Р    Е    Ш    Е    Н    И    Е

 

 

                                            11. 02. 2016 година                           гр. Ямбол

 

 

В   ИМЕТО   НА   НАРОДА

 

 

Ямболският окръжен съд,                                                 Гражданска колегия

На 11 февруари                                                                                    2016 година

В открито  съдебно заседание

В следния състав

   

            ПРЕДСЕДАТЕЛ: АНГЕЛИНА Д.

                                               

                                                            

Секретар Л. Р.

Прокурор   Р. Лефтерова

Като разгледа докладваното от съд. А. Д.

Гр. дело № 385 по описа за 2015  година

За да се произнесе взе предвид:

 

            Производството е по  реда на чл. 336 и сл. /ГПК, вр. чл.5/ЗЛС.

Образувано е по искова молба подадена от  Д.К.  С. ***, против П.К.С. ***, с искане за поставянето му под пълно запрещение. Твърди се, че ответникът страда от  психично заболяване с диагноза „параноидна шизофрения” от много години, за което е освидетелстван от ТЕЛК и му е дадена  втора група инвалидност пожизнено. Поради заболяването си и невъзможността му самостоятелно да се грижи за себе си, да  осъзнава смисъла и значението на това което прави, той живее в свой свят и не се съобразява с нищо и никого.  

Твърди се още, че ищцата е единствена негова роднина, която се грижи  непрекъснато за него и тъй като той не е  в състояние да управлява сам делата си и да разбира свойството и значението на постъпките си, се иска поставянето му под пълно запрещение.

В с.з.  исковата молба се поддържа изцяло.

В с.з. ответникът се яви лично,  но становище по иска не беше изразено.

 Представителят на Ямболска окръжна прокуратура дава становище за основателност на исковата молба.               

            От доказателствата по делото съдът приема за установено от фактическа и правна страна следното:

 по фактите 

 По делото се установява, че ищцата е сестра на ответника, който е роден  на *** година. След прекарана  тежка черепно- мозъчна травма през 1977 год. с продължителна загуба на съзнание и  фрактура на черепа, поведението му се променило – станал  невъздържан, конфликтен, с постоянно  дисфорично настроение. През 1983 год. е установена диагноза  Травматична характеропатия. Травмична психоза -  халюцинаторно- параноиден синдром и е лекуван в психиатрична клиника във ВВМИ София. От 1984 год. психичните промени станали трайни, и през същата година е първата му хоспитализация в психиатрично отделение със значителен престой, съчетан със задължително лечение поради агресивно поведение спрямо близките и околните, и   отказ от доброволно лечение. Последвали ежегодни хоспитализации поради неприемане на лекарства, а от 1999 год. заболяването му придобива хроничен ход, с  постоянно персистираща халюцинаторно-параноидна продукция и значима емоционално – волева промяна на личността. Настъпила тежка и необратима семейна, социална и трудова дезадаптация. Последвали хоспитализации за по- кратни периоди, а последните 10 години лечението продължава амбулаторно.

Към момента ответникът няма съждения по повод елементарни жизнени въпроси, изцяло е останал на грижите на сестра си, не може да се справя в обикновена обстановка с обичайните неща от ежедневието, а преценката му на по- сложни ситуации почти винаги е мотивирана от наличната психотична продукция.  Няма периоди на ремисия и е  на постоянен прием на лекарства.

Горните констатации се установяват от приложените към исковата молба писмени доказателства, показанията на разпитаната свидетелка и заключението на в. лице по назначената съдебно- психиатрична експертиза.

  В с.з. нормален контакт с ответника не бе осъществен. Същият не разбра смисъла на зададените му елементарни въпроси, на една част от тях дадените отговори бяха неадекватни, а друга част  не получиха отговори.

При така установената фактическа обстановка съдът прави следните правни изводи:

Предявеният иск е  допустим, т.к. съгласно чл.336 / ГПК близките роднини и всеки, които има правен  интерес от това, може да  поиска поставянето на едно лице под пълно, или ограничено запрещение. Ищцата е легитимирана да предяви иска, като сестра на ответника.

 Правното основание на иска е  чл.5/ЗЛС, съгласно който непълнолетните и пълнолетните, които поради слабоумие или душевна болест не могат да се грижат за своите работи, се поставят под пълно, или ограничено запрещение и стават недееспособни, а пълнолетните с такива страдания, чието състояние не е така тежко, за да бъдат поставени под пълно запрещение, се поставят под ограничено запрещение.

 Искът се преценява като основателен и доказан предвид следните съображения: предмет на иска по чл.5/ ЗЛС за поставянето на едно лице под  пълно, или ограничено запрещение е неговата дееспособност, а основанието му е наличието на душевна болест или слабоумие, и невъзможността на страдащия от такава болест да се грижи за своите работи. Двете изисквания следва да са налице кумулативно, за да се постанови ограничаване на дееспособността, или обявяване на пълната му недееспособност. В тежест на ищцата е да докаже, че са налице предпоставките на чл.5 /ЗЛС, т.е. че ответникът страда от душевна болест, както и че не е в състояние да разбира свойството и значението на постъпките си,  и да ги ръководи.

По делото по безспорен начин се установиха и двете кумулативно изискуеми от закона предпоставки на чл.5/ ЗЛС. Налице е душевна болест у ответника  П.С., с оглед установеното му психично заболяване „Травматична характеропатия. Травмична психоза -  халюцинаторно- параноиден синдром”. Налице е  емоционално- волева  промяна  на личността му, значими затруднения в семейната среда  и социалната адаптация.

Налице е и втората кумулативна изискваща се от закона предпоставка - в резултат на психичното  му заболяване той да не е в състояние да разбира свойството и значението на постъпките си, както и да ги ръководи. Това се установява както от писмените, така и от гласните доказателства, които сочат, че  С. не е в състояние да се грижи за себе си.  

При тези фактически констатации и установената по делото постоянна необходимост от контрол, надзор, грижи и организиране на ежедневието от страна на неговата сестра, се налага извод, че ответникът следва да бъде поставен под пълно запрещение. Твърденията в исковата молба са установени по безспорен начин, което налага  нейното уважаване.   

Водим от горните съображения, Ямболският окръжен съд

 

                       

           Р  Е   Ш  И  :

 

           

             По предявеният от Д.К.  С. ***, с ЕГН **********  иск на осн. чл. 5/ ЗЛС, ПОСТАВЯ ПОД ПЪЛНО ЗАПРЕЩЕНИЕ П.К.С. ***, с ЕГН **********.  

РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване  в двуседмичен срок от връчването му на страните пред Апелативен съд гр. Бургас.

След влизане на решението в сила,  препис от него да се изпрати на Органа по настойничество и попечителство при Община  Ямбол за учредяване на настойничество, или попечителство.

 

 

                                                            ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: