Р    Е    Ш    Е    Н    И    Е

 

2                                       14.01.2016г.                                    гр.Ямбол

 

В  И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

 Ямболският Окръжен съд                                             I - ви наказателен  състав

 На 14 януари 2016 година,

 В публично заседание в следния състав:

                                                                                                                            

                                                ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДИАНА ФАРФАРОВА

                                                          ЧЛЕНОВЕ: ПЕПА ЧИЛИКОВА

                                                                                ИВАН ИВАНОВ

                                                                                

 

 

 Секретар: М.К.

 Прокурор: Д.Л.

 Сложи на разглеждане докладваното  от съдия И.Иванов

 ВЧНД № 10 по описа за 2016 год.

 И   ЗА   ДА    СЕ  ПРОИЗНЕСЕ  ВЗЕ  ПРЕДВИД СЛЕДНОТО:

Производството пред Ямболски окръжен съд е  образувано по жалба на адвокат Д.Д. *** ,служебен защитник на въззивника Т.Ж.В. ЕГН ********** , против Решение № 310/28.122015г.  постановено по ЧНД № 1317/2015г. на Ямболски районен съд , с което на основание чл.162 от ЗЗ Т.Ж. В.  е настанен на задължително стационарно лечение в специализирано здравно заведение – ДПБ гр.Раднево за срок от два месеца , от наличното му заболяване – „БИПОЛЯРНО АФЕКТИВНО РАЗСТРОЙСТВО ВЛОШАВАНЕ, СЕГАШЕН ЕПИЗОД – МАНИЕН С СПСИХОТИЧНИ СИМПТОМИ” , при неналичие на способност , привлечения да изразява информирано съгласие за лечението си.

В жалбата се навеждат доводи за незаконосъобразност и необоснованост , на атакуваното Решение. Оспорва се назначената съдебнопсихиатрична експертиза.Настоява се атакуваното решение да бъде отменено и да се постанови ново решение с което Т.Ж.В. да не бъде настанен на задължително стационарно лечение.

В съдебно заседание въззивникът се явява лично и с процесуален представител – адвокат Д.Д. от ЯАК , като изцяло поддържа жалбата си по изложените съображения.Прави се искане за назначаване на нова психиатрична експертиза.Настоява се да бъде отменено Решението на ЯРС. 

Представителят на ЯОП изразява становище за неоснователност на въззивната жалба, като настоява атакуваното Решение на ЯРС да бъде потвърдено , като правилно и законосъобразно.

Въззивният съд, наказателно отделение, като се запозна с изложеното в жалбата и доводите на страните, обсъди доказателствата по делото поотделно и в тяхната съвкупност, и извърши цялостна проверка на атакувания съдебен акт в пределите по 313 и сл. от НПК и установи следното:

Жалбата е допустима, подадена в процесуалните срокове, а разгледана по същество се явява неоснователна.

          Въззивният съд приема изцяло подробно изложената от първоинстанционния съд фактическа обстановка , като не намира за нужно да я преповтаря.Приетите от ЯРС за установени фактически обстоятелства , изцяло се подкрепят от събраните по делото писмени и гласни доказателства – отчасти от обясненията на привлечения Т.Ж.В. ,от показанията на разпитаните по делото свидетели – М.В. , Ж. В. , С.В. и Р. В., кредитирани от ЯРС като логични , последователни и безпротиворечиви.В  съответствие с тях законосъобразно и обосновано са изложени и съответните правни изводи.

Правилно ЯРС е приел изцяло заключението по назначената съдебнопсихиатричната експертиза , като компетентна и обективна  и  е изградил правните си изводи както на базата на писмените и гласни доказателства по делото , така и на нея.

Въззивният съд изцяло споделя правните изводи на ЯРС.Обоснован е извода на ЯРС , че В. е лице по чл.146 ал.1 т.1 от ЗЗ предвид психическото му заболяване , депозирано в заключението на съдебнопсихиатричната експертиза , както и , че са налице кумулативно и останалите предпоставки , визирани в чл.155 от ЗЗ , тъй като В. бил негативно настроен и проявявал агресия към близките си и околните.Опасен е за живота и здравето на околните , и предвид  неговата безкритичност застрашава сериозно здравето си.

Законосъобразни са изводите на решаващия съд , че спрямо Т.Ж.В. са налице законовите предпоставки по чл.155 от ЗЗ за задължително лечение в специализирано здравно заведение – ДПБ гр.Раднево.

Законосъобразен е и извода на съда , както по отношение срока на лечение от два месеца , така и по отношение формата лечение – стационарна.

Въззвният съд не възприе изложените доводи във въззивната жалба и повторени в съдебно заседание , по изложените по-горе съображения.

           Водим от гореизложеното, окръжният съд намира, че обжалваното Решение на ЯРС  следва да бъде потвърдено.

Ето защо и на  основание чл. 338 вр. чл. 334 т. 6 от НПК, Ямболският окръжен съд ,

 

Р    Е    Ш    И  :

 

 

             ПОТВЪРЖДАВА Решение № 310/28.02.2015г. , постановено по ЧНД №1317/2015г. на Ямболски районен съд.

             РЕШЕНИЕТО  не подлежи на обжалване и протестиране.

 

 

 

                                         ПРЕДСЕДАТЕЛ: ….…………………

 

 

                                                 ЧЛЕНОВЕ:1. …………………..

 

 

                                                                     2. ………………….