ОПРЕДЕЛЕНИЕ

 

........................................

 

Гр. Ямбол 09.02.2016 г.

 

В закрито съдебно заседание на 09.02.2016 г. Ямболския окръжен съд, в състав:

Председател: Д. Кючуков

Членове:  Н. Иванов

                И. Коджабашева

 

 

 

като разгледа, докладваното от председателя в.ч.гр.д № 54/2016 г. по описа на съда, за да се произнесе взе предвид следното:

Подадена е частна жалба от Г.В.М. *** срещу   протоколно определение от 17.12.2015 г. постановено по гр.д. № 2585/2015 г. по описа на Ямболския районен съд, с което е оставено без уважение искането му за откриване производство по оспорване истинността на писмено доказателство- саморъчно завещание на И.лБ. Л., поради пропускане на законовия срок за това. Според жалбоподателя искането е направено в срока по чл.193 от ГПК, тъй като производството по първоинстанционното дело е самостоятелно гражданско дело и искането е направено в първото по делото заседание, в което ползващата се от документа страна се е позовала на този . документ. Иска се отмяна на определението, като незаконосъобразно, необосновано и неправилно, и откриване на производство по оспорване на документа - саморъчното завещание.

Ответникът по жалбата Ж. Н. Л. намира същата за процесуално недопустима, а по същество - за неоснователна. Моли жалбата да бъде оставена без разглеждане, алтернативно - да се остави без уважение.

След като разгледа частната жалба, окръжният съд намира същата за процесуално недопустима

В производството пред Ямболския районен съд ответникът Г.В.М. *** в съдебно заседание по делото от 17.12.2015 г. е направил искане по чл.193. ГПК за откриване на производство по оспорване истинността на писмен документ - саморъчно завещание на И.Б. Л. . С протоколно определение от същата дата районният съд е оставил без уважение искането, поради неговата недопустимост, като е приел,че искането не е направено в предвидения в закона срок. С частна жалба от 28.12.2015 г. ответникът Г.В.М. е обжалвал определението на съда.

Частната жалба е недопустима.

Съгласно разпоредбата на чл.274 ал.1 ГПК срещу определенията на съда могат за бъдат подавани частни жалби, когато: 1/ определението прегражда по нататъшното развитие на делото и 2/ в случаите, изрично посочени в закона.

В настоящия случай определението на съда нито е от преграждащите по нататъшното развитие на делото, нито законът изрично предвижда възможността за обжалването му.

По тези съображения частната жалба срещу определението на първоинстанционния съд следва да бъде оставена без разглеждане,като процесуално недопустима.

Водим от гореизложеното Ямболският окръжен съд

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Оставя без разглеждане частната жалба подадена от Г.В.М. *** срещу   протоколно определение от 17.12.2015 г. по гр.д. № 2585/2015 г. по описа на Ямболския районен съд, с което е оставено без уважение искането му за откриване производство по оспорване истинността на писмено доказателство - саморъчно завещание на И. Б. Л..

ЧЛЕНОВЕ:

.


Определението не подлежи на обжалване.