ОПРЕДЕЛЕНИЕ

 

 

......................   09.02.2016г., гр.Ямбол

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

 

ЯМБОЛСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД, гражданско отделение, Х-ти състав, в закрито заседание на 09.02.2016г. в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Калина Пейчева

                          

като разгледа докладваното от съдията К. Пейчева

гр. д. 64 по описа за 2016г. на ЯОС,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

В ЯОС е подадена искова молба от М.И.Ж. ***, чрез пълномощник адв.Пл.С. от ЯАК, срещу Е.Г.Б. *** к-с „Възраждане" бл.25 вх. А ет.З ап.8 с ЕГН **********, Д.И.Б. ***, к-с „Възраждане" бл.25 вх. А ет.З ап.8 с ЕГН ********** - лично и със съгласието на попечителя си Е.Г.Б. *** к-с „Възраждане" бл.25 вх. А ет.З ап.8 с ЕГН **********, П.И.Б. *** ЕГН ********** и „БОРИ - М 2011" ЕООД със седалище и адрес на управление гр. Ямбол ул. „П. Брънеков" № 16 вписано в ТР при АВ с ЕИК 202101338, представлявано от Управителя Ж.Д.М. *** с ЕГН **********, която съдът остави без движение с указания вкл. за уточняване на петитума.

ЯОС като взе предвид постъпилите по делото молби вх.№ №909, 910/09.02.2016г. от М.И.Ж. ***, чрез пълномощник адв.Пл.С. от ЯАК, намира, че е предявена искова молба с искане да бъде допусната делба на описани в молбите имоти между ищцата и тримата ответници, като наред с това са предявени установителни искове като целта на същите е установяване на действителните отношения между страните – правото на участие в делбеното производство, обекта (обектите) на делба като съсобствен предмет и частите на съсобствениците в него.
Съгласно практиката на ВКС по чл.290 от ГПК (реш.№155/10.07.2012г. на ВКС по гр.д.№22/2012г. на ІІ г.о.), в първата фаза по допускане на съдебната делба е допустимо с иска за съдебна делба на съсобствен недвижим имот да се съединят за съвместно разглеждане установителни искове за прогласяване нищожност на договор за покупко-продажба.

ЯОС намира, че предявеният иск за делба с предявените за съвместно разглеждане искове по чл.124, ал.1 от ГПК, чл.76 от ЗН,  е подсъден като първа инстанция на ЯРС, съгласно чл.341, ал.1 от ГПК.

Предвид изложеното, ЯОС по реда на чл.118 от ГПК намира, че делото не му е подсъдно и

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

Прекратява производството по гр.д. 64 по описа за 2016г. на ЯОС.

Изпраща делото по подсъдност на Районен съд – Ямбол.

Определението подлежи на обжалване с частна жалба в едноседмичен срок от съобщението пред Апелативен съд – Бургас.

 

 

 

                                      Окръжен съдия: