ОПРЕДЕЛЕНИЕ

                                                            18.02.2016г.                             гр.Ямбол

Ямболският окръжен съд,                                                                   гражданско отделение,

На 18.02.2016година

В закрито заседание в следния състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: АНГЕЛИНА ДИМИТРОВА ЧЛЕНОВЕ: КРАСИМИРА ТАГАРЕВА

ИВА КОДЖАБАШЕВА Секретар Прокурор

Като разгледа докладваното от съдия ТАГАРЕВА Възз. ч. гражданско дело №83 по описа за 2016г. За да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.274, ал.1,т.1 и сл. ГПК.

Образувано е по частна жалба на Ю.И.Д. ***, действащ чрез пълномощника си адв.Д., срещу Определение №78/15.01.2016г. на Ямболски районен съд, постановено по гр.д.№2555/2015г., с което е прекратено производството по делото поради недопустимост на предявения иск.

Извършвайки проверка за редовността и допустимостта на частната жалба, настоящият състав на въззивния съд установи, че жалбата не е администрирана правилно от ЯРС в съответствие със задължението му по 276 ГПК. Съгласно посочената разпоредба, тъй като жалбата се подава чрез първоинстанционния съд, той има задължението да връчи препис от частната жалба на другата страна, като й укаже, че има право на писмен отговор в едноседмичен срок. При подаване на такъв в срок, жалбата, заедно с отговора и делото се изпращат на горестоящия съд. Ако писмен отговор не е депозиран, частната жалба, заедно с делото се изпраща на горната инстанция след изтичане срока за отговор.

В случая ЯРС е извършил само проверка за това внесена ли е следващата се за частното производство ДТ, след което е изпратил делото на ЯОС, без да уведоми ответника за правото му по чл.276,ал.1 ГПК, като видно от данните по делото и самото прекратително определение на съда не е връчено на ответника НОИ - гр.София, съобразно изискването на чл.7, ал.2 от ГПК. Определението, с което се прекратява производството по делото е от категорията на преграждащите по-нататъшното развитие на производството и на основание чл.274, ал.1, т.1 ГПК подлежи на обжалване с частна жалба по реда на чл.274-278 ГПК. Производството по частната жалба е двустранно, състезателно и в него следва да вземат участие и двете страни в исковия процес, като е недопустимо прилагането по аналогия на разпоредбите на чл.129, ал.З, изр.2 ГПК и чл.130,изр.2 ГПК, тъй като исковото производство пред районния съд е прекратено във фаза след като ответникът по иска е получил исковата молба и е депозирал отговор по реда на чл.131 ГПК.

По горните мотиви, тъй като ЯРС не е изпълнил задължението си по администриране на частната жалба, настоящият състав на ЯОС намира, че следва да прекрати въззивното производството като преждевременно образувано и недопустимо, а преписката по частната жалба - вх. № 1367/27.01.2016г. следва да се върне на първата инстанция за изпълнение на разпоредбата на чл.276 ГПК и на дадените с настоящото определение указания.

Водим от изложеното, ЯОС

ОПРЕДЕЛИ:


ПРЕКРАТЯВА производството по възз.ч.гр.д.№83/2016г. по описа на ЯОС.

Изпраща на Ямболски районен съд подадената от Ю.И.Д. *** частна жалба вх.№ 1367/27.01.2016г., ведно с гр.д. №2555/2015г. по описа наЯРС и възз.ч.гр.д.№83/2016г. по описа на ЯОС, за администрирането на жалбата, съобразно дадените указания с настоящото определение,

ПРЕДСЕДАТЕЛ:


ЧЛЕНОВЕ :  


Определението не подлежи на обжалване.