О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

                                                                   05.02.2016г.                                гр.Ямбол

 

Ямболският окръжен съд,                                                                           гражданско отделение,

На 05.02.2016 година

В закрито заседание в следния състав:

                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ: КРАСИМИРА ТАГАРЕВА

                                                  ЧЛЕНОВЕ:

                                                                         

Секретар

Прокурор

Като разгледа докладваното от съдия ТАГАРЕВА

Ч. гр. дело №68 по описа за 2016г.

За да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.255-257 ГПК.

Образувано е по молба за определяне на срок при бавност, подадена от Б.Я.М. *** направено оплакване, че в продължение на повече от месец, считано от 22.12.2015г. подадена от М. искова молба, с която той е предявил иск за прогласяване за нищожна клауза за срок на изпитване, не е образувана в гражданско дело.

Молителят излага, че на 21.12.2015г., с един пощенски плик е подал три отделни искови молби до ЯРС, две от които съдът образувал в граждански дела, но третата искова молба – относно нищожността на клаузата за изпитване, отлежава в папката на ч.гр.д. №3177/2013г. по описа на ЯРС. Според Б.М., отказът на съда да образува гражданско дело по подадената от него нова искова молба, е в нарушение на чл.2, чл.6 и чл.13 от ГПК, тъй като съставлява отказ от правосъдие, лишава ищеца от защита и съдействие на правата му в разумен срок и представлява злоупотреба със служебно положение от страна на съдията-докладчик по ч.гр.д.№3177/2013г., който е иззел функциите на председателя на ЯРС, разпореждайки се по новопостъпилата искова молба да не бъде образувано исково производство.

Съгласно чл.255, ал.2 ГПК, молбата за определяне на срок при бавност се подава чрез съда, който разглежда делото до горестоящия съд. Съдът, който разглежда делото и за който се твърди, че неоснователно не е извършил следващо се процесуално действие, изпраща незабавно молбата за бавност, заедно със своето становище до горестоящия съд.

В случая решаващият състав на горестоящия съд – ЯОС констатира, че процедурата по чл.255, ал.2 ГПК не е изпълнена – липсва преписката на районния съд по исковата молба на Б.М., не е приложено и становище на съответния съдия от ЯРС, тъй като молбата на Б.М. е депозирана направо до окръжния съд. При тези данни, производството пред ЯОС е преждевременно образувано и следва да бъде прекратено. Преписката следва да се изпрати на ЯРС за комплектоване съгласно чл.255, ал.2 ГПК.

Водим от изложеното, ЯОС

 

                                                    О П Р Е Д Е Л И:

 

ПРЕКРАТЯВА производството по ч.гр.д. № 68/2016г. по описа на ЯОС.

ПРЕПИСКАТА да се изпрати на ЯРС за комплектоване и изпълнение на указанията, дадени в мотивировъчната част на настоящото определение.

Определението не подлежи на обжалване.

Определението да се връчи на молителя Б.М. за сведение.

 

                                                                      Окръжен съдия: