РЕШЕНИЕ

гр.Ямбол 24.09.2015 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

Ямболският окръжен съд, гражданска колегия, в публично заседание на петнадесети септември две хиляди и петнадесета година в състав:

 

Председател: Д.Кючуков

         Членове: Ж. Бозукова

 

Н. Иванов

 

 

при секретаря. Л. Р., след като разгледа докладваното от Д.Кючуков в.гр.д.№ 267 за 2015 година, установи следното:

Обжалвано е решение № 343/04.06.2015 г. по гр.д.№ 377/2015 г. на . ЯРС, с което предявените от Т.А. искове по чл. 344 ал.1 т.1 КТ и чл.344 ал.1 т.2 от КТ за признава за незаконно уволнението, извършено със заповед № 71/29.12.2014 г. на Кмета на Община Ямбол, отмяна на заповедта за уволнение и въстановяване на заеманата длъжност, са отхвърлени, като неоснователни.

Жалбоподателят Т.А. счита решението за неправилно, незаконосъобразно и необосновано, поради което моли същото да бъде отменено,като предявените искове по чл.344 ал.1 т. 1 от КТ и по чл.344 ал.1 т. 2 от КТ бъдат уважени. Счита, че при сключване на трудовия договор са нарушени разпоредбите на 68 ал.З и 4 КТ .поради което същият следва да се счита за сключен за неопределено време, предвид презумцията на чл. 68 ал.5 КТ. Ето защо прекратяването на договора, на осн. чл.325 ал.1 т.З КТ, за незконосъобразно.

Ответникът по жалбата ОБЩИНА ЯМБОЛ моли жалбата да бъде оставена без уважение, като решението бъде потвърдено, като правилно и законосъобразно.

За да се произнесе, след направената преценка на доказателствата по делото, въззивният съдът установи следното:

Безспорно установено е по делото, че между страните е съществувало трудово правоотношение по договор № 11/3.12.2013 г. по силата на който ищцата Т.А. ***,проект „Интеграция на деца на деца и младежи с увреждания чрез предоставяне на социални услуги от резидентен тип", длъжността „медицинска сестра за социални дейности", със срок на договора -31.12.2014 г.. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на ОП „Развитие на човешките ресурси 2007 -2013 г., съфинансирана от Европейския социален фонд.

След изтичането на срока, за който е сключен трудовия договор, със заповед № 71/29.12.2014 г., на осн. чл. 325 ал.1 т.З КТ, трудовото правоотношение е прекратено- поради изтичане на уговорения срок.

В разпоредбата на чл.68 КТ са изчерпателно изброени случаите на сключване на срочен трудов договор. Според разпоредбата на чл.68 ал.З КТ срочен трудов договор по ал.1 на чл.68 КТ се сключва за изпълнение на временни, сезонни или краткотрайни работи и дейности. По изключение срочен трудов договор по ал.1 т.1 на чл.68 КТ за срок най малко една година може да се сключи за работи и дейности ,които нямат временен,сезонен или краткотраен характер. Легална дифиниция на „изключение" по смисъла на чл.68 ал.4 КТ дава § 1 т.8 от Допълнителните разпоредби към КТ, според която „изключение" по смисъла на чл.68 ал.4 КТ е налице при конкретни икономически, технологически, финансови, пазарни и други обективни причини от подобен характер, съществуващи към момента на сключване на трудовия договор, посочени в него и обославящи срочността му.

Такъв е и настоящия случай. В сключения между страните трудов договор е посочена конкретната обективна причина за сключването му, съществуваща към момента на сключването му и обославяща неговата срочност, а именно: проект „Интеграция на деца на деца и младежи с увреждания чрез предоставяне на социални услуги от резидентен тип", със срок на договора - 31.12.2014 г., финансиран по ОП „Развитие на човешките ресурси 2007 -2013 г." и съфинансиран от Европейския социален фонд. Или трудовият договор е сключен с оглед осигуреното финансиране по ОП „Развитие на човешките ресурси 2007 -2013 г." на одобрен проект на Община Ямбол с точно фиксирани срокове.

Действително, след изтичане на срока на действие на проекта Центърът за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания,където ищцата е изпълнявала задълженията си по трудовото правоотношение, не е бил закрит, но заеманата от нея длъжност е била закрита поради липса на финансиране, осъществявано дотогава от ОП „Развитие на човешките ресурси" и Европейския социален фонд". Това е видно от приложеното по делото разписание на длъжностите в Центъра, в което заеманата от ищцата длъжност „медицинска сестра за социални дейности „ не фигурира.

Според въззивния съд, както правилно е приел и районният съд , клаузата за срочност в сключения между страните трудов договор не противоречи на разпоредбите на чл.68 ал.З и 4 от КТ. Тъй като в случая не е сключен в нарушение на тези разпоредби, договорът не може да се счита за сключен за неопределено време, съгласно разпоредбата на чл.68 ал.5 от КТ Въззивният съд напълно споделя мотивите към решението на първоинстанционния съд, обосноваващи този извод , и на основание чл.272 ГПК препраща към тях, като неразделна част от настоящите мотиви.

Поради изложените съображения въззивният съд счита жалбата на Т.А. за неоснователна и ,като такава, същата следва да бъда оставена без уважение, като решението на първоинстанционния съд бъде потвърдено.

Водим от горното и съобразно правомощията си, дадени му с разпоредбата на чл. 271 ГПК окръжният съд

 

 

РЕШИ

ПОТВЪРЖДАВА решение № 343/04.06.2015 г. по гр.д.№ 377/2015 г. на ЯРС

Решението подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд на РБългария в едномесечен срок от дата на обявяването му.


ПРЕДСЕДАТЕЛ:


ЧЛЕНОВЕ: