.

Отговор на частната жалба е депозиран само от С.С., в който е заявено подробно становище за нейната неоснователност. Моли се за потвърждаване на атакуваното определение, съответно - на наложената глоба от 50 лв.

Ямболският окръжен съд, след като съобрази оплакванията в частната жалба и доказателствата по делото, намира за установено следното от фактическа и правна страна:

Частната жалба е подадена в законовия срок и от легитимирано лице, поради което е допустима. Разгледана по същество жалбата е основателна. Съображенията са следните:

С обжалваното определение (л.373 от делото), постановено в производство по  чл.92, ал.1 ГПК, съдът е оставил без уважение искането, предявено с молба от 12.09.2015 г. (л.333 от делото) за отмяна на глоба в размер на 50 лв., наложена му с протоколно определение от 09.09.2015 г. за неспазване на реда в съдебната зала (л.323 от делото). В мотивите на атакуваното определение съдът е изложил, че не са налице основания за отмяна на наложената глоба, „тъй като в предходното съдебно заседание ищеца Д. нарушаваше реда в съдебната зала”.

Така постановеното определение е неправилно.

Относима за случая е разпоредбата на чл.91, ал.1, във връзка с чл.89 ГПК. Съгласно чл.89 ГПК, съдът налага глоба за: 1. нарушение на реда в съдебно заседание; 2. за неизпълнение на разпорежданията на съда; 3. за обида на съда, страна, представител, свидетел или вещо лице.

В конкретния случай, с протоколно определение от 09.09.2015 г. за неспазване на реда в съдебната зала е наложена глоба на ищеца Д. в размер на 50 лв. Мотиви за постановяване на определението си съдът не е изложил, с изключение на посоченото в диспозитива - „неспазване реда в съдебната зала”.

При внимателна и добросъвестна проверка на протокола от проведеното на 09.09.2015 г. открито с.з., продължило почти 6 часа, няма отразени данни в какво точно се изразява неспазването на реда в съдебната зала. В тази насока в протокола няма каквото и да е отразяване за пререкания между страните, между съда и ищеца Д. или между последния и разпитаните свидетели, нито са налице протоколирани указания или предупреждения на съда към страните във връзка с проблемно поведение от страна на ищеца Д..

С оглед изложеното настоящият съдебен състав не споделя становището на първоинстанционния съд, обективирано в мотивите на обжалваното определение. При тези данни, следва да се приеме извод, че не е било налице основанието на чл.91, във връзка с чл.89 ГПК за постановяване на определение за налагане на глоба в размер на 50 лв. на ищеца А.Д..

Ето защо обжалваното определение, с което е оставено без уважение искането за отмяна на наложената глоба подлежи на отмяна, като неправилно, а като последица от това - следва да бъде отменена глобата в размер на 50 лв., наложена с определението на районния съд от 09.09.2015 г.

Водим от горното, ЯОС

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ОТМЕНЯ протоколно определение от 06.11.2015 г., постановено по гр.д.№305/2014 г. по описа на ЕРС, с което е оставена без уважение молбата на А.Д. *** за отмяна на глоба в размер на 50 лв., наложена му с протоколно определение от 09.09.2015 г. за неспазване на реда в съдебната зала, вместо което ПОСТАНОВЯВА:

 

ОТМЕНЯ наложената на А.Д. *** глоба в размер на 50 лв., наложена му с протоколно определение от 09.09.2015 г., постановено по гр.д.№305/2014 г. по описа на ЕРС, за неспазване на реда в съдебната зала.

 

ВРЪЩА делото на Районен съд – гр.Елхово за продължаване на процесуалните действия.

 

Определението е окончателно.

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                 ЧЛЕНОВЕ: 1.                    2.